„Matant skaičius sveikatos fronte, vienareikšmiškai suvaržymų tikrai reikia, ir tie suvaržymai, kurių imtasi dabar dėl prekybos centrų ir ne pirmo būtinumo prekių prekybos vietų, yra vėluojantys, nes tą reikėjo padaryti gerokai anksčiau tam, kad būtų suvaldytas ligos plitimas“, – Eltai sakė I. Genytė-Pikčienė.

„O dėl (karantino – ELTA) trukmės – tas momentas, matyt, pasirinktas konsultuojantis su epidemiologais ir, įtariu, kad jei pavyktų greičiau suvaldyti ligos plitimą ar užgniaužti tą eksponentinį augimą, tai tą galima koreguoti“, – pridūrė ekonomistė.

Pasak I. Genytės-Pikčienės, nėra gerai, kad sprendimai dėl pagalbos priemonių verslui neina kartu su sprendimais dėl karantino griežtinimo.

„Kadangi antros pandemijos bangos valdymas vyksta gaisrų gesinimo metodais, tai tikrai matyti, kad nepavyko pasimokyti iš pirmojo karantino ir karantininiai suvaržymai neina koja kojon su Vyriausybės priemonėmis pagalbai ekonomikai. Tas nėra gerai, bet vertinant iš kitos pusės, kadangi suvaržymai pakankamai stipriai vėluoja, tai prekybos vietos, lyg nujausdamos, labai anksti pradėjo ir kalėdinę prekybą, ir išpardavimų akcijas, tad nemažą šių metų plano dalį, matyt, jau spėjo įgyvendinti iki karantino“, – teigė ekonomistė.

Ji akcentavo, kad nemaža dalis apribotos prekybos turėtų vykti nuotoliniu būdu, tačiau svarbu, kad sprendimai dėl pagalbos verslui būtų operatyviai įgyvendinti.

„Matyt, nemaža dalis prekybos bus perkelta į nuotolį ir atitinkamai per kurjerius nemaža dalis gyventojų pirks ir kalėdines dovanas, jas atitinkamai taip pat įteiks, kadangi karantinas riboja kontaktus. Aišku, svarbus antrasis žingsnis, kuris turi būti labai operatyviai įgyvendintas – padėti tiems verslams, kurie neteko planuoto pajamų srauto ir atitinkamai rasti priemonių, kaip padėti jiems išgyventi iki karantino pabaigos, kad jie galėtų išlikti, išgyventi ir toliau tęsti veiklą karantinui pasibaigus“, – sakė I. Genytė-Pikčienė.

Naujoji Vyriausybė sekmadienį pratęsė karantiną iki sausio 31 dienos, taip pat sugriežtino karantino priemones: apribojo judėjimą iš vienos savivaldybės į kitą, uždraudė veikti nebūtinųjų prekių parduotuvėms, paliekant galimybę veikti maisto, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvėms, vaistinėms, veterinarijos paslaugas teikiančioms įstaigoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)