Vilniuje ir kituose miestuose prekybos centrai ruošiasi naujiems ribojimams.

Delfi aplankė prekybos vietų prieigas - vienur įvažiavimai jau užtverti STOP juosta, kitur automobilių parkavimo vietose klojamos paletės, kurios turės suvaldyti automobilių srautus.

Tiesa, paskutiniąją dieną prieš naujų draudimų įsigaliojimą prognozuoto pirkėjų antplūdžio prekybos centrai nesulaukė.

Vyriausybė pirmadienį pratęsdama karantiną įvedė naujus ribojimus, įsigaliojančius nuo trečiadienio.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų transporto priemonių stovėjimo vietų.

Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 15 kvadratinių metrų prekybos plotas, kai visas prekybos plotas yra 10 000 kvadratinių metrų arba mažesnis.

Dar didesnis, 30 kvadratinių metrų plotas vienam lankytojui turi būti užtikrintas didesnėse nei 10 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvėse ir prekybos centruose.

Prekybininkams būtina užtikrinti kitas operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Galioja ir papildomos rekomendacijos: „Rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių (išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kt.), kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus tam tikru itin trumpu laiku ir tam tikroje vietoje (išskyrus prekybą internetu). Taip pat rekomenduojama padidinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip 5 žmonės.“

Asmenims iš vienos šeimos ar namų ūkio visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose rekomenduojama lankytis po vieną. Parduotuvėms rekomenduojama nustatyti ilgesnį parduotuvių darbo laiką, kad pirkėjų srautai pasiskirstytų tolygiau.

Apskritai rekomenduojama gyventojams riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

„Draudžiami daugiau nei dviejų šeimų ir (ar) namų ūkių artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis. Taip pat uždrausta rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja daugiau nei dvi šeimos. Šventėse negali dalyvauti daugiau nei 10 žmonių“, – pirmadienį nutarė Vyriausybė.

Kaip bus ribojamas automobilių statymas?

Visi prekybos tinklai antradienį žadėjo įgyvendinti Vyriausybės nutarimą, tačiau įspėja dėl galimų nesklandumų norint atvažiuoti į parduotuvę.

„Maxima“ pranešė, kad didžiuosiuose miestuose automobilių statymo vietas, kurių užimti negalima, atribos specialiais stoveliais – liks 20 proc. vietų. Prie kitų „Maxima“ parduotuvių trečiadienį iš medinių palečių, pirkinių vežimėlių ir juostų bus įrengtos laikinos pertvaros. Iki savaitgalio planuojama įrengti ilgalaikius sprendimus, kurie ribotų automobilių statymą.

„Rimi“ pranešė apie trejopą reguliavimą: aikštelėse, kuriose veikia automatinės sistemos su užkardomis, bus įleidžiama tiek automobilių, jog vienu metu būtų užimta ne daugiau nei 20 proc. visų vietų. Aikštelėse, kuriose užkardų nėra, aptvarais bus užtverta 80 proc. stovėjimo vietų, išskyrus vietas, skirtas darbuotojams. Jei aikšteles prie prekybos centrų kontroliuoja kiti savininkai, automobilių statymo vietų kontrolė paliekama jiems. Daugiau informacijos apie apie „Rimi“ sprendimus – čia.

Kiti prekybos tinklai antradienį vertino, kad dar nėra aišku, kaip bus laikomasi naujo nurodymo, tačiau žadėjo nutarimą vykdyti. Nutekėję susirašinėjimai tarp prekybininkų atstovų ir Sveikatos apsaugos ministerijos atskleidžia, kad tikimasi automobilių grūsčių ir konfliktinių situacijų.

„Iki“ aiškesnę informaciją trečiadienį žada pirkėjams pateikti pačiose parduotuvėse, skelbimų lentose. Anksčiau prekybos tinklas nurodė ruošiantis informacines priemones.

„Iki grupė priklauso tarptautiniam „Rewe“ tinklui. Apklausiau, kaip kitos šalys taiko prekybinius apribojimus dėl automobilių statymo – tai, pvz., Vokietijoje ir daugelyje kitų šalių kaip tik yra nuimami statymo mokesčiai ir skatinama, kad žmonės važiuotų į parduotuves automobiliais, rečiau naudotųsi viešuoju transportu, ir didesniais kiekiais apsipirktų – rečiau eitų į parduotuvę“, – stebisi „Iki“ parduotuves valdančios „Palink“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Kad ieško sprendimų informavo ir „Lidl“, „Norfa“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (322)