Vyriausybė pirmadienį neeiliniame posėdyje priėmė naują draudimą - privatus sektorius privalės organizuoti darbą lygiai taip pat, kaip iki šiol tą darė ir valstybės ar savivaldybės organizacijos ar jų įmonės.

„Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas (darbą) būtina atlikti darbo vietoje“, – nurodoma nutarime.

Darbo vietose, kurios bus užpildytos privaloma užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

„Yra privalomas nurodyti dirbti nuotoliniu būdu tiek viešoms tiek privačioms įstaigoms, išskyrus tais atvejais, kada neįmanoma užtikrinti darbo režimo dirbant nuotoliniu būdu“, – kalbėjo laikinasis premjeras Saulius Skvernelis po priimto sprendimo.

Tikėtina, kad gali būti vykdoma griežtesnė kontrolė arba dažnesnis darbdavių tikrinimas.

„Mes už valstybinį ir biudžetinį sektorių tai atsakome, kadangi darbo organizavimas ir darbo kontrolė aiškiai sudėliota teisės aktuose. Dėl privačių įstaigų – manau kad Valstybinė Darbo inspekcija, jeigu tokia galimybė ir būtinybė bus, galės pakontroliuoti. Bet vėlgi, čia dar kartą pabrėžiu – visi ties sprendimai skirti ne valdžiai, ne Vyriausybei. Jeigu būtų laikomasi jau anksčiau priimtų sprendimų preciziškai, galbūt nereikėtų šiandieninių sprendimų daryti“, – kalbėjo premjeras.

Jis rekomendavo kabinetuose dirbti po vieną, o jei patalpoje turi būti daugiau nei vienas žmogus, dėvėti apsaugines kaukes ir naudoti kitas apsaugos priemones. Anot jo, kontrolės įstaigoms duotas nurodymas kontrolės priemones griežtinti.

Naujas draudimas įsigalios trečiadienį ir galios karantino metu – karantinas pratęstas iki pat metų pabaigos.

Anksčiau buvę ketinimai atidaryti muziejus atidėti. Plačiau apie kitus naujus ribojimus jau pranešė „Delfi“.

Romanovskis: daugelis jau seniai dirba iš namų

A. Romanovskis vertina, kad naujas ribojimas smarkiai nepaveiks verslo.

„Aš tai manau, kad daugeliu atveju tie, kurie galėjo, jau seniai nuėjo į nuotolį darbą ir nemažai kas net nėra net grįžę iš nuotolio. Gal keisdamiesi, gal procentais, dalimis, bet šimtu procentų verslas niekuomet nebuvo grįžęs į fizines darbo vietas“, – tikina A. Romanovskis.
Andrius Romanovskis

Jis vertina, kad būtent valstybės tarnyboje sudėtingiausia pristaikyti prie šio reikalavimo, net ir ilgą laiką egzistavus draudimui.

„Iš mano praktikos tai labiau susiję su valstybės tarnyba, nes ten vis dar įstaigos labai konservatyviai elgėsi ir žmonės vis dar fiziškai ten dirba“, – sako A. Romanovskis.

Jis patikino, kad daugelyje biurų galioja 25 procentų taisyklė – užpildyta tik kas ketvirta darbo vieta.

„Laukiame vakcinos, tik ji viską pakeis“, – apibendrino A. Romanovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)