Visų ekspertų (finansų ministrės Gintarės Skaistė, Lietuvos socialinių tyrimų centro direktoriaus Boguslavo Gruževskio, Lietuvos laisvosios rinko instituto (LLRI) prezidentės Elenos Leontjevos, „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, statybų bendrovės „Hanner“ vadovo ir verslininko Arvydo Avulio ir „Investors‘ Forum“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės) pilnas įžvalgas, kaip atrodys gyvenimas 2021-aisiais metais galite paskaityti čia.

Kils atlyginimai, ekonomika klestės

Verslininkas A. Avulis, kalbėdamas apie optimistinį ateinančių 2021-ųjų scenarijų tikino, kad dėl augančio užsikrėtimų skaičiaus sugriežtinto karantino pirmasis ateinančių metų ketvirtis Lietuvai bei jos ekonomikai vis dar bus pakankamai sunkus ir sudėtingas. Jo teigimu, nereikia turėti iliuzijų, kad viskas atsigaus greitai ir be didesnių pasekmių.

„Karantinas – pakankamai griežtas, todėl jis padarys įtaką tiek verslui, tiek mūsų gyvenimui, o suvaržymai nebus malonūs.

Gali būti, kad kai kurie darbuotojai neteks darbo arba turės gyventi iš pašalpų, bet pradedant nuo balandžio mėnesio, kiekvieną mėnesį, kaip ir oras gėrės, taip ir mūsų nuotaikos turėtų gėrėti“, – prognozavo jis.

Anot A. Avulio, prasidėjusi vasara gyventojams turėtų atnešti ir sugrįžimą į prieš pandemiją buvusį gyvenimą.

„Nebereikės nešioti kaukių, daugelis sugrįš į biurus, į sporto klubus ir mes galėsime džiaugtis visais gyvenimo malonumais, vakarieniauti ir pietauti restoranuose, terasose ir pan.“, – pridūrė jis.

Tiesa, kaip pabrėžė, antroji metų pusė turėtų būti dar geresnė, nes traukiantis pandemijai gyventojai vėl norės keliauti bei išlaidauti.

„Man atrodo, kad antra metų pusė bus įdomi ir tuo, kad bus daug investicijų, nes dabar daugelį NT projektų, investicijų, yra sukausčiusi nežinia.

Tai pirmame ketvirtyje gyvenimas, investicijos ir darbas bus pakankamai sudėtingi, antrame ketvirtyje – viskas turėtų šviesėti, o antrame pusmetyje, manau, kad tada mes galime pamatyti ženklų ir stiprų ekonomikos atsigavimą ir tai, kas buvo prarasta, manau, bus bandoma tai atgauti. Daugės investicijų, darbo vietų, kils atlyginimai“, – apie optimistinį ateinančių metų scenarijų kalbėjo jis.

Verslininkas aiškino, kad spalio mėnesį užfiksuotas butų pardavimo rekordas, kai per mėnesį buvo parduota 600 butų Vilniuje, kitąmet gali būti dar padidintas.

„Manau, kad pirmas kitų metų ketvirtis gali būti kiek užspaustas, nes yra apribojimas, kad negalima susitikti, eiti apžiūrėti NT objektų. Tai kaip tada gali vykti pardavimai?

Tai manau, kad negalima turėti labai didelių iliuzijų ar rožinių akinių, kad pirmą ketvirtį gerai gyvensime kalbant apie NT. Didžiausio NT pakilimo būtų galima laukti antroje metų pusėje, kai nusiims psichologiniai faktoriai“, – prognozavo jis.

Gali ištikti stagnacija

Kalbėdamas apie pesimistinį kitų metų scenarijų, A. Avulis aiškino, kad gali būti ir taip, kad skiepijimasis užsitęs, todėl neatmetamas variantas, jog laukiantiems laisvesnio gyvenimo, teks kantrybę ugdyti iki rudens.

„Todėl manau, kad iki rudens dar gali būti taikomi dalis apribojimų, todėl gali būti, kad to ženklaus ekonomikos pakilimo antroje metų pusėje gali ir nebūti.

Taip pat gali būti ir taip, kad viruso dauginimosi bangos gali vėl suaktyvėti, gali pradėčiau plačiau plisti, tarkime, kitų metų rudenį, gali pasirodyti, kad vakcina yra nelabai veiksminga.

Tada turėtume šiek tiek užšaldytą situaciją, atsirastų stagnacija ir nebūtų augimo, nes visiems atlyginimai didėja, kai yra ekonomikos augimas, o jei jo nebus, tai akivaizdu, kad ir atlyginimai neaugtų“, – svarstė jis.

Tiesa, tuo atveju, jei ekonomikos augimo nebūtų, pasak jo, su iššūkiais susidurtų ir NT rinka.

„Bendrai, sakyčiau kad šis variantas yra mažiau tikėtinas.

Apokaliptinių variantų galima pripaišyti tikrai daug, bet čia nėra tikslas gąsdinti žmones, bet kas yra realistiška, tikrai gali būti, todėl pesimistiniu variantu įsivaizduočiau, kad ekonomika neaugtų dėl naujų atsiradusių bangų, vakcinos neveiksmingumo ir kitų priežasčių“, – sakė verslininkas.

Visgi apibendrindamas verslininkas pabrėžė, kad, jo manymu, labiau tikėtinas yra optimistinio scenarijaus variantas.

„Jam duodu 90 proc., o 10 proc. palikčiau pesimistiniam variantui“, – sakė A. Avulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)