Už balsavo 12 komiteto narių, 1 susilaikė.

„Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė komiteto posėdyje sakė, kad numatyta, jog „Sodros“ biudžeto bendrosios pajamos kitais metais didėja 100 mln. eurų.

„Didėja dėl pasikeitusių darbo užmokesčio augimo prognozių ir dėl didesnio indeksavimo koeficiento, kuris turi įtakos socialinio draudimo pensijos bendrajai daliai – t. y. mes 53 mln. eurų daugiau pajamų gausime iš valstybės biudžeto bendrajai pensijos daliai finansuoti. Tuo tarpu pensijų išlaidos didėja dėl indeksavimo, dėl išankstinės senatvės pensijos teisės aktų pasikeitimo ir dėl 7 metų vidurkio, kuris buvo perskaičiuotas, atsižvelgiant į 2020 ir 2021 metų darbo užmokesčio fondo prognozes (pensijų indeksavimo koeficientas apskaičiuojamas išvedus 7 kalendorinių metų darbo užmokesčio fondo vidurkį – ELTA)“, – komiteto posėdyje penktadienį sakė „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

J. Varanauskienės teigimu, prognozuojama šiuos metus pabaigti subalansavus pajamas ir išlaidas.
„Prognozuojame, kad metus pabaigsime su 39 mln. eurų teigiamu rezultatu“, – teigė „Sodros“ direktorė.

Kalbėdama apie „Sodros“ rezervą, ji nurodė, kad prognozuojama, jog ateityje jis lėtai, tačiau nuosekliai didės ir toliau.

„Kalbant apie 2021 metus, šių metų metų teigiamą rezultatą perkelsime į 2021 metų rezervą iki gegužės 1 dienos. Prognozuojamas ateityje lėtas, bet nuoseklus rezervo didėjimas ir toliau, tačiau siekiamybė rezerve yra turėti vienų metų biudžeto dydžio sumą, kas, šios dienos duomenimis, būtų 5 mlrd. eurų“, – sakė J. Varanauskienė.

Pagal patikslintą variantą, biudžeto pajamos augs iki 5,127 mlrd. eurų, o išlaidos mažės 17,7 mln. eurų, iki 4,991 mlrd. eurų. Pajamos išlaidas viršytų 136,2 mln. eurų.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, išlaidos socialinio draudimo pensijoms sudarys didžiausią dalį – 3,823 mlrd. eurų.

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos ateinančiais metais bus didinamos 9,58 proc. Tiek procentų didės ne tik senatvės pensija, bet ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo pensijos, našlių ir našlaičių pensijos.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 440 eurų, o vidutinė pensija – 413 eurų. Šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 400 eurų, o vidutinė pensija – 377 eurus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)