Iš viso šiuo metu ES sankcijų sąraše yra 88 baltarusiai. Dauguma jų – A. Lukašenkos aplinkos žmonės ir pats Baltarusijos vadovas. Iš ketvirtadienį į sąrašą įtrauktų 29 asmenų – taip pat dauguma yra režimo pareigūnai: policijos vadovai, teisėjai, bet yra ir du verslininkai – Aliaksandras Šakucinas (Šakutinas) ir Michailas Varabejus (Vorobejus). Pastarasis yra logistikos kompanijos „Bremino Group“ bendrasavininkas bei veikia naftos versle, anglies tranzito ir bankininkystės srityse.

Į ES sankcijų sąrašus įtrauktas kitas oligarchas A. Šakucinas yra M. Varabejaus verslo partneris.

A. Šakucino valdoma „Amkodor Holding“ turi atstovybę Lietuvoje – „Amkodor Baltic“, kuri įsikūrusi Vilniaus rajone. Įmonė skelbiasi esanti „Amkodor“ prekinio ženklo atstovė ES.

Abu jie yra laikomi artimi A. Lukašenkai oligarchai. Teigiama, kad A. Šakucinas, kuris yra miško, statybos, žemės ūkio, kelių tiesimo technikos gamintojo „Amkodor Holding“ savininkas, labiausiai pasipelnė iš privatizacijos, A. Lukašenkai būnant valdžioje. Jis taip pat yra prolukašenkiškos asociacijos „Belaja Rus“ prezidiumo narys bei 2020 m. liepą viešai pasmerkė opozicijos protestus šalyje.

Įdomu, kad A. Šakucino valdoma „Amkodor Holding“ turi atstovybę Lietuvoje – „Amkodor Baltic“, kuri įsikūrusi Vilniaus rajone. Įmonė skelbiasi esanti „Amkodor“ prekinio ženklo atstovė ES ir parduota miško, statybos, žemės ūkio ir kelių tiesimo techniką, siūlo serviso paslaugas ar atsargines dalis. Anot rekvizitai.lt, įmonėje dirba 9 žmonės ir 2019 m. jos apyvarta siekė 1-2 mln. eurų.

Delfi paskambinus į įmonę, pranešta, kad šiuo metu vadovas Jurijus Marozas yra išvykęs ir su juo susisiekti negalima. Atstovo spaudai „Amkodor Baltic“ neturi, nes yra labai nedidelė.

Taip pat pirmą kartą į ES sankcijų sąrašą įtrauktos 7 Baltarusijos kompanijos. Kaip anksčiau jau Delfi rašė, sąraše nėra aktyviai su Lietuva dirbančių įmonių, kaip kad kokia „Belkalij“.

3 įmonės sankcijų sąraše („Beltechexport“, AGAT elektromechanikos gamykla, 140 remonto gamykla) siejamos su Baltarusijos karine pramone ir ginkluotės prekyba. Taip pat viena didžiausių Baltarusijoje statybos kompanijų „Dana Holdings“, kurioje jo vyriausiojo sūnaus Viktoro žmona Lilija Lukašenko užima aukštas pareigas.

Sankcijos bus taikomos ir Pagrindiniam ekonomikos biurui prie Baltarusijos prezidento tarnybos bei IT įmonei „Synesis“, kuri, kaip teigiama, suteikė režimui veidų atpažinimo ir paieškos platformą, naudojamą susidoroti su opozicijos veikėjais. Beje, „Synesis“ laikoma viena sėkmingiausių Baltarusijos IT įmonių, kuri savo svetainėje giriasi prisidėjusi prie tokių žinomų ir populiarių projektų, kaip „Viber“ bendravimo programėlė.

Sankcijos A. Lukašenkos režimui taikomos dėl suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų rugpjūtį bei po to sekusių represijų prieš opoziciją. Lietuva aktyviai pasisako už sankcijas Minskui, tačiau nelabai nori, kad jos būtų taikomos didelėms, daugumoje atvejų valstybėms kompanijos, ne tik dėl to, kad dalis jų užtikrina Klaipėdos uosto krovos apimtis, bet ir dėl to, jog tai esą atsilieptų eiliniams jų darbuotojams ir režimas galėtų tai išnaudoti propagandos tikslais.

Bet kokiu atveju, kol kas nematyti, kad ES sankcijos atneštų pokyčių A. Lukašenkos elgesyje. Todėl neatmetama, kad gali būti priimtas ir 4-asis ES sankcijų paketas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)