Vienas šių žmonių pareigas paliko vos tik BNS pradėjus domėtis laboratorijos įdarbinimais.

„Aš nesidomiu tokiais dalykais. Man tikrai nesvarbu, ką veikia kuris darbuotojas po darbo, kažkas bėgioja, kažkas dar kažką veikia. Man tikrai nelabai aktualu šiai dienai, nes per daug kitų klausimų tenka svarstyti“, – BNS sakė D. Bakša.

Pats D. Bakša taip pat derina vadovavimą laboratorijai su dar vienomis pareigomis – direktoriaus patarėjo darbu Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apie įdarbinimus laboratorijoje sako nieko nežinąs ir neprivaląs žinoti, o D. Bakšos darbą dviejose pareigose aiškina mažais atlyginimais.

Skyriaus vedėja – „Litvalda“ įgaliotoji atstovė

Be viešos atrankos NVSPL Kokybės skyriaus vadybos vedėja praėjusią savaitę įdarbinta teisininkė Agnė Krušinskaitė.

Registrų centro duomenimis, ji šiuo metu yra bendrovės „Litvalda“ prokuristė – žinomo verslininko Augustino Rakausko kontroliuojamos įmonės įgaliotoji atstovė. A. Rakauskas taip pat valdo nekilnojamojo turto (NT) kompanijas „Baltic RED“ ir „Baltic Shopping Centers“, Žinių radiją, sveikatingumo ir poilsio centrą „Harmony Park“, kitas įmones.

BNS pradėjus domėtis įdarbinimais laboratorijoje, NVSPL vadovas paaiškino, kad apie skyriaus vedėjos įdarbinimą nenorįs detaliau kalbėti, nes ji jau nebedirba.

Vėliau NVSPL raštu patikslino, kad A. Krušinskaitės paskutinė darbo diena – penktadienis.

A. Krušinskaitės pavardė nebuvo paskelbta NVSPL svetainėje, o į klausimus apie teisininkės įdarbinimo aplinkybes D. Bakša atsisakė išsamiau atsakyti.

„Tai yra personaliniai klausimai, kurie yra labai mažos reikšmės“, – teigė D. Bakša.

Viešoje erdvėje apie A. Krušinskaitę informacijos beveik nėra – feisbuko paskyroje moteris nurodo, kad yra baigusi Vytauto Didžiojo universitetą, kiti duomenys atskleidžia, kad anksčiau ji yra dirbusi Respublikinėje Kauno ligoninėje, vykdė jos viešuosius pirkimus.

Šioje ligoninėje prieš pasukdamas į politines pareigas 2014-2017 metais dirbo ir D. Bakša, jis yra vadovavęs Teisės ir dokumentų valdymo skyriui.

Skyriaus vedėja nepilnoms kelioms savaitėms

D. Bakša penktadienį iš pradžių atsisakė įvardinti į įstaigos Kokybės skyriaus vadybos vedėjos pareigas įdarbintos moters pavardę, teigdamas, kad tai nereikšminga informacija.

BNS nurodžius, kad tai – A. Krušinskaitė, jis patvirtino asmeniškai pažįstantis šią teisininkę, tačiau išsamiau jos įdarbinimo aplinkybių nepanoro komentuoti.

NVSPL vadovas teigė tiksliai neprisimenantis detalių, kuriam terminui buvo įdarbinta A. Krušinskaitė ir nuo kada ji nebedirba įstaigoje. Paklaustas, ar ketvirtadienį ji dar dirbo vedėjos pareigose D. Bakša atsakė teigiamai, o pasitikslinus, ar penktadienį ji jau nebedirba – taip pat atsakė teigiamai.

„A. Krušinskaitė buvo įdarbinta terminuota darbo sutartimi ir dirbo nuo lapkričio 24 dienos iki gruodžio 4 dienos“, – vėliau patikslino laboratorija.

D. Bakša tikino, kad į skyriaus vedėjos pareigas moteris priimta nepilnų kelių savaičių terminui pagal išankstinį susitarimą.

Jo aiškinimu, dėl itin mažų atlyginimų, iš darbo išėjus buvusiai skyriaus vedėjai, buvo sunku prisitraukti naujų darbuotojų. Todėl trumpam terminui nuspręsta pakviesti „kitą darbuotoją“, kad ji per nustatytą laiką įvertintų situaciją organizacijoje, „ar yra kur nors spragų“.

D. Bakša sakė nežinąs tiksliai, ar per trumpą darbo laiką A. Krušinskaitė pasirašė kokius nors įstaigos dokumentus.

Jis taip pat aiškino, kad jam nebuvo žinoma apie A. Krušinskaitės ryšį su „Litvalda“ ir jos kitomis darbovietėmis nesidomėjo.

