Sutarta dėl ekonomikos gaivinimo ir atsparumo priemonės tikslų, finansavimo taisyklių bei terminų, teigiama Europos Parlamento pranešime.

Kiekviena valstybė turės pristatyti ekonomikos gaivinimo planą, orientuotą į šešis svarbius ES politikos tikslus: ekonomikos žalinimą ir biologinės įvairovės išsaugojimą, skaitmeninimą, ekonominę sanglaudą ir konkurencingumą, socialinę ir teritorinę sanglaudą, institucijų pasirengimą reaguoti į krizes, taip pat švietimą ir jaunimo įgūdžių tobulinimą.

Šis sutarimas yra svarbus Lietuvai, kuri Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo priemonės lėšomis ketina finansuoti vadinamojo Ateities ekonomikos DNR plano projektus, kuriuos Ingridos Šimonytės Vyriausybė kol kas išėmė iš 2021 metų biudžeto.

Siekiama, kad DNR plano projektus peržiūrėtų naujasis Ministrų kabinetas ir paaiškėtų konkretūs finansavimo iš ES Ekonomikos gaivinimo fondo kriterijai. Pasak I. Šimonytės, 2021 metų biudžeto patikslinimas dėl DNR plano galėtų būti svarstomas Seimo pavasario sesijoje, kai lėšų panaudojimas bus suderintas su Europos Komisija.

EP teigimu, ekonomikos gaivinimo ir atsparumo priemonės lėšos bus prieinamos valstybėms, gerbiančioms teisės viršenybės principą bei kitas pagrindines ES vertybes.

Bent 37 proc. valstybių planuose numatytų lėšų turės būti nukreiptos kovai su klimato kaita, o bent 20 proc. – skaitmeninimui. Šie planai privalės turėti ilgalaikį socialinį ir ekonominį poveikį, taip pat numatyti visapusiškas reformas ir tvirtą investicijų paketą. Be to, valstybių vykdomos priemonės ir projektai negalės reikšmingai pakenkti aplinkosaugos tikslams.

672,5 mlrd. eurų dydžio dotacijos ir paskolos bus prieinamos projektams, vykdomiems nuo 2020 metų vasario 1 dienos. Finansavimą bus galima gauti trejus metus, o ES šalių vyriausybės galės paprašyti savo projektams iki 13 proc. lėšų iš anksto. Visi mokėjimai valstybėms turės būti atlikti iki 2026-ųjų pabaigos.

Šį susitarimą dar turės patvirtinti EP Biudžeto bei Ekonomikos ir pinigų reikalų komitetai, taip pat visas Parlamentas plenarinėje sesijoje bei ES Taryba.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)