Elektrinių transporto priemonių gamintoja sulaukė dviejų gamtos apsaugos grupių pasipriešinimo, kurios kreipėsi į teismą prašydamos nedelsiant sustabdyti 83 hektarų užimančio pušų miško kirtimą.

Išvalytame sklype į pietus nuo Berlyno esančioje Griunheidėje „Tesla“ stato „gigagamyklą“.

Teismo sprendimas reiškia, kad „Tesla“ gali nespėti įgyvendinti planų pirmuosius automobilius šioje gamykloje surinkti jau 2021 metų liepos mėnesį.

Frankfurto prie Oderio administracinis teismas naujienų agentūrai AFP pranešė pirmadienį paskelbęs nurodymą „laikinai sustabdyti kirtimus“, kad būtų galima išnagrinėti bylą „atsižvelgiant į sparčią kirtimo darbų eigą“.

Galutinio sprendimo dėl Gamtos ir biologinės įvairovės apsaugos sąjungos Brandenburgo žemės skyriaus (NABU) ir Žaliosios lygos pateikto skundo vis dar laukiama.

Vienas iš susirūpinimą keliančių klausimų yra saugomų vikriųjų driežų ir lygiųjų lygiažvynių žalčių buveinių toje vietovėje sunaikinimas arba gyvūnų žiemos miego sutrikdymas.

„Tesla“ negali ir neturi būti aukščiau įstatymų“, – sakoma Brandenburgo žemės Žaliosios lygos pirmininko Heinzo Herwigo Mascherio pranešime.

Nepaisant ekscentriškojo milijardieriaus Elono Musko valdomos „Tesla“ kaip energiją tausojančios bendrovės įvaizdžio, gamykla jau seniai atsidūrė aplinkosaugininkų akiratyje.

Vasario mėnesį teismas laikinai sustabdė miškų kirtimą dėl įtariamo poveikio laukinei gamtai ir bei įtarimų, kad darbai gali pakenkti geriamojo vandens tiekimui.

Darbai taip pat buvo nutraukti kiek anksčiau šiais metais, kai buvo rastos ir nukenksmintos septynios Antrojo pasaulinio karo laikų bombos.

Pirmoji „Tesla“ gamykla Europoje vis dar turi tik laikinus statybos leidimus, o vietos pareigūnai leido pradėti darbus pačios bendrovės rizika, kol bus gautas galutinis leidimas.

„Tesla“ teigė, kad sklypas, kuriai taikomas pastarasis draudimas, turi būti išvalytas, kad būtų galima nutiesti vamzdynus ir pastatyti sandėlius, rašoma laikraštyje „Tagesspiegel“.

Praėjusią savaitę „Tesla“ buvo leista pradėti montuoti mašinas gamyklos dažų ceche, o didžiulėje gamykloje planuojama per metus surinkti 500 000 „Model 3“ sedanų ir „Y“ modelio visureigių.

E. Muskas taip pat neseniai paskelbė, kad įmonė ketina pastatyti didžiausią pasaulyje akumuliatorių gamyklą Griunheidėje, greta automobilių gamyklos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)