Atidarė biurus Baltijos šalyse

Tarptautinė bendrovė „Biogen“ Vilniaus centre šią savaitę atidarė naują biurą. Kaip sako „Biogen“ vadovas Lietuvai Mikko Fernströmas, padalinio Vilniuje atidarymas yra pirmoji bendrovės ilgalaikio įsipareigojimo Lietuvai dalis. Pradėdama veiklą Lietuvoje „Biogen“ kartu atidaro savo padalinius ir kitose Baltijos šalyse. „Biogen Lietuva“ veiks su Latvijos, Estijos ir Suomijos padaliniais, kuriuos sies glaudus bendradarbiavimas.

„Verslo požiūriu, Lietuva tarp Baltijos šalių yra didžiausia mūsų rinka. Matome, kad Lietuvoje yra gerų galimybių atlikti klinikinių tyrimų ir investuoti į sveikatos priežiūros sistemą. Įmonė labai gerai vertina lietuvių gydytojų ir tyrėjų mokslinį lygį, todėl matome potencialo investuoti, kad Lietuva galėtų būti pasaulinių bandymų, kuriuos vykdome, dalimi.

Žinoma, norime būti arčiau klientų ir pacientų, padėti jiems gydyti neurologines ligas ir vystyti naujus gydymo būdus, taip pat siekiame būti arčiau potencialių partnerių. Į Lietuvą ateiname ilgam laikotarpiui, turime ilgalaikių tikslų kurti bendradarbiavimo tinklus ir pakelti smegenų sveikatos temą į kitą lygį“, – atėjimo į Lietuvą priežastis vardija M. Fernströmas.

Kaip tikina, „Biogen“ pasaulyje užima lyderio poziciją, kurdama ir gamindama vaistus ligoms, tokioms kaip išsėtinė sklerozė ar spinalinė raumenų atrofija. Anot pašnekovo, neurologinės ligos yra didelė finansinė našta ne tik pacientams, bet ir senstančiai visuomenei, mat jos – viena iš dažniausių neįgalumo priežasčių Europoje.

Mikko Fernstrom

„Tai yra didžiulė finansinė našta visuomenei. Smegenų ligų tiesioginės ir netiesioginės išlaidos yra didesnės nei vėžio ir širdies bei kraujagyslių širdies ligų kartu. Joms gydyti išleidžiama maždaug trečdalis visų sveikatos priežiūros sistemai skiriamų lėšų Europos lygiu.

Žmonėms, kenčiantiems nuo neurologinių ligų, dažnai reikalinga didelė parama, jie negali visapusiškai dalyvauti darbo rinkoje. Tai, žinoma, suteikia visuomenei daug išlaidų. Mūsų tikslas – savo gydymu sumažinti šias išlaidas, padedant pacientams ilgiau išlikti aktyviems, kad jiems prireiktų mažiau paramos iš sveikatos priežiūros sistemos“, – dėsto bendrovės „Biogen Lietuva“ vadovas.

Vilniaus biuras ieškos vietos partnerių

„Biogen“, ieškodama vietos partnerių tarp akademinės bendruomenės ir startuolių, tikisi sumažinti šią naštą.

„Ieškosime partnerių, startuolių, vystančių skaitmeninius sprendimus, kurie prisidėtų prie pacientų gydymo ir jo vystymo sveikatos sistemos srityje, pavyzdžiui, ieškant ligoninių ir gydytojų, kurie vykdytų klinikinius tyrimus. Taip jie sukurtų bendradarbiavimo tinklą ir prisidėtų prie ankstyvos neurologinių ligų diagnostikos, kad pacientai galėtų kuo anksčiau išsiaiškinti apie ligą ir gauti reikiamą gydymą“, – pažymi M. Fernströmas.

„Biogen Lietuva“ tapo Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje ir Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos nare, tačiau, pašnekovo teigimu, kol kas įmonė naujų partnerysčių Lietuvoje neužmezgė. Visgi jis užsiminė, kad keli potencialūs partneriai jau domėjosi tokia galimybe.

