„Mes pirmieji gavome leidimą, o „Rūteda“, kiek žinau, išdavė antriems. Ketvergių bendruomenė ir pirmininkė labai nepatenkinti dėl jų. Nei mūsų įmonė, nei aš asmeniškai nesame gavę oficialių nepritarimų dėl statybų ir veiklos. Esame kapinių apsauginėje zonoje, tad jokios taršos – nei moralinės, nei psichologinės – nedarome. Aplinkui nėra gyvenamųjų namų. Be to, mūsų pastate bus ne tik krematoriumas – veiks ir kitos ritualinės paslaugos, šarvojimo salė, kavinė, kurioje žmonės galės išgerti kavos ar užsisakyti gedulingus pietus“, – sako įmonės „Gvatosta“ vadovas Stasys Gvažiauskas.

Įmonės „Rūteda“ vadovė Rūta Gumuliauskaitė atremia, kad jie kur kas anksčiau ėmėsi derinti statybų ir krematoriumo veiklos darbus.

„Tai konkurentas nukopijavo mūsų veiką, net krosnį ėmė iš tų pačių gamintojų. Konkurencija mums nelabai patinka, bet žmonės dėl to tik laimės. Mes pirmi pradėjome derinti leidimus, tačiau ilgiau užtruko, kol juos gavome. Vis tiek statome, nes jau suplanavome veiklą. Projektas kitoks tuo, kad mes teiksime tik kremavimo paslaugas. Pas mus bus viena krosnis, mes labiau susikoncentravę į krematoriumo veiklą“, – sako R. Gumuliauskaitė.

Pašnekovė neslepia, kad apie juos pirmiau išgirdę Ketvergių bendruomenės gyventojai iš tiesų žinią apie krematoriumą sutiko ne itin džiugiai ir net grasino teismais. Tačiau Aplinkos vertinimo projektas įrodė, kad taršos ar kitos žalos gamtai bei gyventojams dėl krematoriumo veiklos nebus.

Klaipėdos rajono savivaldybės duomenimis, statybos leidimas UAB „Rūteda“ (Klaipėdos rajono sav., Dovilų sen., Ketvergiai) buvo išduotas 2019 m. rugsėjo 20 d. UAB „Gvatosta“ (Klaipėdos r. sav., Dovilų sen., Toleikiai) statybų leidimą gavo 2018 m. gruodžio 5 d.; ar statyti krematoriumą, ar ne, spręsti turėjo jau patys konkurentai.

Abi įmonės užmojų statyti krematoriumus neatsisakė. Visgi Ketvergių bendruomenė atvirai abejoja, ar tikrai reikėjo net dviejų krematoriumų, kurių vienas nuo mokyklos nutolęs apie 700 metrų.

„Tokio objekto pačiame kaime neturi būti. Gyvenvietėje – jau apie tūkstantį žmonių, o dar plečiasi, statomi nauji namai. Statomas objektas nuo mokyklos nutolęs vos 700 metrų. Kad krematoriumai reikalingi, niekas neabejoja, bet toks projektas turi gyvuoti toliau nuo gyvenamųjų vietų. Įmonė užsiima pervežimais, neturi jokios patirties tokioje veikloje, viskas yra nuo nulio.

Be to, turime skaudžią patirtį su Dumpiais – ji parodė, kad nepakanka aplinkosaugininkų dėmesio, tad bijome to paties ir dėl krematoriumo. Bijome karčios patirties. Juk girdime, kad ir Kėdainių krematoriumas lūžta, tik jie įsikūrę pramoninėje zonoje. Esminė pretenzija – neturi būti tokio objekto kaime. Paprastai visuomenė neinformuojama laiku apie vykstančius procesus, tad mes negalėjome eiti teisiniu keliu. Savivaldybė gana atlaidžiai žiūri. Be to, jie naudojasi ūkinės paskirties miško keliu, kurio negali tvarkyti“, – sako Ketvergių bendruomenės pirmininkė Rasa Kuzavienė.

Dviejų krematoriumų atstovai neslepia, kad Klaipėdos rajone statomiems objektams skiriamos nemažos investicijos. UAB „Gvatosta“ skaičiuoja, kad krematoriumo ir kitų paslaugų objektui reikia apie 3 milijonų eurų investicijos. Pradėjus veiklą, čia bus sukurtos maždaug penkios darbo vietos. Ar reikės daugiau darbuotojų, bus sprendžiama jau pradėjus veiklą. Darbuotojų atranka bus pradėta ateinančią vasarą, o užbaigti statybų ir įrengimo darbus numatyta 2021 metų spalio pabaigoje.

Kone tris kartus mažesnis pastatas, kurio statybas vykdo „Rūteda“, taip pat turėtų sukurti maždaug 5 darbo vietas, o investicijos turėtų siekti apie 1,5 milijono eurų. Jie ketina statybų ir įrengimo darbus užbaigti 2021 metų pavasarį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)