Penkių punktų užklausoje kurjeriai kelia klausimus dėl jų pripažinimo „būtiniausiais darbuotojais“, įtraukimo į ankstyvų skiepų programą, saugių darbo sąlygų per karantiną užtikrinimo bei draudimo nuo nelaimingų atsitikimų.

„Maistą į namus pristatantys kurjeriai – viena iš darbuotojų grupių, kuriai darbo per karantiną tik gausės. Vis dėlto jų darbo sąlygos ir saugumo užtikrinimas lieka itin neaiškūs. Ar kurjeriai bus laikomi „būtiniausiais darbuotojais“, o jų darbas pandemijos sąlygomis – pavojingu sveikatai?

Jei taip, ar jie bus įtraukti į ankstyvo skiepijimo programas bei apdrausti nuo ligų ir nelaimingų atsitikimų? Kviečiame Vyriausybę nedelsiant atsakyti į šiuos klausimus ir pradėti trišales derybas tarp kurjerių, platformų ir valstybės atstovų“, – užklausos esmę pristatė Kurjerių asociacijos atstovas Vuk Vukotić.

Kurjerių darbas, asociacijos manymu, kelia pavojų sveikatai ne tik dėl kontaktų su kitais žmonėmis gausos, bet ir dėl poreikio skubėti pasipylus užsakymams. Be to, jų darbas padeda maitinimo sektoriaus verslams išgyventi šį sunkų laikotarpį, tad turėtų būti įtrauktas tarp būtiniausiųjų.

Kadangi kurjeriai dirba su individualios veiklos pažymomis ir yra laikomi ne platformų darbuotojais, o „partneriais“, susirgus ar susižalojus jiems nekompensuojamos prarastos pajamos. Kurjerių asociacija prašo SADM pateikti tokių darbo sąlygų vertinimą bei įpareigoti platformas apdrausti kurjerius nuo nelaimingų atsitikimų.

Po publikacijos atsiųstas „Wolt“ vadovės Baltijos šalims Liis Ristal komentaras, kuriame teigiama, kad įmonė užtikrina finansinę paramą.

„Wolt“ pavasarį startavo partnerių paramos programa „Covid-19“, kuri suteikia iki dviejų savaičių trukmės laikotarpio finansinę paramą „Wolt“ kurjeriams-partneriams, jei jiems diagnozuotas Covid-19 arba tais atvejais, kuomet jie po kontakto su užsikrėtusiais asmenimis turi privaloma tvarka izoliuotis. Dešimtys kurjerių-partnerių buvo priimti į programą, o kompanijai tai – galimybė juos palaikyti pandemijos metu.

Greta to, „Wolt“ netrukus startuos su „Wolt“ draudimu nuo nelaimingų atsitikimų darbo metu visiems kurjeriams Lietuvoje, kol kas tai vis dar parengimo procese. Kurjeriams, dirbantiems su „Wolt“, abu draudimai yra visiškai nemokami“, – komentavo L. Ristal.

Rašte Vyriausybei kurjeriai pabrėžia, kad per internetines platformas kasmet dirba vis daugiau Lietuvos gyventojų. Asociacijos įsitikinimu, šis skaičius per karantiną augs dar sparčiau – daug žmonių išeis į prastovas ar neteks darbo, o išaugusi maisto pristatymo į namus paklausa vers platformas ieškoti naujų darbuotojų. „Gegužės 1-osios“ profesinės sąjungos (G1PS), kurios padalinys yra Kurjerių asociacija, pirmininkas Jurgis Valiukevičius teigia, kad Vyriausybė neturėtų tikėtis, jog šios problemos išsispręs pačios.

„Apskritai spręsti „platformų ekonomikos“ klausimus Lietuvoje smarkiai vėluojama, o per karantiną jie taps tik aktualesni. Dabartinė situacija, kai platformos savo kurjerius pavadina „partneriais“ ar „antrepreneriais“ ir nusiplauna rankas nuo bet kokio rūpesčio jų gerove ir sveikata, negali tęstis“, – sako J. Valiukevičius.

Kurjerių asociacija įkurta 2020 m. spalį kaip G1PS padalinys. Tai – pirma ir kol kas vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti per elektronines platformas dirbančius žmones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)