„Galiu pasakyti, kad vien Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonėms valstybės biudžete bus numatyta gerokai daugiau nei du šimtai milijonų eurų, tačiau tai dar ne visa parama, į kurią galės pretenduoti verslas, taip pat yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parama, kur irgi yra panašios sumos. Mes kalbame apie sumas, bet labai svarbu ir laikas, kad greičiau galėtų verslai tą paramą gauti. Dabar darome viską, kad galėtume paleisti pirmąsias pagalbos priemones“, – laidoje Delfi diena sako A. Armonaitė.

Anot jos, į subsidijas galės pretenduoti konkrečiai tos įmonės, kurios patiria bent 30 procentų apyvartos kritimą.

„Į paramą ir subsidijas galės pretenduoti konkrečiai tos įmonės, kurios patiria bent 30 procentų apyvartos kritimą, taip pat bus paskolų priemonė, į kurią tap pat galės pretenduoti įmonės ir dar svarbu, jog mes planuojame paleisti visiškai naujas priemones, kurios skirtos ypatingai nukentėjusiems verslams, tai šiandien mes dirbame ties tų priemonių dizainu. Tikiuosi, kad artimiausiu metu jos paaiškės ir galėsime jas paskelbti visiems“, – laidoje Delfi diena sako A. Armonaitė.

Politikė sukonkretino dvi konkretesnes priemones, kurios dar yra svarstomos su Europos Komisija (EK).

„Aš gal trumpai galiu pasakyti, kad tai bus subsidijos, 150 milijonų subsidijoms, kieno apyvarta krito bent trisdešimčia procentų, taip pat paskoloms, trisdešimt milijonų jos dalis, tikiuosi, kad galbūt pavyks ir padidinti šią sumą. Tai yra dvi priemonės, kurias mes deriname su EK“, – sako A. Armonaitė.

Išliks mokesčių atidėjimas

Akivaizdu, kad ir pirmojo karantino metu daugeliui verslų buvo aktualiausias nuomos klausimas. Anot A.Armonaitės, gali būti, kad turėsime kiek lankstesnę priemonę.

„Gali būti, kad tiesiog turėsime lankstesnę priemonę, pagal kurią bus galima kompensuoti, kas norės nuomos kaštus, o kas norės kitus patiriamus kaštus. Tiesiog bus lankstesnė priemonė. Tikimės, kad bus geriau, negu buvo“, – sako A. Armonaitė.

Taip pat, anot pašnekovės, turi išlikti mokesčių atidėjimas, suprantant griežtesnio karantino pasekmes.

„Mokesčių atidėjimas turi veikti ir turi išlikti. Aš manau, kad gerai, jog duomenys buvo atverti ir visi gali susipažinti, kokios įmonės to prašo, natūralu, kad mažesniems mokesčius atidėti yra galbūt ir svarbiau, kita vertus, karantinas greitai nepasibaigs, situacija yra kritinė sveikatos sektoriuje. Taigi gali tekti ir didesniems verslams atidėti mokesčius. Ši priemonė yra veiksminga, ją taiko ir daugelis kitų Europos valstybių“, – pridūrė politikė.

Pasiteiravus, kaip vertina smulkiųjų verslininkų padėti, ministrė tikino, jog, jeigu situacija gerės, bus galima kalbėti apie tam tikras išlygas.

„Galiu pasakyti, kad sprendimas tikrai yra sunkus, jis paveiks daugybę verslų – tiek smukių, tiek stambių, nes ir smulkieji negalės veikti, ir stambieji, kurie prekiauja ne maisto prekėmis, taip pat negalės veikti. Aš būsiu pirma, kuri pasisakys apie išlygas, atlaisvinimus ir panašiai, jeigu tik leis sveikatos specialistai“, – sako A.Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)