„Aš žinau, kad ji kažkur dirba, bet kur tiksliai – aš negalėčiau įvardinti“, – sakė D. Bakša.

Laboratorijos analitikas, verslininkas, Seimo narės padėjėjas

Nuo spalio 16 dienos NVSPL Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriuje naujai įsteigtose ekonomikos analitiko pareigose taip pat D. Bakšos kvietimu įdarbintas verslininkas Kastytis Masalskas. Registrų centro duomenimis, K. Masalskas yra gėlių sodinukų prekyba besiverčiančios įmonės „Pink Rose Trading Company“ vadovas ir akcininkas.

Verslą, naujas pareigas laboratorijoje K. Masalskas taip pat derina su rudenį pradėtu darbu Seime – jis yra Seimo narės „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės padėjėjas. Šiose pareigose jis dirba puse etato.

K. Masalskas atsisakė atsakyti į BNS klausimus nurodydamas, jog tam turi gauti laboratorijos vadovo leidimą.

„Įstaiga yra padidinto jautrumo temoj ir aš negaliotas komunikuoti vienokius ar kitokius dalykus. (...) Tikrai neprivalau atsakinėt į visus klausimus“, – sakė K. Masalskas.

Jis patikino, kad visus savo darbus lengvai suderina.

NVSPL vadovas D. Bakša BNS aiškino, jog įstaiga didesnę dalį pajamų gauna iš mokamų paslaugų, tuo metu darbuotojų atlyginimai rinkoje vieni mažiausių. Tad svarstant apie mokamų paslaugų plėtrą bandomajam trijų mėnesių laikotarpiui pasamdytas analitikas. Ekonomikos analitiko pareigybių aprašymas NVSPL puslapyje nepaskelbtas.

K. Masalską D. Bakša sakė pasikvietęs pats ir patvirtino, jog su juo taip pat yra kurį laiką dirbęs Respublikinėje Kauno ligoninėje.

K. Masalskas 2014-aisiais tuometinio Kauno ligoninės vadovo buvo įdarbintas į naujai įkurtas direktoriaus pavaduotojo valdymui pareigas. 2012-aisiais Darbo partijos sąraše jis kandidatavo į Seimą.

Portalas delfi.lt yra rašęs apie reikšmingus pokyčius K. Masalsko turto ir pajamų deklaracijose – per kelerius metus kone dešimteriopai išaugusį turtą. Politikas šių skirtumų deklaracijose išsamiau tuomet nekomentavo.

„Su K. Masalsku esame dirbę Respublikinėje Kauno ligoninėje prieš kokius šešerius metus ar panašiai, ir tuo metu jis demonstravo tikrą išprusimą ir gebėjimus, kas liečia ekonomiką ir procesus. Tokia logika ir yra“, – pasirinkimo motyvus paaiškino D. Bakša.

K. Masalsko verslais ar kitom darbovietėmis D. Bakša sakė taip pat nesidomėjęs.

Seimo narė „darbietė“ I. Kačinskaitė-Urbonienė teigė pažįstanti K. Masalską per partinę veiklą, teigė sulaukusi jo pagalbos organizuojant rinkimų kampanijas Kaune, bet teigė nežinanti, ar šiuo metu jis priklauso Darbo partijai.

„Kastytis sprendė tokią dilemą – ar keltis į Vilnių ir pradėti darbuotis čia, ar vis dėlto pasilikti Kaune. Tai aš buvau vienas iš tų žmonių, kuris paskatino, kai jį D. Bakša pasikvietė dirbti į Vilnių. Paskatinau tokį žingsnį žengti, nes aš manau, kad jo vadybiniai sugebėjimai tikrai reikalingi ir laboratorijai“, – sakė parlamentarė.

Laboratorijos vadovas – nuo 12 val.

Paaiškėjo, kad kelias pareigas skirtingose darbovietėse derina ir pats D. Bakša. Kas rytą NVSPL vadovas skuba į darbą ne laboratorijoje, o Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

„Jis (D. Bakša – BNS) ligoninėje dirba šiuo metu direktoriaus patarėjo pareigose pusės etato krūviu. Kaip ir numatyta jo pareigybių aprašyme jis pataria infrastruktūros klausimais, taip pat ir teisės taikymo klausimais (...) Tai mūsų darbas tikrai nėra kūrybinis. Jis privalo nuo ryto 7.30 val. būti darbe. Ir taip kol kas yra“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas Arūnas Germanavičius.

