„Šis raginimas, tokie moralizuojantys pasiūlymai man atrodo keisti. Profesinės sąjungos visada kalbėdavo apie tai, kad reikia plėtoti kolektyvines sutartis, tartis. Toks elgesys nėra brandžių profesinių sąjungų bruožas. Juolab kodėl (kalbama tik apie – ELTA) prekybos tinklus, yra ir kitų organizacijų – ir telekomunikacijos, ir energetikos įmonių – kurios per pandemiją sugeneravo iš tiesų didelius pelnus.
Jeigu būtų kalbama apskritai, kreipiamasi į visus verslininkus, kurie šiuo pandeminiu laikotarpiu plėtojo savo veiklą ir užsitikrino pajamas ir pelną (...), tada suprasčiau. Bet dabar orientuotis tik į prekybos tinklus – šiuo atveju įžvelgiu šiokį tokį politikavimą“, – Eltai teigė jis.

D. Arlauskas pažymėjo, kad, nors prekybos tinklai potencialiai galėtų išmokėti priedus, kurių prašoma, reikia nepamiršti dabartinės situacijos neapibrėžtumo.

„Žiūrint kai kuriuos rezultatus – taip. Bet nepamirškime, kad nežinome, kaip bus toliau: ar prekybos tinklai dirbs tik su maisto produktais, kokią dalį parduodamų prekių užims būtinosios ir nebūtinosios prekės“, – sakė jis.

Paklaustas, ar mano, kad į tokius profesinių sąjungų siūlymus bus atsižvelgta, D. Arlauskas atsakė neigiamai.

„Manau, kad ne, nes jis sufokusuotas tik į prekybininkus, o ne plačiąja prasme į verslus, kurie pandemijos sąlygomis galėjo veikti. Norėtųsi platesnio požiūrio“, – teigė jis.

Tuo metu vertindamas dėl lankytojų srautų galimai didesnę riziką COVID-19 užsikrėsti prekybos centrų darbuotojams, D. Arlauskas teigė, kad prekybos tinkluose yra taikomos visos nuo to apsaugančios prevencijos priemonės.

„Darbuotojai prekybos tinkluose pakankamai apsaugoti: imtasi atitinkamų saugos priemonių, pertvarų, dirbama su pirštinėmis. Ir užsikrėtusiųjų tarp prekybos darbuotojų yra santykinai ne tiek daug“, – tikino jis.

Trečiadienį Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir profesinės sąjungos „Prekybos centrų darbuotojų lyga“ pirmininkas Edgaras Marcinkus kreipėsi į Lietuvoje veikiančių prekybos centrų vadovus, ragindami visiems darbuotojams skirti metinę premiją už sunkų darbą pandemijos sąlygomis.

„Atsižvelgdami į tai, kokiomis sudėtingomis sąlygomis tenka dirbti Jūsų tinklų darbuotojams, į viruso plitimo mastą ir virusu užsikrečiančių darbuotojų skaičių, į išskirtines mažmeninės maisto prekybos tinklų sąlygas sugriežtinto karantino laikotarpiu, į santykinai mažą vidutinį darbuotojų atlyginimą šalies ir Europos Sąjungos mažmeninės prekybos sektoriaus kontekste bei į valstybės suteikiamas paramos galimybes verslui, raginame priimti sprendimą savo darbuotojams išmokėti papildomą, vieno mėnesio atlyginimo dydžio priedą“, – kreipimesi rašė profesinių sąjungų atstovai.