Dėl Covid-19 pandemijos esant neapibrėžtai ekonominei situacijai anksčiau buvo sutarta, kad Finansų ministerijai gruodį atnaujinus savo prognozes, nustatytas 642 eurų MMA dydis galės būti peržiūrėtas.

Trišalėje tarybos apsispręsta, kad MMA galėtų keistis, jei 2021 metais būtų tikimasi didesnio nei 8,5 proc. nedarbo lygio ir mažesnio nei 2 proc. darbo užmokesčio augimo.

Tačiau pirmadienį paskelbtame ekonominės raidos scenarijuje numatoma, kad nedarbo lygis 2021 metais bus 8,2 proc., o vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis pasieks 1475,9 euro ir bus 4,1 proc. didesnis nei 2020 metais.

Nors siūlyta klausimą dėl MMA iš darbotvarkės išbraukti, iš Vyriausybės, darbuotojų ir darbdavių atstovų sudaryta taryba nusprendė dar kartą apsikeisti argumentais. Darbdaviai siūlė MMA kol kas nedidinti.

„Dabar didinti minimalią algą yra per anksti, ypač atsižvelgiant į koronaviruso protrūkį“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius.

Savo ruožtu darbuotojų atstovai sakė, kad sutartą dydį būtų galima keisti nebent į didesnę pusę

„Turime vadovautis sutarta formule ir nesuprantame, kodėl turime šiandien svarstyti šį klausimą, kai anksčiau sutartos sąlygos yra neišpildytos“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 metų trečiąjį ketvirtį nedarbo lygis Lietuvoje siekė 9,3 proc.

Pagal formulę

MMA Lietuvoje jau kelis metus apskaičiuojama pagal formulę: tų metų vidutinio darbo užmokesčio prognozė dauginama iš koeficiento, kuris gaunamas apskaičiuojant ketvirtadalio didžiausią MMA ir VDU santykį turinčių Europos Sąjungos valstybių vidurkį.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovų teigimu, pagal tokią formulę 2021 metų MMA turėtų siekti 663 eurų, o ekonomistas Justas Mundeikis nurodo net 682 eurų dydį.

„Apskaičiavus penkių ES šalių, turinčių didžiausią MMA ir VDU santykį, vidurkį, gaunamas koeficientas – 0,481. VDU šalyje šiemet sieks 1417.4 euro, gauname, jog kitų metų MMA dydis turėtų siekti: 0,481 x 1417,4 = 681,8 euro, o suapvalinus – 682 eurus“, – antradienį paskelbtame komentare rašo jis.

Neapibrėžtumo dėl formulės rezultatų atsiranda dėl skirtingų naudojamų VDU dydžių. Vieni remiasi užmokesčiu su priedais ir priemokomis, kiti – be.

Šiuo metu MMA Lietuvoje yra 607 eurai „popieriuje“ arba maždaug 447 eurai „į rankas“. Padidinus ją iki 642 eurų ir atsižvelgiant į neapmokestinamojo pajamų dydžio pokyčius, „į rankas“ uždirbantieji mažiausiai turėtų gauti maždaug 468 eurus, t. y. apie 20 eurų daugiau (darant prielaidą, kad nekaupia pensijų fonde).

„Sodros“ duomenimis, spalį iki 607 eurų per mėnesį uždirbo 137,89 tūkst. darbuotojų, o tarp 607 ir 700 eurų – dar 105,62 tūkst.

MMA dydis nustatomas Vyriausybės nutarimu. Naujoji Ingridos Šimonytės Vyriausybė iki šiol nėra užsiminusi apie planus keisti ankstesnės Sauliaus Skvernelio Vyriausybės nustatytą dydį.

„Būtų gerai, kad galėtume tų susitarimų ir laikytis“, – antradienį Trišalės tarybos posėdžio pradžioje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)