„Turime esminį dalyką – 7 proc. BVP deficitą. Tai reiškia pakankamai sudėtingą situaciją 2022 metais. Jau 5 proc. deficitas buvo ant ribos ir biudžeto projektą teikiant Europos Komisijai reikėjo pakankamai stipriai įrodinėti, kad išlaikome tas sąlygas, finansinį tvarumą ir gavome „palaiminimą“. 7 proc. suponuoja nevaldomą skolos augimą ir dideles problemas formuojant 2022 metų biudžetą“, – žurnalistams teigė S. Skvernelis.

Anot jo, dėl to gali tekti didinti mokesčius.

„Reikės didinti mokesčius arba sugalvoti naujus ir mažinti viešojo sektoriaus finansavimą, jei norima, kad spiralinis skolos augimas neįsuktų mus į gana pavojingą verpetą“, – sakė buvęs premjeras.

„Bet, matyt, kito pasirinkimo neturi Vyriausybė, jų atsakomybė, jų valia“, – pridūrė jis, teigdamas, kad nebalsuos už biudžeto projektą, „kuris viršija 7 proc. deficitą“.

S. Skvernelis taip pat neigiamai įvertino ir tai, kad iš biudžeto peržiūrai buvo išimtos DNR plano lėšos.

„Blogai vertinu, kad neliko DNR plano, nes bet kokiu atveju Gaivinimo fondas niekur nedingęs, abejoti, ar jis bus, yra visiškas nesusipratimas. Bet kokiu atveju kito varianto nebus, kaip grįžti su biudžeto įstatymu metų eigoje. (...) Kai planas yra išimamas, tai kovą-birželį patvirtinus per 4-5 mėnesius pasiruošti projektus, skelbti konkursus ir visas viešųjų pirkimų procedūras atlikti yra praktiškai neįmanoma, tai tie pinigai gali tiesiog būti nepanaudoti“, – teigė jis.

Patobulintame projekte, kuriam Vyriausybė pritarė trečiadienį, išlaidos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 15,825 mlrd. eurų, pajamos – 11,252 mlrd. eurų.

Išlaidos pajamas viršija 4,573 mlrd. eurų. Iš viso valstybės biudžeto pajamos, palyginti su ankstesniu valstybės biudžeto projekto variantu, mažėja 132,8 mln. eurų.

Didžiausią papildomų lėšų dalį – 933,5 mln. eurų – numatoma skirti COVID-19 pandemijos padariniams suvaldyti.

Numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas 2021 metais sudarys 7 proc. BVP ir bus 2,1 proc. p. BVP didesnis negu formuotas pirminiame variante. Struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas, Finansų ministerijos vertinimu, 2021 metais sudarys 6,4 proc. BVP.

Valdžios sektoriaus skola 2021 metais sudarys 51,9 proc. BVP ir bus 1,7 proc. p. BVP didesnė negu pirminiais biudžetų projektais formuojama valdžios sektoriaus skola.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)