Formuojasi automobilių eilės

Delfi fotografas apsilankė šalia kelių Vilniaus prekybos centrų. Bendra nuotaika Vilniaus gatvėse – įtempta, žmonės skuba, panašiai kaip likus dviem dienoms iki Kalėdų.

Ukmergės gatvėje įsikūrusios „Depo“ parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelė – pilna, laisvų vietų likę tik darbuotojams skirtose vietose. Tačiau prie parduotuvės įėjimo susidariusių pirkėjų eilių nepastebima.

Netoliese esančio prekybos centro „Big“ automobilių stovėjimo aikštelė neužsipildžiusi, laisvų vietų dar yra, tačiau fotografas pastebėjo kelis lengvus kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus. Laukiančių lauke žmonių čia dar nematyti.

Ukmergės g. „Senukų“ stovėjimo aikštelė – pilnutėlė, eismas itin lėtas, jį reguliuoja darbuotojai.

Panaši situacija prie prekybos centro „Ozas“. Į stovėjimo aikštelę nebeįmanoma įvažiuoti, susidariusios automobilių spūstys.

Delfi fotografas apsilankė ir prekybos bei pramogų centre „Akropolis“. Iš nuotraukų matyti, kad viduje vaikšto masė žmonių, prie įvažiavimo susidariusios automobilių eilės.

Prie prekybos centrų stovėjimo aikštelių dalis vis dar užtvertos. Pavyzdžiui, prie prekybos centro „Ozas“ vieno įvažiavimo pasitinka uždaryti vartai. Tiesa, greitai automobilių aikštelės pralaisvės, mat nuo trečiadienio nustos galioti ribojimai automobilių statymui šalia prekybos centrų.

Kaip Delfi patikslino premjerės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė, trečiadienį nustos galioti buvę nutarimai dėl ribojimų prekybos vietoms, taip pat ir ribojimas automobilių stovėjimui.

Senukai ilgina darbo laiką

Ankstesniu nutarimu buvo įtvirtinta, kad automobilių aikštelėse šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose galima užimti tik 20 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų vietų.

Pirmadienį popiet prekybos centras „Senukai" paskelbė apie ilginamą darbo laiką. Kai kurios parduotuvės Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje dirbs iki 23 val.

Patikslino karantino ribojimus

Pirmadienį Vyriausybė patikslino griežtinamo karantino ribojimus, kurie įsigalios nuo trečiadienio.

Kaip rašoma projekte, nuo trečiadienio galios šie reikalavimai: draudžiama parduotuvių, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų veikla.
Šis draudimas netaikomas: parduotuvėms (įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose), kurių pagrindinė veikla yra maisto veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas; maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose; internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose.

Taip pat patikslinta dėl tenkančio ploto pirkėjui. Turės būti užtikrinamas 15 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

„Parduotuvėse, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama turi būti užtikrinamas 15 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo ir užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – rašoma nutarime.

Prekybininkai ragina neiti į parduotuves

Prekybininkai pasiruošę galimam didesniam pirkėjų srautui šiomis dienomis, ir primena, kad tebegalioja griežti srautų ribojimo reikalavimai. Todėl pirkėjų prašoma neiti į parduotuves, kad nesiformuotų eilės prie jų.

„Prekybininkai iš savo pusės įgyvendins visus reikalavimus, nors jie verslui ir bus skausmingi. Tačiau kartu norime paprašyti pirkėjų: išlikite sąmoningi, likite namuose ir nevykite šiomis dienomis į parduotuves. Mūsų pačių sąmoningumas yra geriausias ginklas prieš tolesnį nevaldomą viruso plitimą.

Parduotuvių uždarymas nereiškia, kad negalėsite įsigyti jums reikalingų prekių ar pasiruošti šventėms. Jau nuo pavasario karantino prekybininkai daug investavo, kad sudarytų galimybę pirkėjams saugiai apsipirkti elektroninėje erdvėje.

Vieni atsidarė, kiti stiprino jau turimą elektroninį prekybos kanalą, kad pirkėjai prekes galėtų įsigyti patogiai ir greitai. Todėl, nelaukiant, kol nauji karantino reikalavimai įsigalios, kviečiame visus išlaikyti rimtį ir šventinį apsipirkimą perkelti į elektroninę erdvę“, – pranešime žiniasklaidai kreipiasi Rūta Vainienė, prekybininkus vienijančios asociacijos direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)