Pirmadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje, tikslinant kai kuriuos karantino griežtinimo nutarimus, premjerė užsiminė apie reabilitacijų bei sanatorijų veiklą. Jos aiškinimu, tokią veiklą vykdyti ir toliau bus galima, bet, kaip išskyrė, tokiai paslaugai gauti žmogui bus reikalingas gydytojo siuntimas, o reabilitacijos paslaugos bus teikiamos tik tiems asmenims, kuriems jos šiandien yra būtinos ir negali būti atidėtos.

„Yra keli režimai. Vienas – su gydytojo siuntimu, tai žinoma, kad turi galėti teikti (paslaugą-red.), tai jei žmogui įvyko operacija ir po jos reikalinga reabilitacija, tai jis negali laukti, kol baigsis karantinas. Bet jei tai yra kažkokie tokie labiau savo malonumui, be gydytojo siuntimo, tuomet ne. <..>

Tai yra klausimas, ar žmogus turi konkretaus gydytojo siuntimą suteikti jam konkrečią paslaugą. Iš esmės, (svarbiausia-red.) ar tai yra būtina reabilitacija, ar tai ta reabilitacija, kai žmogus ir vėliau gali tų paslaugų įsigyti, kai jau situacija bus geresnė, bet yra žmonių, kurių reabilitacijos atidėti negalima, nes tai yra pooperacinės ir visokios panašios situacijos“, – posėdyje sakė Ingrida Šimonytė.

Visgi Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas ir „Eglės“ sanatorijos vadovas Artūras Salda teigė, kad didesnių pokyčių tokių įstaigų veikloje kol kas nėra numatoma ir jos veiks kaip veikusios.

„Kol kas sveikatos priežiūros paslaugoms jokių naujų reikalavimų nėra. Gali būti, kad bus išleisti kažkokie papildomi ministro įsakymai, kurie gal kažką koreguos, bet kiek dabar teko bendrauti su Sveikatos apsaugos ministerija, tai reikšmingų pokyčių nenumatoma.

Tas Vyriausybės nutarimo sugriežtinimas, jis dabar tiesiogiai visiškai nepalietė medicininės reabilitacijos paslaugų. Gal tik tiek, kad dėl sugriežtinto judėjimo apribojimų žmonės natūraliai atšaukia rezervacijas, anuliuoja užsakymus, nors jų ir taip labai mažai“, – sakė A. Salda.

"Eglės sanatorija", Artūras Salda

Komentuodamas I. Šimonytės kalbas, kad dabar į sanatorijas bus galima atvykti tik po sunkių operacijų ir tik su gydytojų siuntimu bei tai, kad dalis sanatorijų šiandien pačios turi savo gydytojus, kurie esant reikalui išrašo siuntimus, A. Salda teigė, kad čia reikia žiūrėti ne į kalbas, o į teisinį reglamentavimą.

„Reikėtų žiūrėti ne tik I. Šimonytės komentarą, kuris buvo žodinis ir gal sunku įsigilinti į visus teisinio reglamentavimo niuansus, bet ir iš esmės pagal teisinį reglamentavimą, kad medicininė reabilitacija, kuri yra apmokama ligonių kasų lėšomis ir ta, kuri yra žmonių nusiperkama, teisiškai yra tas pats, tiesiog mokėtojas kitas.

Tada jei žmonės pas mus atvažiuoja savo lėšomis būtent su gydytojo konsultacija ir gydomosiomis procedūromis 5 dienoms į sanatoriją, tai teisiškai yra prilyginama tam pačiam ligonių kasų apmokamam kelialapiui. Svarbu, kad nebūtų tokių, kad į viešbutį atvyko, nuėjo į vieną masažą ir laiką leidžia baseinų ir pirčių zonoje, bet apie tai jau niekas nebekalba“, – aiškino A. Salda.

Pasak asociacijos prezidento, kuris taip pat yra ir „Eglės sanatorijos“ direktorius, nuo trečiadienio pokyčių atsiranda ir jo vadovaujamos sanatorijos veikloje.

"Eglės sanatorija"

„Pas mus baseinai ir pirtys nuo trečiadienio bus dar labiau sugriežtinami. Bus galimos tik gydomosios procedūros, mankštos, vertikalių vonių procedūros“, – sakė jis.

Gydytojus, kurie esant reikalui gali paskirti reikiamą procedūrą, paslaugą ar programą turi ir poilsio ir sveikatinimo kompleksas Palangoje „Atostogų parkas“.

Jo direktorius Ričardas Jovaiša taip pat antrino A. Saldai ir tikino, kad įmonės veikla nesikeis, ir toliau bus teikiamos apgyvendinimo, asmens sveikatos priežiūros bei viešojo maitinimo paslaugos.

„Kilus neaiškumams konsultuojamės su Visuomenės sveikatos centro specialistais, tačiau šiandien gautas LR Vyriausybės nutarimas dėl šalyje paskelbto karantino Nr. 1226 mums yra aiškus. Jame aiškiai apibrėžta, kurios paslaugos ir kokiu būdu gali būti teikiamos.

LR Vyriausybės lapkričio 14 d. nutarime dėl karantino paskelbimo Nr. 1226, punkte 2.2.3. nurodyta, kad medicininės reabilitacijos paslaugos gali būti teikiamos laikantis griežtų saugumo reikalavimų. Papildomų apribojimų šioms paslaugoms minėtame nutarime nenurodyta.

Nutarimo 1.2.7. punkte dėl kelionių apribojimų taip pat numatyta galimybė šalies gyventojams judėti, jei vykstama gauti asmens sveikatos priežiūros paslaugų.

Taigi, žmogus, užsisakęs sveikatos priežiūros paslaugas ir gavęs iš mūsų patvirtinimą galės netrukdomai atvykti iki mūsų komplekso, gauti gydytojo konsultaciją ir konsultacijos metu paskirtas gydomąsias procedūras ar programas“, – sakė vadovas.

Atostogų parkas

Delfi dar lapkritį rašė, kad kai kurie spėjo pasiruošti antrajam karantinui. Vietoje įprastinių vandens procedūrų, kurias gaudavo viešbučio svečiai, „Atostogų parkas“ sukūrė naują paketą – 4 žingsnių gydymo programą su gydytojo konsultacija. Gydomųjų paslaugų teikimas, kaip numatoma, nebus draudžiamas.

Portalas lrytas.lt remdamasis skaitytojo pasakojimu anksčiau rašė, kad karantino metu lankytojai galėjo mėgautis baseinų ir pirčių veikla, neturint jokio daktaro siuntimo, o vėliau tik pasiėmus parke dirbančio gydytojo parašą.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybės nutarimu taip pat yra draudžiama teikti laisvalaikio, sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, pramogų, poilsio, baseinų, pirčių (išskyrus viešąsias pirtis, skirtas asmenų higienos poreikiams tenkinti), diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų paslaugas.

Taip pat draudžiama lankyti laisvalaikio paslaugų teikimo vietas arba laisvalaikio paslaugoms skirtas patalpas nuomoti privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.

Daugiau apie draudimus, kurie įsigalios gruodžio 16 dieną, skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)