Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas Artūras Salda sakė, kad šiuo metu, griežtėjant pandemijos valdymui ir dar labiau nukritus atvykstančių svečių skaičiui, vis daugiau sanatorijų praneša laikinai užveriančios duris.

„Tai „Upa“ Druskininkuose, taip pat „Gradiali“ nustoja priiminėti žmones, kurie atvyksta savo lėšomis. Mes, „Eglės sanatorijoje“, dar kažkaip tęsiame veiklą, bet matau, kad labai daug kolegų užsidarinėja.

Kaip tik antradienį baigėsi medikų kuponai. Klientų dabar jau bėra vienetai, kai anksčiau skaičiuodavome šimtais, tai dabar tik kelios dešimtys, pereinančios į vienetus, tai, matyt, įstaigoms dabar jau neberacionalu veikti“, – svarstė jis.

"Eglės sanatorija", Artūras Salda

Palangoje įsikūrusios sanatorijos „Gradiali“ direktorius Domas Dargis „Delfi“ patvirtino, kad nuo gruodžio 16 iki sausio 3 dienos stabdo apgyvendinimo ir reabilitacijos paslaugų teikimą komerciniams klientams. Kaip aiškino, paslaugos bus teikiamos tik pacientams, turintiems teritorinių ligonių kasų siuntimą.

„Veikla stabdoma tik komerciniams klientams. Turintys teritorinių ligonių kasų siuntimus, valstybės apmokamai reabilitacijai toliau bus priimami“, – sakė jis.

Direktorius pasakojo, kad nuo pat karantino įvedimo pradžios, lapkričio 7-osios, sanatorija juto ženklų rezervacijų mažėjimą, o valdžiai paskelbus apie dar griežtesnius apribojimus, pasak jo, situacija šiandien tokia, kad sanatorijai finansiškai mažiau nuostolinga tiesiog užverti duris.

„80 proc. darbuotojų šiuo metu yra išleisti į prastovas, likusieji, 20 proc., dirba su ligonių kasų apmokama reabilitacija. Tarp kitko, šių pacientų taipogi kasdien vis mažėja dėl stabdomų planinių operacijų ligoninėse“, – sakė jis bei pridūrė, kad priklausomai nuo to, kiek laiko tęsis pandemija ir kokios bus pagalbos priemonės nuketėjusiam verslui, neatmetama, kad sausio mėnesį įmonei gali tekti spręsti ir apie darbuotojų mažinimą, ko jau ėmėsi ir kiti rinkos dalyviai.

„Pagal šiai dienai galiojantį karantino nutarimą, ir kaip kriterijų dėl pagalbos verslui parinktą 30 proc. apyvartos mažėjimą kovo-spalio periodu, matome, jog pagalba orientuota į per pirmąją bangą nukentėjusius verslus, tačiau apie antrąją bangą ir dabar nuostolius patiriančius verslus kol kas nėra konkretumo.

Tikimės, kad Vyriausybė artimiausiu metu pateiks daugiau aiškumo dėl numatomų pagalbos priemonių nukentėjusiems verslams, kad sprendimai būtų savalaikiai, kadangi darbuotojai esantys prastovose, su visais valstybei sumokamais mokesčiais, įmonei kainuoja reikšmingas pinigų sumas.

Per prastovas ilgai neišlaikysime“, – atvirai kalbėjo sanatorijos „Gradiali“ direktorius.

Gradiali sanatorija

Apie laikiną užsidarymą dėl esančios situacijos praneša ir sveikatingumo ir reabilitacijos centras „UPA Medical SPA“ Druskininkuose.

„Mes labai rūpinamės savo klientų ir darbuotojų sveikata, todėl dėl Lietuvos Respublikoje galiojančio karantino nuo šių metų gruodžio 21 d. stabdome apgyvendinimo, sveikatinimo ir medicininės reabilitacijos paslaugas „UPA MEDICAL SPA“ ir viešbutyje „MEDEA“.

Paslaugų teikimą planuojame atnaujinti nuo sausio 7 d.“, – štai tokią žinutę galima rasti įmonės puslapyje.

Įmonės direktorius Rimantas Černauskas pasakojo, kad gruodžio mėnesį klientų skaičius, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo lygiai tris kartus, o šiuo metu reabilitacijos centras turi tik keletą medicininės reabilitacijos pacientų iš užsienio, kurie vis dar atvyksta operacijų į Lietuvą, taip pat keletą pacientų, kuriems gydymą apmoka valstybinė ligonių kasa.

„Laikiną veiklos stabdymą didžiąja dalimi lemia tai, kad per karantiną Sveikatos apsaugos ministerijai įvedus fiksuotą sumą, už kurią galima suteikti valstybinės ligonių kasos (VLK) lėšomis apmokamų medicininės reabilitacijos paslaugų, mūsų įstaiga tapo vienintele, kuriai šis, taip vadinamas 1/12 finansavimas tapo pagrindine problema, dėl kurios negalime normaliai šios veiklos vykdyti, jei nefinansuotume jos savo lėšomis.

Kol buvo galima teikti kitas paslaugas ir klientų srautas leido tai daryti, medicininės reabilitacijos paslaugas finansavome savo lėšomis. Įvedus karantiną ir sumažėjus klientų srautui, to daryti nebegalime, todėl tenka veiklą stabdyti. Mūsų atveju 1/12 suma, arba per mėnesį VLK lėšomis suteikiamų paslaugų suma ministro nutarimu realiai apribota maždaug 11 tūkst. Eur per mėnesį suma, kai tuo tarpu vien su medicininės reabilitacijos pacientais dirbančių specialistų darbo užmokesčiui reikia maždaug apie 30 tūkst. Eur, o kur dar maitinimo sąnaudos, medikamentai, komunalinės ir kitos sąnaudos. <...>

Ne kartą kreipėmės į sveikatos apsaugos ministeriją ir VLK su prašymu leisti teikti paslaugas visiems pas mus norintiems gydytis pacientams ir mainais netaikyti 1/12 kompensacijos, net jei veikla sustotų, tačiau vis sulaukdavome neigiamo atsakymo. Į jokius loginius argumentus atsižvelgta nebuvo. Po vasaros ASPĮ pradėjus teikti paslaugas išaugo ir medicininės reabilitacijos pacientų skaičius. Vien per rugsėjo – lapkričio mėnesius mūsų įstaigos suteiktų medicininės reabilitacijos paslaugų suma 17,5 tūkst. Eur viršija ligonių kasos apmokėtų paslaugų sumą. Tikimės, kad metų gale už šias paslaugas bus atsiskaityta iš sutaupytų lėšų“, – aiškino jis ir pridūrė, kad prie sprendimo laikinam uždarymui prisidėjo ir apribotas sveikatinimo ir apgyvendinimo paslaugų teikimas.

„Šventiniam laikotarpiui turėjome apie 30 proc. užsakytų kambarių. Visus gruodžio ir sausio užsakymus tenka atšaukti arba perkelti į vėlesnį laikotarpį“, – sakė vadovas.

Šiuo metu, anot jo, dalinėse arba pilnose prastovose yra apie 75 proc. įmonės darbuotojų, o nuo gruodžio 21-osios jose bus praktiškai visi darbuotojai.

„Pandemijos metu darbuotojų skaičiaus nemažinome ir toliau to daryti neketiname.

Esame nusiteikę optimistiškai dėl veiklos tęstinumo pasibaigus šiai sudėtingai situacijai, nes žmonės yra pavargę ir jiems labai reikalingos sanatorijų ir sveikatinimo centrų teikiamos paslaugos“, – teigė R. Černauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)