„(...) Lietuvos bankas palaiko Europos institucijų siekį stiprinti visos finansų sistemos pamatus, tačiau visiškai uždrausti dividendų mokėjimo nesiūlome. Išimtiniais atvejais, kai bankas yra gerai kapitalizuotas, leidus priežiūros institucijai, riboto dydžio dividendai galėtų būti išmokėti. Tokius sprendimus reikėtų priimti kiekvieną atvejį svarstant atskirai“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Kaip praneša Lietuvos bankas, Europos centrinis bankas (ECB) paragino visus bankus apsvarstyti galimybę nepaskirstyti dividendų ir neišpirkti akcijų, arba tokį paskirstymą riboti iki kitų metų rugsėjo 30 d.

Atsižvelgiant į tebevyraujantį neužtikrintumą dėl koronaviruso pandemijos poveikio ekonomikai, ECB tikisi, kad dividendams mokėti ir akcijoms išpirkti skiriama suma neviršys 15 proc. sukaupto 2019 ir 2020 metų pelno ir 20 bazinių punktų pagal bendro 1 lygio nuosavo kapitalo (CET1) pakankamumo koeficientą, atsižvelgiant į tai, kuris dydis yra mažesnis. Bankai turėtų susilaikyti ir nuo tarpinių dividendų mokėjimo iš savo kitų metų pelno.

Europos bankininkystės institucija (EBI) taip pat toliau ragina bankus būti konservatyvius mokant dividendus ir skirstant kitas išmokas COVID-19 pandemijos metu. Atsižvelgdama į tai, kad COVID-19 sukelta krizė bei netikrumas dėl jos poveikio ekonomikai, tikėtina, tęsis, ir kad ateinančiais ketvirčiais turto kokybė gali ir toliau blogėti, EBI ragina bankus susilaikyti nuo kapitalo paskirstymo už bankų sektoriaus ribų, šiems priimant sprendimus dėl dividendų ir kitų išmokų paskirstymo politikos, įskaitant ir akcijų išpirkimą, nebent tai būti daroma itin atsargiai.

Lietuvos bankas taip pat primena, kad, atsižvelgdama į koronaviruso pandemijos sukeltą poveikį ekonomikai, EBI pratęsė Gairių dėl teisės aktų ir ne teisės aktų pagrindu moratoriumų paskoloms taikymą iki kitų metų kovo 31 d.

Lietuvos bankas laikosi pozicijos, kad prireikus šalies įmonės ir gyventojai turėtų turėti galimybę pasinaudoti tokiu moratoriumu ir atidėtuoju laikotarpiu mokėti tik palūkanų dalį. Lietuvoje privatiems klientams ir be specialaus moratoriumo įstatymo yra suteikiama galimybė atidėti vartojimo ar nekilnojamojo turto paskolos mokėjimą trims mėnesiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)