Paklausa – didžiulė

Aguonų pienas, spanguolių kisielius, balta mišrainė ir silkė pataluose – tokius ir panašius patiekalus šiandien su pristatymu į namus Kūčių vakarienei ar Kalėdoms siūlo maisto ruošimu užsiimančios įmonės ir restoranai.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad toks pasirinkimas – šiemet per artėjančias šventes negaminti, ypač populiarus, o lietuviai, ko gero, bus paprasčiausiai paskaičiavę, kad bėgioti po parduotuves ir ruošti 12 patiekalų, jei šeimoje yra du asmenys, jiems paprasčiausiai neapsimoka.

„Tokį maisto užsisakymą šventėms tikrai daug kas siūlo, ir restoranai, ir kompanijos, kurios aptarnaudavo banketus. Jie pagamina pilną Kūčių vakarienę, klientai gali pasirinkti patiekalus, o paskui viskas jiems atvežama į namus. Tokia paslauga dabar tikrai populiarėja“, – teigė ji.

Evalda Šiškauskienė

Almena Dankienė, Vilniuje įsikūrusio restorano „Greita sraigė“ direktorė, prasitarė, kad jos valdoma įmonė šiemet tokią paslaugą pati klientams siūlanti pirmą kartą.

„Turbūt, prieš tai Kūčioms patiekalus mes visi ruošdavome patys, o visa tai, kas ištiko dabar, turime tokį dvigubą dalyką: žmonės nori palaikyti restoranų verslą, kas yra labai džiugu, ir kitas dalykas, gal nuotaikos šiemet kitokios, nesusitinka šeimos, o vaikai maistą užsako ir tėvams, užsisako patys, nes jiems greitai iškilo dilema, kad jie turi likti namuose.

Dabar ypatingai yra užsakomos Kūčių vakarienės, turime didelį užsakymų kiekį. Užsisakančių Kalėdoms yra šiek tiek mažiau“, – pasakojo ji.

Restoranas „Greita sraigė“ Kūčių vakarienei siūlo patiekalų rinkinį, kurį sudaro 13 skirtingų patiekalų, jame – nuo naminių kūčiukų iki krevečių tešloje ir karštų patiekalų. Tokio rinkinio kaina žmogui – 35 Eur.

„Aš negaliu sakyti, kad lietuviai taupo, ar netaupo pinigų maistui. Mūsų klientai yra labai sąmoningi. Būna, užsisako ir vieną rinkinį, bet kažką dar ir papildomai, ką norėtų paragauti“, – teigė ji.

Pasak A. Dankienės, vos paskelbus apie tokią maisto gaminimo ir pristatymo šventėms paslaugą, per savaitę įmonė Kūčioms jau užpildė apie 80 proc. savo pajėgumų ir tai dienai galimų priimti užsakymų.

„Galima sakyti, kad paklausa tikrai labai didelė“, – pridūrė ji.

Daugiausia užsakymų – Kūčioms

Apie tai, kad gyventojai artėjančioms šventėms užsisako patiekalus, sakė ir viešbučio „Narutis“ direktorė Inga Grajauskienė. Nors pats viešbutis tokią paslaugą siūlo jau ne pirmus metus, anot jos, šie metai išties bus išskirtiniai.

„Šiemet pasikeitus sąlygoms, parengėme pasiūlymus išsinešimui ir po to, kai mes tą informaciją paviešinome, praktiškai šventėms jau turime užsipildę pusę savo resursų užsakymams.

Viskas įvyko maždaug per savaitę. Juk kiekviena virtuvė turi savo ribas, kiek ji su turimais žmonėmis gali pagaminti maisto tądien. Tai rodo, kad tokie siūlymai labai populiarūs“, – sakė vadovė.

Pasiteiravus, kuriai datai ir artėjančiai šventei viešbutis turi daugiausia užsakymų maistui pristatyti, direktorė teigė, kad apie 95 proc. užsakymų kol kas yra Kūčioms.

„Kalėdoms taip pat turime įdarytas antis, tačiau, matyt, kol kas žmonėms aktualiausia Kūčios“, – svarstė ji.

Išleidžia nuo 30 iki 100 Eur

„Forto“ restoranų tinklo atstovas Kęstutis Markevičius, kalbėdamas apie įmonės valdomus restoranus „Fortas“ ir „Etno dvaras“, teigė, kad jų įmonė kasmet turėdavo sudariusi šventinį meniu, tačiau šiemet jis skiriasi nuo įprasto, nes maistą taip pat bus galima užsisakyti į namus.

„Šiais metais, negalėdami suteikti tinkamo aptarnavimo restorane, sukoncentravome dėmesį į šventinį pasiūlymą ant svečio stalo.

Kurdami patiekalus turėjome atsižvelgti į galimybę patiekalus transportuoti, į pakuotes, pateikimo estetiką, į kepimo ar kito apdorojimo užbaigimo namuose specifiką, procesus išsibandyti su standartine namų buitine įranga, parašyti instrukcijas“, – aiškino jis ir pasakojo, kad šiemet ant klientų stalo atsidurs ir įdarytas karpis, ir naminė duonos gira, netikras zuikis, karka ir kt.

Anot jo, susidomėjimas šventinių patiekalų užsakymams šiuo metu – išties didelis.

„Svečiai daug klausinėja ir noriai užsisakinėja. Šiuo metu per dieną sulaukiame vidutiniškai 10-15 skambučių, bet matome kaip kasdien skambučių skaičius didėja.

Sprendžiame kaip organizuoti darbus, kad kuo geriau įgyvendinti visus užsakymus, juk dabar nuo mūsų didele dalimi priklauso mūsų svečių šventė“, – teigė jis.

Klientai, K. Markevičiaus teigimu, šventiniam stalui yra linkę išleisti nuo 30 iki 100 Eur, o patiekalus planuojasi tiek dienai, tiek dviem.

Pateikė visą sąrašą

Dar daugiau pasiūlymų pateikia „Go Vilnius“. Iš pateikto sąrašo matyti, kad vienas asmuo gali užsisakyti 12 patiekalų ir už 39 eurus. Mažesni rinkiniai asmeniui kainuoja ir apie 25-35 eurus. Keturiems asmenims pasiūlymų yra ir už 100 eurų, ir už 140 eurų. Plačiau su visais pasiūlymais galima susipažinti čia.

Maisto apžvalgos tinklaraštis „Ančių medžioklė“ socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino keliais pavyzdžiais ir kainomis, ką siūlo restoranai. Kaip rašo, pateikiami tie, kurie turi aiškiai sudarytą meniu ir yra Vilniuje.

„Senatorių Pasažas“ – 12 patiekalų (Plotkelė inclusive), 180 eurų; „Gaspar's“ – 9 patiekalai, 75 eurai; „Sraigė ir Varlė“ – 12 patiekalų, 70 eurų; „MO bistro Vilnius“ – 12 patiekalų, 69 eurai; „Element“ – 14 patiekalų, apie 50 eurų; „Coffee spells“ – 11 patiekalų, 48 eurai; Restoranas „Marceliukės klėtis“ – 12 patiekalų, 40 eurų; „Vaflių namai“ – 5 patiekalai, 35/40 eurų; „RoseHip Vegan Bistro“ – 5 patiekalai, 36 eurai“, – rašoma socialiniame tinkle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)