Vilniaus apygardos teismas antradienį atmetė „Novaturo“ prašymą kaip nepagrįstą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo byloje, kurioje bendrovė siekia būti atleista nuo sutarties įsipareigojimų su „GetJet Airlines“, BNS pranešė teismas.

„Novaturas“ prašė laikinai sustabdyti 2018 metų sutartyje numatytą prievolę mokėti „GetJet Airlines“ baudą už neįvykdytus įsipareigojimus bei drausti „GetJet Airlines“ imtis priverstinio baudos išieškojimo, iki kol bus priimtas teismo sprendimas.

Teismo vertinimu, „Novaturas“ nepagrindė įrodymais realios grėsmės, dėl ko, teismui patenkinus bendrovės ieškininį, ji negalėtų susigrąžinti iš „GetJet Airlines“ lėšų.

„Galime patvirtinti, kad teismui yra perduotas tarp „Novaturo“ ir „GetJet Airlines“ kilęs ginčas dėl sutartinių įsipareigojimų vykdymo. „Novaturo“ galimybė šiais metais užsakyti ne pandemijos sąlygomis įprastą skrydžių kiekį buvo apribota nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių, nes dėl valstybių įvestų atvykimo ir išvykimo apribojimų, kelionės tam tikromis kryptimis apskritai negalėjo būti vykdomos. „Novaturas“, perdavęs ginčo sprendimą teismui, tikisi, kad teismas patvirtins tokį susidariusios situacijos vertinimą bei atstatys sutartinių prievolių pusiausvyrą tarp šalių. Teismas šiuo metu yra priėmęs ieškinį ir jį nagrinės artimiausiu metu.

Antradienį, gruodžio 1 d., priimta nutartimi teismas sprendė, ar yra reikalinga iki teismo sprendimo priėmimo taikyti laikinąsias apsaugos priemones – sustabdyti tam tikrų sutarties punktų vykdymą. Teismas niekaip nevertino, ar „Novaturas“ gali būti atleistas nuo baudų mokėjimo. Pagal dabar turimus duomenis, teismas vertino, jog priėmus „Novaturui“ palankų teismo sprendimą jo vykdymas nepasunkėtų. Dėl šios priežasties, teismas laikinųjų apsaugos priemonių ir laikinų apribojimų „GetJet Airlines“ atžvilgiu, bent šioje ginčo stadijoje, netaikė“, – komentuoja „Novaturo“ finansų direktorius Tomas Staškūnas.

„Novaturas“ lapkričio pabaigoje prašė teismo išspręsti ginčą su „GetJet Airlines“ dėl sutarties vykdymo. Gerokai sumažėjus skrydžių, „Novaturas“ nori išvengti netesybų mokėjimo.

Tarp bendrovių kilus teisiniam neaiškumui dėl įsipareigojimų, „Novaturas“ inicijavo teisminį ginčą ir prašė teismo nustatyti, jog įmonė negalėjo užsakyti visų skrydžių pagal sutartį būtent dėl nenugalimos jėgos aplinkybių.

„Novaturo“ apyvarta sausio-spalio mėnesiais, palyginti su pernai, krito 80 proc. iki 32 mln. eurų, o vien spalį, kai ji skraidino į Kipro ir Kretos kurortus, – 91 proc. iki 1,9 mln. eurų. Bendrovė šiemet aptarnavo 82 proc. mažiau klientų per pernai, o vien spalį 90 proc. mažiau.

Pandemijai skaudžiai smogus visam aviacijos sektoriui, „GetJet“ pavasarį pripažino, kad dėl ribojimų įmonės veikla buvo paralyžiuota. Jos akcininkai lapkritį nusprendė beveik 3 mln. eurų padidinti įstatinį kapitalą. „GetJet“ sumažino darbuotojų skaičių nuo 392 vasarį iki 38 šiuo metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)