Suomijos energetikos įmonė „Teollisuuden Voima“ (TVO) anksčiau pranešė, kad jos valdomos Olkiluoto atominės elektrinės 2-ajame reaktoriuje 12 val. 22 min. vietos (ir Lietuvos) laiku jutikliai užfiksavo pagrindinio garo vamzdyno šilumos izoliacijos pažeidimą, todėl jėgainės apsaugos sistemos automatiškai išjungė reaktorių. Bendrovė nurodė, kad aiškinasi padėtį ir ruošiasi ataušinti reaktorių, kad jis pasiektų šalto uždarymo stadiją – kai aušalo slėgis tampa lygus atmosferiniam, o jo temperatūra neviršija 200 Celsijaus laipsnių.

Pasak TVO, per šį incidentą jėgainės darbas nebuvo sutrikdytas.

Bendrovė pažymėjo, kad per šį incidentą jokių radioaktyvių teršalų į aplinką nepateko ir kad nėra jokio pavojaus žmonėms arba aplinkai.

Vėliau STUK pripažino, kad padidėjęs spinduliuotės lygis buvo užfiksuotas, bet tik reaktoriaus pastato viduje.

„Nepaprastoji situacija susijusi su tuo, jog radiacinės stebėsenos sistemos aptiko padidėjusį spinduliuotės lygį elektrinė viduje“, – per spaudos konferenciją sakė STUK generalinis direktorius Petteri Tiippana.

Vis dėlto jis patvirtino, kad „aplinkinių teritorijų gyventojai yra saugūs, padėtis jiems grėsmės nekelia“.

P. Tiippana nurodė, kad jėgainėje buvo nedelsiant imtasi visų apsaugos priemonių.

„Šiuo metu objekto būklė stabili ir saugi. Dieną daugiau spinduliuotės lygio pliūpsnių nebuvo pastabėta, bet iki šiol nežinoma, kodėl objekte padidėjo radiacijos lygis“, – sakė STUK vadovas.

TVO generalinis direktorius Jarmo Tanhua sakė, kad incidentas įvyko reaktoriaus pastate, kur padidėjusi spinduliuotė yra įprastas dalykas, todėl darbuotojai ten niekada nesilanko. „Todėl šis įvykis jokio pavojaus jiems nesukėlė“, – aiškino jis.

J. Tanhua pridūrė, kad incidentas gali būti susijęs su „reaktoriaus vandens filtravimo sistema. Tikėtina, kad dalis radioaktyvaus vandens pateko į reaktorių, todėl suveikė signalizacija. Tačiau tai dabar aiškinamasi.“

Įmonės vadovas kol kas negalėjo pasakyti, kiek konkrečiai spinduliuotė padidėjo reaktoriaus bloke.

„Tai unikalus įvykis per atominės elektrinės istoriją – nieko panašaus čia nebuvo įvykę“, – pabrėžė J. Tanhua.

Suomijos vakarų pakrantės saloje esanti Olkiluoto jėgainė turi du veikiančius verdančio vandens reaktorius (VVR), kurių kiekvieno galia – 890 megavatų. Elektrinėje statomas trečiasis reaktorius, kaip tikimasi, pradės veikti 2022 metų vasarį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)