„Ieškome plačios partnerystės su akademine visuomene, nevyriausybinėmis organizacijomis, startuoliais ir sveikatos priežiūros įstaigomis, kad galėtume prisidėti prie smegenų sveikatos gerinimo Lietuvoje. Tai tema, kuriai reikalinga viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė“, – sako bendrovės „Biogen Lietuva“ vadovas.

Klinikiniai tyrimai į Lietuvą pritrauks investicijų

„Su „Investuok Lietuvoje“ diskutavome apie galimybes, ką Lietuva galėtų pasiūlyti „Biogen“ ir kokį bendradarbiavimą galėtume sukurti. Aptarėme mūsų pajėgumus, klinikinius tyrimus, kurie, be abejo, atneš daug investicijų į šalį“, – pridūrė jis.

Paprašytas patikslinti galimas investicijų sumas, pašnekovas tikina, kad apie tai kalbėti sudėtinga, mat Lietuvą investicijos pasieks įvairiomis formomis.

„Tiriamieji vaistai yra nemokami. Taigi tai – taip pat didelė investicija į šalį, nes klinikiniams tyrimams atlikti naudojami vaistai iš esmės yra nemokami pacientams ir sveikatos priežiūros sistemai. Tai yra pagrindinė investicija, kuri taip pat pasiekia šalį, atliekant klinikinius tyrimus“, – pavyzdį pateikia jis.

Apie bendrovės investicijas į plėtrą Lietuvoje pašnekovas taip pat dar neatskleidžia. Apie investicijas į klinikinius tyrimus esą per anksti kalbėti, nes jokių priimtų sprendimų šiuo metu nėra. Pirmas investicijų etapas dar tik pradėtas: atidarytas naujas biuras ir pasamdyti 6 aukštos kvalifikacijos specialistai – medicinos gydytojai.

Ieškos itin aukštos kvalifikacijos darbuotojų

„Biogen“ visame pasaulyje turi daugiau nei 7400 darbuotojų, Vilniaus biure šiuo metu dirba 6 specialistai, ateityje sėkmingai vystydama veiklą įmonė tikisi įdarbinti dar daugiau žmonių.

„Sakyčiau, kad vienas pagrindinių veiksnių, leidžiančių padidinti darbuotojų skaičių, yra naujų produktų pacientams patvirtinimas. Tuomet padidėja verslo apimtis ir veiklų skaičius. Tam, žinoma, reikalingi žmogiškieji ištekliai“, – aiškina M. Fernströmas.

Vėliau „Biogen Lietuva“ planuoja įdarbinti itin aukštos kvalifikacijos medicinos darbuotojų, komercijos, vaistų kokybės srityse dirbančių žmonių. Taip pat ieškos personalo, dirbančio su medicinos ir visomis reguliavimo institucijomis. „Biogen“ darbų sąraše – dar viena itin svarbi pozicija, susijusi su išlaidų kompensavimu.

Lietuvoje dirbančius specialistus pašnekovas vertina puikiai ir nemano, kad kils problemų jų ieškant ir įdarbinant. Kaip pavyzdį jis pateikia Lietuvoje dirbančius neurologus: „Šiuo metu labai daug dėmesio skiriame išsėtinės sklerozės ligai. Ją gydo neurologai, o Lietuvoje tokie specialistai – itin aukštos kvalifikacijos.“

Kitais metais tikisi pradėti klinikinius tyrimus

Pernai „Biogen“ į tyrimus investavo 2,3 mlrd. JAV dolerių, atliko 170 klinikinių tyrimų, kuriuos vykdant dalyvavo daugiau nei 30 tūkst. pacientų. Apie galimybę atlikti klinikinius tyrimus su Lietuvos pacientais šiuo metu svarsto ir Lietuvos padalinys, juos tikimasi pradėti kitąmet.

„Mūsų tikslas – įtraukti Lietuvos ligonines, tyrėjus ir sveikatos sistemą į pasaulinio lygio „Biogen“ klinikinius tyrimus. Lietuvoje veikiančių klinikų ir klinikinių tyrimų lygis – labai aukštas, todėl, manau, kad įmanoma pradėti vykdyti tyrimus artimiausiu metu.

