Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) trečiadienio duomenimis, nepriklausomą tiekėją pasirinko 66,6 tūkst. iš 98 tūkst. šios grupės vartotojų.

Likusiems pirmojo etapo namų ūkiams elektra kitų metų pirmąjį pusmetį bus tiekiama ne ilgiau kaip šešis mėnesius, tačiau garantinis tiekimas yra brangesnis, o vėliau buitiniai vartotojai vis tiek privalės apsispręsti.

„Jei per šešis mėnesius vartotojas nepasirinks naujo elektros tiekėjo, garantinio tiekimo paslaugą teikiantis ESO įgis teisę nutraukti elektros tiekimą“, – rašoma bendrovės komentare BNS.

Pasak ESO, garantinio tiekimo kaina bus perskaičiuojama kas mėnesį, atsižvelgiant į praėjusio mėnesio vidutinę biržos kainą ir pritaikant koeficientą 1,25.

„Taigi, kol kas nėra galimybės pasakyti, kokia nuo sausio 1 dienos bus garantinio tiekimo kaina“, – sakoma komentare.

Nepriklausomą tiekėją pirmame etape privalo pasirinkti namų ūkiai, suvartojantys daugiau kaip 5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus (arba apie 420 kWh per mėnesį ir mokančių apie 60 eurų pagal standartinį tarifą).

Šiuo metu dauguma šalies gyventojų elektrą perka iš visuomeninio tiekėjo – „Ignitis grupės“ įmonės „Ignitis“, o kainą reguliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Nepriklausomą tiekėją norintys pasirinkti buitiniai vartotojai gali rinktis iš septynių bendrovių: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Inregnum“, „Perlas Energija“, „Birštono elektra“, „EGTO Energija“ ir „Ignitis“ (ši bendrovė veikia ir kaip visuomeninis, ir kaip nepriklausomas tiekėjas).

ESO duomenimis, bendrovę „Ignitis“ kaip nepriklausomą tiekėją kol kas pasirinko daugiausiai pirmojo etapo vartotojų – 48,3 tūkst., antras pagal populiarumą tiekėjas – „Elektrum Lietuva“ (7,6 tūkst.), nedaug atsilieka „Enefit“ (6,7 tūkst.), ketvirtoje vietoje yra „Perlas Energija“ (3,3 tūkst.).

Iš Lietuvoje esančių daugiau nei 1,6 mln. namų ūkių nepriklausomą tiekėją jau pasirinko beveik dešimtadalis (152 tūkst.) vartotojų. Nors ir šiuo atveju populiariausias išlieka „Ignitis“ su 87,5 tūkst. klientų, tačiau antroje vietoje yra „Perlas Energija“ su 42,7 tūkst. vartotojų.

Rinkos liberalizavimą numatoma įgyvendinti trimis etapais iki 2023 metų. Kitąmet apsispręsti privalės vartotojai, per metus suvartojantys ne mažiau kaip 1 tūkst. kWh elektros, o 2022 metais – likę namų ūkiai.

Elektros rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai. Estijoje elektros energijos tiekimo rinka visiškai liberalizuota 2013 metais, Latvijoje 2015 metais, Švedijoje 1996 metais, Suomijoje 1997 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)