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtą konkursą į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovus laimėjęs D. Bakša šias pareigas pradėjo eiti nuo spalio 1 dienos. Laboratorijos direktoriaus postas liko laisvas po to, kai vasarą mirė įstaigos vadovas Vytautas Zimnickas.

Tą pačią spalio 1 dieną D. Bakša nepilnu etatu įsidarbino patarėju Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, kur iki tol dirbo direktoriaus pavaduotoju.

Ar įmanoma suderinti vadovavimą vienai svarbiausių kovos su pandemija įstaigų ir patarėjo pareigas vienoje didžiausių šalies ligoninių?

„Taip, šį klausimą aš irgi nagrinėjau su juo ir prašiau, kad būtinai susiderintų su ministerija. Tai jis dirba iš ryto pas mus ir aš iš savo pusės nematau jokių problemų. Jis suderina tai, ką aš jam pavedu ir tai, kokios sritys“, – kalbėjo A. Germanavičius.

Paklaustas, kokį konkrečiai darbą ir kokius pavedimus vykdo patarėju ligoninėje dirbantis D. Bakša, A. Germanavičius jų neįvardijo ir teigė į šiuos klausimus galįs atsakyti tik raštu.

D. Bakša nurodė, jog ligoninės direktoriaus patarėjo pareigose jis dirba nuo 7.30 val. iki 12 val., o jo kaip laboratorijos vadovo darbo laikas prasideda 12 valandą.

„Aš dirbu per dieną po 12-16 valandų. Realiai – nuo ryto iki vakaro (...) Dirbu dažniausiai ir savaitgaliais. Kas liečia mano darbo krūvį, tai priešui nelinkėčiau“, – aiškino D. Bakša ir patikino viską spėjantis suderinti.

Karjera ligoninėje – po konsultacijų su A. Veryga

Karjerą Vilniaus psichiatrijos ligoninėje teisininko išsilavinimą turintis D. Bakša pradėjo 2018 metų sausį, netrukus po to kai pasitraukė iš sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjo pareigų. Iš ministro politinės komandos D. Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.

Jau po kelių mėnesių 2018-ųjų pradžioje D. Bakša įdarbintas Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje naujai įsteigtose direktoriaus patarėjo pareigose.

Ligoninės direktorius A. Germanavičius neslepia, kad naujos patarėjo pareigos vos tik jam tapus vadovu įsteigtos pasikonsultavus su sveikatos apsaugos ministru A. Veryga.

„Ji (patarėjo pareigybė-BNS) buvo naujai įkurta ir buvo įkurta būtent derinant su ministerija. Kadangi ministras kai pasikvietė mane (...) ir pasakė, kokia situacija yra ligoninėje ir iškėlė tam tikras užduotis reformuoti šią ligoninę, tai mes su juo ir aptarėme, kokie galimi žingsniai yra ir kokie specialistai reikalingi tam“, – BNS pasakojo ligoninės vadovas.

Paklaustas, ar įdarbinti D. Bakšą patarėju ligoninėje rekomendavo būtent A. Veryga, direktorius atsakė: „Aš į šį klausimą negalėčiau atsakyti nei taip, nei ne“.

Po metų D. Bakša laimėjo ligoninės direktoriaus pavaduotojo konkursą ir šiose pareigose dirbo iki šių metų rudens, kuomet laimėjo NVSPL vadovo konkursą ir vėl grįžo į Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktoriaus patarėjo pareigas.

A. Veryga: darbas dviejose pareigose – dėl mažų atlyginimų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį sakė žinantis apie antrąją D. Bakšos darbovietę ir žino apie tai nuo pat jo darbo laboratorijoje pradžios.

Jo teigimu, taip elgiamasi dėl mažų viešojo sektoriaus atlyginimų.

„Jeigu jūs pasižiūrėtumėte mūsų įstaigų vadovų atlyginimus, jūs suprasite, kodėl žmonės stengiasi turėti ne po vieną darbą“, – sakė A. Veryga.

„Kol vadovas šituos darbus sugeba suderinti ir sugeba savo darbą padaryti tinkamai, aš tame nematau jokios problemos“, – pridūrė jis.

Dėl kitų asmenų laboratorijoje įdarbinimo, pasak ministro, sprendžia vadovas, todėl jis apie tai neturi būti informuojamas.

„Dėl visų kitų darbinimų, kas yra ar kas nėra darbinama laboratorijoje, aš tikrai nežinau ir neprivalau žinoti – tai yra laboratorijos vadovo atsakomybė, jo darbas formuoti savo įstaigos personalą“, – kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)