Gruodžio 7-13 dienomis „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje elektros kaina siekė 52,7 euro už megavatvalandę (MWh). Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, elektra kainavo 36 proc. brangiau.

Latvijoje ir Estijoje elektros kainos per savaitę taip pat sumažėjo po 1 proc., o vidutinė savaitės kaina siekė 51,6 euro už MWh.

„Po ilgai pažeme besiritančių elektros kainų Šiaurės šalyse, elektros kainos pradėjo kilti į viršų. Bendrą lygį atspindinti „Nord Pool“ sistemos kaina per savaitę išaugo 27 proc., elektra nebrango tik Baltijos šalyse, kur jau yra aukščiausiame lygyje šiemet, ir dviejose Švedijos ir Danijos zonose – SE4 ir DK2“ – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Pasak jo, prie kainų augimo dalyje „Nord Pool“ biržos kainų zonų prisidėjo ir tai, kad pradėjo veikti nauja 1400 MW galios tarpsisteminė elektros jungtis tarp Norvegijos ir Vokietijos, kuria iš Skandinavijos „iškeliavo“ dalis pigios atsinaujinančių išteklių energijos. Jungtis leido Norvegijai išauginti eksporto srautą į Europą 86 proc.

Šąlant orams elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 2 proc. iki 267 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje kilo 3 proc. iki 137 GWh. Vietos elektrinės užtikrino 51 provc. šalies elektros suvartojimo.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 42 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, vėjo jėgainės – 33 proc., hidroelektrinės – 13 proc., kitos elektrinės –11 proc. elektros.

Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su ankstesniąja savaite, mažėjo 15 proc., vėjo jėgainėse augo 5 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys didėjo 13 proc., o kitų elektrinių gamyba mažėjo 10 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)