Į laikinąją Vyriausybę dėl esamo ribojimo statyti automobilius prie parduotuvių švelninimo kreipėsi Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija vadovas Mindaugas Statulevičius, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Rūta Vainienė. Jie argumentavo, kad palikti tik penktadalį stovėjimo vietų yra sudėtinga, mat parduotuvėse leidžiama lankytis daugiau asmenų, nei yra stovėjimo vietų, be to, šalia prekybos centrų atsiimamos internetu užsakytos prekės, o dalis mažų maisto prekių parduotuvių apskritai turi mažai stovėjimo vietų.

Premjeras Saulius Skvernelis pasiūlė papildyti straipsnį dėl automobilių stovėjimo aikštelių ribojimo, kad tai neapimtų paštomatų, skubių siuntų atsiėmimo vietų, tačiau galiausiai laikinoji Vyriausybė liko be sprendimo.

Premjeras laikinajam Sveikatos apsaugos ministrui siūlė ir pačiam nustatyti, kurioms parduotuvėms kokie atskiri ribojimai būtų taikomi.

„Tą tvarką nustato operacijų vadovas, tada ir darykite, pagalvokite, kur parduotuvė maisto prekių parduotuvė turinti 5 stovėjimo vietas iš viso, tai mes jiems iš viso paliekame vieną. Padarykite blanketinę formą, kad nereikėtų Vyriausybei kas kartą atsižvelgti, ar tai maisto prekių parduotuvė, ar tai mažytė parduotuvė“, – siūlė S. Skvernelis iš nutarimo nuostatą išimti ir viską spręsti Operacijų centro vadovui Aurelijui Verygai.
Saulius Skvernelis

Maisto prekių parduotuvėms, ar kitais atvejais tuomet galėtų būti taikomos išimtys. Bet diskusijoje tokiam sprendimui nebuvo pritarta.

„Kol kas šitą straipsnį paliekame tokį, koks yra reikalingas. Jei matysime, kad reikalingi bus sprendimai, Vyriausybės posėdį padarysime nuotoliniu būdu ir padarysime reikalingą pokytį. (...) Reguliavimo dalykas – ne tam, kad apsunkintume. Atleiskite, šiandien tai yra pagrindinės žmonių susikaupimo ir būriavimosi vietos: ne mažos kažkokios maisto prekių parduotuvės, ne individualios įmonės, bet didieji pramogų ir prekybos centrai“, – akcentavo S. Skvernelis.

Jis pažadėjo neeilinių skubių sprendimų ir galimų korekcijų atskiru sprendimu, jei to reikės.

Derėsis su socialiniais partneriais

S.Skvernelis kalbėdamas žiniasklaidai pabrėžė, kad automobilių statymo vietų skaičiaus ribojimas prie prekybos centrų „turėtų atgrasinti žmonės, kuriems nebūtina važiuoti į prekybos centrus“.

S. Skvernelis piktinosi, kad savaitgaliais prie prekybos centrų nebuvo galima rasti laisvos automobilio vietos, nepaisant buvusio lankytojų srauto ribojimo.

„Aikštelės yra pilnos ir į jas patekti neįmanoma, kamščiai yra, tai vadinasi, kažkas iš tų reguliacinių priemonių ne taip veikia. Tai viena iš priemonių, ribojant automobilių statymo vietų skaičių, kad neįvažiuotų – dar viena papildanti priemonė, kad srautai nesusikoncentruotų į piko valandas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis akcentavo, kad visi darbuotojai turi dirbti nuotoliniu būdu ir tai suteikia papildomas galimybes.

Tačiau jis pabrėžė, kad Operacijų centro vadovas savo sprendimais gali nustatyti ir sureguliuoti automobilių statymą individualiais sprendimais, o derybos su socialiniais partneriais artimiausiomis dienomis bus tęsiamos.
Saulius Skvernelis

„Aišku, nėra tobulas sprendimas. Galima diskutuoti dėl skaičiaus, galbūt 20 proc., galbūt 50 proc. kažkur reikia. Bet tai yra bendra norma, o individualų taikymą turėtų sureguliuoti operacijų vadovas“, – pasakė S. Skvernelis,

Jis pastebėjo, kad šalia paštomatų ir pan. galėtų likti daugiau vietų

„Jei reikės, dar bus galima sukviesti neeilinį Vyriausybės posėdį ir vieną kitą sprendimą bus galima priimtini“, – teigė S. Skvernelis.

