Ikiteisminį tyrimą atlikusių FNTT pareigūnų surinkti duomenys atskleidžia, kad Marijampolės apskrityje veikusios transporto įmonės savininkas per pirmus tris 2019 metų mėnesius, galimai siekdamas išvengti mokesčių valstybei, apgaulingai tvarkė įmonės buhalteriją. Įtariama, kad vadovas į įmonės buhalterinę apskaitą neįtraukdavo dalies ūkinių operacijų ir klastojo darbuotojų darbo laiko apskaitos, darbo užmokesčio bei dienpinigių priskaitymų–išskaitymų žiniaraščius bei dokumentus, susijusius su darbo užmokesčio apskaičiavimu ir išmokėjimu.

Pareigūnai skaičiuoja, kad įmonės vadovas galimai į apskaitą neįtraukė beveik 7 tūkst. priskaičiuoto darbo užmokesčio, vairuotojams galimai buvo neapskaičiuota ir neišmokėta per 8,5 tūkst. eurų jiems priklausančių dienpinigių ir per 5 tūkst. eurų darbo užmokesčio. Į žiniaraščius taip pat buvo neįtraukti ir mokesčiai valstybei – per 2 tūkst. eurų.

Kaip praneša FNTT, įmonės savininkui apkarto ir bandymas klastoti dokumentus. Galimai siekdamas apgauti valstybės institucijas, vadovas kartu su įmonėje apskaitininke dirbančia žmona ir vadybininku dirbančiu sūnumi dokumentuose nurodė, kad per pirmąjį 2019 metų pusmetį jo samdomi vairuotojai neva be pateisinamos priežasties nepasirodydavo darbe, fiksuotos pravaikštos, todėl atlyginimai jiems anuliuojami, nors, pareigūnų surinktais duomenimis, minėti darbuotojai tuo metu buvo komandiruotėse ir vairavo įmonės krovinines transporto priemones, gavo jiems priklausantį darbo užmokestį ir dienpinigius.

Šie savininko pasirašyti dokumentai buvo perduoti galimai bendrininkavusiai įmonės buhalterei, kuri šią tikrovės neatitinkančią informaciją pateikė Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Marijampolės skyriui, neva vairuotojams darbo užmokesčio bei įmokų nebuvo priskaičiuota, nes į darbą jie neatvyko dėl pravaikštų.

Ikiteisminio tyrimo metu laikinai apribota įmonės savininkų nuosavybės teisė turtui, kurio vertė siekia per 22 tūkst. eurų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras. Jam surašius kaltinamąjį aktą, byla buvo perduota Marijampolės apylinkės teismo Marijampolės rūmams.

Už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą gresianti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų. Už dokumentų klastojimą griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki trejų metų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba nuolat vykdo transporto sektoriaus įmonių stebėseną, atlieka prevencinius ir tikslinius patikrinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)