Pasauliniu lygiu tiriame vaistus nuo Parkinsono ligos, amiotrofinės lateralinės sklerozės (ALS), Alzheimerio ligos ir daugelio kitų neurologinių ligų“, – apie Lietuvoje planuojamus klinikinius tyrimus pasakoja M. Fernströmas.

Anot jo, Lietuvos pacientai, sergantys šiomis specifinėmis ligomis, ateityje turėtų galimybę gauti naujausią gydymą, nes kai kurios iš šių ligų šiuo metu neturi prieinamo gydymo.

„Mūsų gaminami vaistai nuo išsėtinės sklerozės ir stuburo raumenų atrofijos Lietuvoje jau yra prieinami. Klinikinių tyrimų ar leidimo išdavimo vėlyvose stadijose turime Alzheimerio ligos, ALS, oftalmologijos ir ūminės neurologijos gydymą. Kai šie vaistai bus patvirtinti Europos Sąjungoje, bendradarbiausime su valdžios institucijomis, kad jų kuo greičiau būtų galima įsigyti Lietuvoje“, – komentuoja bendrovės „Biogen Lietuva“ vadovas.

Verslą Lietuvoje išvystė virtualiai

M. Fernströmas pasakoja, kad COVID-19 neturėjo įtakos Lietuvoje steigiant padalinį, mat šis sprendimas buvo priimtas gerokai anksčiau, nei pasaulį užklupus pandemija. Tiesa, nuotoliniu būdu Lietuvoje teko įrengti „Biogen“ biurą ir įdarbinti darbuotojus. Didelių iššūkių bendrovė neturėjo ir pasauliniu mastu.

„Visų pirma mūsų pagrindinis tikslas buvo užtikrinti vaistų tiekimą visame pasaulyje tiems pacientams, kurie vartoja mūsų vaistus. Turėjome užtikrinti, kad veiktų logistika, dirbtų gamyklos, kad galėtume pagaminti produktus ir juos pristatyti įvairių šalių pacientams. Su tuo problemų neturėjome.

Žinoma, vyko pasikeitimų vykdant mūsų kasdienes operacijas. Per pandemiją negalime susitikti su mūsų klientais – gydytojais, nes ligoninės užvėrė duris, kad tik susitelktų į pandemijos valdymą ir gydytų pacientus. Su klientais tenka bendrauti nuotoliniu būdu“, – pasakoja jis ir priduria, kad „Biogen“ neprisideda prie vakcinos nuo COVID-19 kūrimo, nes bendrovė šioje srityje nedirba.

„Biogen“ įkūrė Nobelio premijos laureatai

Trečiojo ketvirčio bendros „Biogen“ pajamos siekė 3 376 mln. USD, t. y. 6 proc. mažiau nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu. „Biogen“ apyvarta 2019 m. siekė 14,4 mlrd. JAV dolerių. Grupės grynasis pelnas pernai augo 31,6 proc. iki 5,89 mlrd. dolerių.

Viena pirmųjų biotechnologijų kompanijų pasaulyje, „Biogen“ buvo įkurta 1978 m. Kompanijos įkūrėjai – Charlesas Weissmannas, Heinzas Schalleris, Kennethas Murray'us bei Nobelio premijos laureatai Walteris Gilbertas ir Phillipas Sharpas.

„Biogen“ produktai parduodami 102 pasaulio šalyse, gamyba vykdoma JAV Pensilvanijos valstijoje ir Šveicarijoje.

Šiandien „Biogen“ turi didžiausią išsėtinės sklerozės vaistų portfelį, rinkai pristatė pirmąjį patvirtintą vaistą spinalinei raumenų atrofijai gydyti, skiria daug dėmesio išsėtinės sklerozės ir neuroimunologijos, Alzheimerio ligos ir demencijos, neuromuskulinių ir judėjimo sutrikimų, oftalmologijos, imunologijos, neurokognityvinių sutrikimų, ūmios neurologijos ir skausmo pažangioms tyrimų programoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)