Pelningai dirbo 10, nuostolingai – 6 bankai ar užsienio bankų filialai. Labiausiai bankų pelną mažino išlaidos dėl sumažėjusios paskolų vertės.

Lietuvos banko duomenimis, prasidėjus pirmajam karantinui ir daliai bankų klientų susidūrus su sumažėjusiais pinigų srautais, bankai atidėjo beveik 1,5 mlrd. eurų paskolų mokėjimo terminų.
Visi bankai vykdė jiems nustatytus kapitalo pakankamumo reikalavimus, jų likvidumo rodikliai gerėjo, o bankų turtas nagrinėjamu laikotarpiu išaugo 2,1 mlrd. eurų (6,4 proc.) – iki 35,3 mlrd. eurų.

Kaip pranešime nurodo Lietuvos bankas, to priežastis – toliau didėjęs indėlių srautas. Per trečiąjį ketvirtį indėlių bankuose pagausėjo 1,5 mlrd. – iki 28,7 mlrd. eurų. Tai yra 5,6 proc. daugiau, palyginti su šių metų antru ketvirčiu, ir net 23,7 proc. daugiau nei prieš metus.

Labiausiai augo verslo bendrovių (730 mln. eurų) ir namų ūkių (642 mln. eurų) indėliai. 84,5 proc. visų indėlių sudaro einamieji indėliai, už kuriuos bankai nemoka palūkanų arba taiko neigiamas palūkanų normas.

Paskolų portfelis per trečiąjį ketvirtį šiemet sudarė beveik 20 mlrd. eurų. Jis augo tik gyventojams, o valdžios sektoriaus institucijoms, kitoms finansų įmonėms ir verslui mažėjo. Palyginti su antruoju ketvirčiu, bendras augimas buvo minimalus (0,3 proc.), o su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu – neigiamas (–2,2 proc.).

Gyventojus labiausiai domino būsto paskolos, kurių vertė per ketvirtį ūgtelėjo 206 mln. eurų (2,4 proc.) – iki 8,7 mlrd. eurų. Per metus teigiamas pokytis sudarė 8,1 proc.

Verslo paskolų portfelio vertė sumažėjo 119 mln. eurų (1,4 proc.) – iki 8,3 mlrd. eurų ir buvo 11,3 proc. mažesnė nei prieš metus. Daugiausia traukėsi informacijos ir ryšių, nekilnojamojo turto bei apdirbamosios gamybos įmonių paskolų portfelis. Tačiau, priešingai nei antrąjį ketvirtį, išaugo didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonių paskolų vertė.

Šių metų trečiąjį ketvirtį šalyje banko arba specializuoto banko licencijas turėjo 10 bankų, o kaip užsienio bankų filialai veikė 7 bankai. Lapkričio pabaigoje buvo išduota dar viena specializuoto banko licencija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)