Seimui antradienį vos pradėjus svarstyti Farmacijos įstatymo pataisas, „valstiečių“ frakcijos atstovė Agnė Širinskienė paprašė šiuo klausimu pertraukos iki kito posėdžio.

Pasak jos, dėl farmakotechnikų likimo gaunama daug laiškų, todėl norima į juose keliamas problemas įsigilinti. Jai pritarė 26 Seimo nariai, prieš buvo 12, o susilaikė 32, tačiau tiek balsų užteko, kad būtų daroma pertrauka.

Tuo tarpu Seimo Sveikatos reikalų komitetas skubina priimti pakeitimus, kitaip be vaistininkų priežiūros farmakotechnikai nebegalėtų dirbti jau nuo kitų metų sausio.

Seimui iš pradžių buvo siūloma leisti farmakotechnikams be vaistininkų priežiūros dirbti iki 2026-ųjų, tačiau po svarstymo Sveikatos reikalų komitetas pasirinko konservatorių Lino Slušnio ir Jurgitos Sejonienės siūlymą drausti vaistininkų padėjėjams dirbti be priežiūros nuo 2023-ųjų liepos.

Pereinamasis laikotarpis būtų tam, kad būtų laiko suplanuoti valstybinį farmakotechnikų ir vaistininkų poreikį.

Seimas buvo užsakęs pataisų ekspertinį vertinimą. Gavus kelių ekspertų išvadas, paaiškėjo, kad jų nuomonės skiriasi – vieni įspėja, kad nepratęsus leidimo farmakotechnikams be vaistininko priežiūros dirbti dar kelerius metus, sumažės konkurencija ir susitrauks vaistininkų rinka, o tai sumažins vaistų prieinamumą, kiti – kad prasidės farmakotechnikų atleidimai. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad e-vaistinėse paslaugas galės teikti tik vaistininkas, o ne vienas farmakotechnikas.

Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė sako, kad dėl farmakotechnikų veiklos nėra gavusios nusiskundimų nei pacientų organizacijos, nei valstybinės institucijos.

2012 metais Seimas priėmė sprendimą sugriežtinti vaistinių veiklą. Iš pradžių buvo numatyta, kad nuo 2016 metų vaistinėse darbo valandomis privalės dirbti ne mažiau kaip vieno vaistininko prižiūrimi farmakotechnikai, paskui terminas buvo nukeltas iki 2021 metų.

Prieš beveik 10 metų sprendimas nebeleisti vaistinėse be nuolatinės vaistininko priežiūros dirbti farmakotechnikams buvo priimtas siekiant suderinti Lietuvoje galiojančią tvarką su Europos Sąjungos direktyva.

Dabar vaistinėse dirba 898 farmakotechnikai, o iš viso vaistininkų padėjėjų sąraše yra 1234 farmakotechnikai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)