Statulevičius: 10 val. visos aikštelės buvo užimtos

NT plėtotojų asociacijos vadovas M. Statulevičius siūlė esamą ribojimą sumažinti nuo 20 proc. visų vietų aikštelėje, iki 50 proc.

„Noriu pasidalinti savo ir prekybos centrų valdytojų nuomone ir nuogąstavimais, kad tai tikrai yra labai sunkiai įgyvendinamas ribojimas. Be abejo, prekybos centrai pilnai tam pasiruošė, bet jau dabar matėme, kad 10 val. ryte visos aikštelės, kur galima parkuoti, jau pilnai užimtos ir nežinome, kas bus piko metu“, – kalbėjo M. Statulevičius.

Jis paaiškino, kad daug e. prekybos taškų yra sukoncentruoti prie prekybos centrų – daug pirkėjų trumpam atvyksta atsiimti užsakytų prekių. Jis patikino, kad jau ir šiuo metu pirkėjų srautas parduotuvėse yra 70 procentų mažesnis nei prieš metus.

M. Statulevičius argumentavo, kad apribojus pusę automobilių statymo vietų, nekiltų tokių didelių įtampų, galimų eismo taisyklių pažeidimų.

R. Vainienė siūlė kitokį sprendimą – susieti automobilių statymo vietas su tuo, kiek pirkėjų gali lankytis parduotuvėje pagal esamus ploto ribojimus.

„Dabar išsiskiria duomenys, nes parduotuvėje gali daugiau žmonių, o parkavimo mažiau“, – paaiškino prekybininkų atstovė.

Ji akcentavo, kad didžiausia problema kyla maisto prekių parduotuvėms, kurios turi mažas stovėjimo aikšteles ir prašė išskirti bent jas.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga bandė Vyriausybę sulaikyti nuo sprendimų.

„Aš vis tik siūlyčiau labai gerai pagalvoti, ar reikia švelninti, juolab, kad mes dar neturime tikro vaizdo. Ir jūs kaip sakote, kad negalite suskaičiuoti, koks bus tas poreikis. Jei sakote, kad 10 val. yra užimta, tai geras ženklas žmonėms nesirinkti piko metu“, – kalbėjo A. Veryga.
Aurelijus Veryga

Jis priminė rekomendaciją ilginti prekybos darbo laiką, kad srautus būtų galima atskiesti.

„Ir šiandien vėl turime rekordinį atvejų skaičių, manau, tikrai nelogiška dar nespėjus pamatyti, jau iškart atšaukt. Turint omenyje ir visus raginimus imtis papildomų priemonių, būtume nenuoseklūs. Priminsiu, kaip alternatyva buvo siūloma atsisakyti apskritai tos prekybos“, – nenorėjo nusileisti A. Veryga.

Tačiau dauguma kitų ministrų labiau palaikė prekybininkus, teigdami, kad prasminga būtų riboti automobilių vietų skaičių tuomet, jei nebūtų kitų ribojimų, tokių kaip vienam lankytojui tenkantis plotas.

„Man atrodo, kad asociacijų pasiūlymas dėl 50 proc. yra racionalus, galima pabandyti, lengva suskaičiuoti“, – kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Jau skelbta, kad Vyriausybė pirmadienį pratęsdama karantiną įvedė naujus ribojimus, įsigaliojančius nuo trečiadienio.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip penktadalį visų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant skirtų darbuotojams ar neįgaliesiems.

Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 15 kvadratinių metrų prekybos plotas vienam pirkėjui, kai visas prekybos plotas yra 10 000 kvadratinių metrų arba mažesnis.

Dar didesnis, 30 kvadratinių metrų plotas vienam lankytojui turi būti užtikrintas didesnėse nei 10 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvėse ir prekybos centruose.

Prekybininkams būtina užtikrinti kitas operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Galioja ir papildomos rekomendacijos. Rekomenduojama visose parduotuvėse ar turgavietėse, paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių (išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kt.), kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus tam tikru itin trumpu laiku ir tam tikroje vietoje (išskyrus prekybą internetu).

Taip pat rekomenduojama padidinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip 5 žmonės. Parduotuvėms rekomenduojama nustatyti ilgesnį parduotuvių darbo laiką, kad pirkėjų srautai pasiskirstytų tolygiau.

Asmenims iš vienos šeimos ar namų ūkio visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose rekomenduojama lankytis po vieną.

Apskritai rekomenduojama gyventojams riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)