Fizinių ir juridinių asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašas bus paskelbtas ketvirtadienį. Tai jau trečias ES sankcijų Minsko režimui paketas.

„Trečias sankcijų paketas priimtas. Jis kokybiškai kitoks – jau atsirado ir asmenys bei įmonės, kurios prisideda prie brutalaus režimo išlaikymo“, – BNS sakė neįvardintu norėjęs likti šaltinis.

Pasak „Delfi“ diplomatinių šaltinių, šios sankcijos neturėtų atsiliepti Klaipėdos uosto krovai. Tai yra, nėra į sąrašą įtrauktos tokios įmonės, kaip „Belaruskalij“, kurios savo produkciją eksportuoja per Klaipėdos uostą.

Sankcijos įvestos 29 fiziniams ir septyniems juridiniams asmenims. Konkrečios į juodąjį sąrašą įtrauktos įmonės kol kas nepaskelbtos.

ES tau taiko sankcijas A. Lukašenkai, jo sūnui ir daugiau kaip pusšimčiui Minsko režimo pareigūnų.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Naujausias ambasadorių sprendimas priimtas tą pat dieną, kai buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Briuselį atsiimti Andrejaus Sacharovo premijos už minties laisvę, kurią Europos parlamentas šįmet skyrė baltarusių opozicionieriams.

ES plečia sankcijas Minsko režimui, A. Lukašenkai toliau griežtomis priemonėmis slopinant protestus, kurių dalyviai sulaikomi, persekiojami ir bauginami.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Sekmadienį Baltarusija paskelbė, kad nuo gruodžio 20-osios laikinai uždarys valstybės sausumos sienas. Toks sprendimas argumentuotas pastangomis pažaboti koronavirus plitimą, tačiau opozicija jį laiko dar viena priemone kitokiai nuomonei slopinti.

Dekretas draudžia išvykti iš šalies Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, turintiems nuolatinį ar laikiną leidimą gyventi šalyje.

Virtinė baltarusių opozicionierių kilus protestų bangai pasitraukė į Lietuvą, Latviją, Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)