Bauda Lietuvos banko valdybos sprendimu skirta po Finansų rinkos priežiūros tarnybos atlikto tikslinio patikrinimo, kurio metu buvo tikrinamos atrinktos kredito sutartys.

Nustatyta, kad Luminor Bank AS Lietuvos skyrius dėl techninės klaidos nuo 2017 m. liepos 1 d. iki 2020 m. sausio 30 d. 89 klientams taikė didesnį netesybų dydį (0,2 proc.), nei nustatyta Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatyme (0,05 proc.), ir tokiais veiksmais pažeidė šio įstatymo reikalavimus.

Kaip informuoja Lietuvos bankas, pažeidimą dėl netesybų bankas pripažino, dar patikrinimo metu nutraukė teisės aktų reikalavimus pažeidžiančią veiklą, ištaisė nustatytą pažeidimą ir atlygino nuostolius 89 klientams, todėl už šį pažeidimą poveikio priemonė nebuvo taikyta.

Be to, bankas nuo 2019 m. liepos 1 d. iki gruodžio 31 d. ne visuomet pagal įstatymą elgėsi tais atvejais, kai vartotojams, netinkamai vykdant įsipareigojimus ar jų nevykdant, buvo nutrauktos kredito sutartys.

Kredito sutarčių nutraukimo atvejais bankas nepateikė įrodymų, kad bendradarbiavo su kredito gavėjais ir panaudojo visas objektyviai įmanomas galimybes, pasiūlydamas galimas priemones, kad būtų vykdomi kredito sutartyje nustatyti įsipareigojimai.

Už Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo ir nuostatų pažeidimus poveikio priemonės Luminor Bank A/S iki šiol nebuvo taikytos.

„Luminor“: priimame pastabas

„Luminor“ banko atsiųstame komentare Delfi teigiama, kad atlikti pokyčiai užtikrins, jog ateityje tokių problemų nebepasikartotų.

„Mes priimame Lietuvos banko pastabas ir jau atlikome reikalingus pokyčius, kurie užtikrina jog ši netinkama praktika nepasikartotų.

Dėl techninės klaidos delspinigiai buvo neteisingai skaičiuojami 89 klientams. Ištaisius klaidą, klientams buvo grąžinti visa neteisingai priskaičiuotų delspinigių suma – 772 eurai. Tuo tarpu kredito sutarčių nutraukimo procedūra buvo suderinta šių metų birželio 29 dieną, atsižvelgus į Lietuvos banko komentarus. „Luminor“ visuomet siekė susitarti su klientais, jei pastariesiems iškyla sunkumų vykdant įsipareigojimus, todėl kur kas daugiau kredito sutarčių restruktūrizuojama nei nutraukiama. Pavyzdžiui, šiemet buvo nutrauktos 73 kreditavimo sutartys, o restruktūrizuotos – 1793.

Lietuvos banko sprendimą tik ką gavome, mes jį atidžiai išnagrinėsime“, – komentuoja „Luminor“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)