Vyriausybė spalį nutarė, kad minimali alga „ant popieriaus“ kitąmet augtų nuo 607 iki 642 eurų, bet jei Finansų ministerijos ekonominės prognozės gruodį bus prastesnės nei rudenį, tuomet Trišalė taryba turės pateikti naują rekomendaciją.

Be to, ji būtų svarstoma iš naujo, jei numatomas 2021 metų nedarbo lygis būtų didesnis nei 8,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas – mažesnis nei 2 proc.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas praėjusią savaitę sakė, kad dėl MMA reikia palaukti ir dabar sprendimų nepriimti.

„Sakyčiau, dabar reikėtų paimti pauzę. Ir mes irgi tą sakėme, kad tokiose neapibrėžtumo sąlygose luktelti truputį. Sakyčiau, galima grįžti prie klausimo kitų metų pirmą pusmetį. Bent jau pirmo ketvirčio reikėtų palaukti. Bet vėlgi, mes galime tiktai pasakyti savo nuomonę ir patarti, čia iš principo yra politinio apsisprendimo klausimas“, – žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

Finansų ministerija pirmadienį paskelbė, jog Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 1,5 proc., tuo metu 2021 metais bendrasis vidaus produktas (BVP) galėtų augti 2,8 proc.

Rugsėjo mėnesį ministerija 2020 metams taip pat prognozavo 1,5 proc. BVP smukimą, tačiau tikėjosi, kad 2021 metais jis augs 3,3 proc.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Lietuvos profesinės sąjungos MMA siūlė didinti 56 eurais iki 663 eurų, tuo metu verslo atstovai prašė šį klausimą atidėti dėl pernelyg neapibrėžtos ekonominės situacijos bei rinkimų.

Vyriausybei spalį pasiūlius nuo kitų metų didinti minimalią mėnesio algą (MMA) iki 642 eurų,

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)