Vadina išlikimo klausimu

Antradienį soc. tinkle „Facebook“ pasirodė nuotraukos, kad vilniečiams gerai žinomame slidinėjimo centre „Liepkalnis“ pradėtas gaminti ir pūsti sniegas.

Jo vadovas A. Bielskus, paklaustas, ar tai reiškia, kad netrukus bus pravertos ir įmonės durys, sako, jog kol kas tai dar neaišku, tačiau negaminti sniego, kai yra minusinė temperatūra, jiems būtų per didelė prabanga.

„Mes esame pasiruošę dirbti, esame atlikę visus saugumo reikalavimus, kurių reikalaujama, bet ar mes galime dirbti, ar ne, mūsų darbo niekas šioje situacijoje nereglamentuoja. Nėra apibrėžimo, ar slidinėjimo centrai gali veikti, ar ne.

Dabar esame išsiuntę užklausą Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM), Vyriausybei, kad mums išaiškintų, kokių rekomendacijų mums reikia imtis, ar galime veikti. Mes manome, kad tikrai turėtų būti leidžiama dirbti“, – komentuoja jis.

Kada galėtų būti gautas atsakymas dėl slidinėjimo centrų veiklos, vadovas sako neįsivaizduojantis, tačiau priduria, kad kiekviena pradelsta diena įmonei yra aukso vertės.

„Mes net galėtume gal ir ryt atsidaryti, jeigu gautume atsakymą.

O jeigu mums šią žiemą dirbti neleis, tai, manau, kad gali ir nebelikti tokio dalyko, kaip „Liepkalnis“, – teigia A. Bielskus.

Vadovo teigimu, šaltos žiemos nebuvo jau pernai, o jei ir šiemet jiems nebus leista vykdyti veiklos, Lietuvoje išvis gali nebelikti slidinėjimo centrų.

„Mums per du mėnesius reikia užsidirbti visiems metams. Iš vasarą siūlomų rogučių nieko neišeina. Ši vasara buvo labai tragiška pagal apyvartas. Rogutės labiau vaikų pasižaidimas.

Dabar mes turime sulaukti atsakymo, rekomendacijų. O šiaip nematau problemų, kodėl negalėtume dirbti“, – sako jis.

Imtųsi papildomų saugumo reikalavimų

Pasak A. Bielskaus, kalbant apie saugumą, slidinėjant didesni atstumai yra išlaikomi ir natūraliai.

„Tiek čiuožiant, tiek keltuvuose, kur tarpai yra po 10-11 metrų, tiek stovint eilėse, nes žmonės jose stovi su slidėmis“, – aiškina vadovas bei priduria, kad įmonė, jei veiklą vykdyti bus leidžiama, imtųsi ir papildomų saugumo reikalavimų.

„Nuomos punkte žmonės būtų įleidžiami taip, kad kiekvienam tektų 10 kv.m., kaip ir visose parduotuvėse. Taip pat esame įrengę lauko savitarnos kasas, kad žmonės turėtų kuo mažiau kontakto ir jiems kuo mažiau reikėtų užeiti į vidų, nes tik 20 proc. slidininkų užeina vidun ir nuomojasi įrangą, visi kiti turi savo.

Įrangos nuomos punkte dar įrengėme pertvaras tarp darbuotojų“, – vardija jis ir sako, kad bendrai Europos Komisija yra priėmusi sprendimą, kad kiekviena šalis pati individualiai gali nuspręsti ar slidinėjimo centrams leisti vykdyti veiklą, ar ne.

Galiausiai, vadovo teigimu, kainos nuo praėjusių metų nesikeis ir išliks tokios pačios.

Veikla galima tik iš dalies

Laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė „Delfi“ paaiškino tvarką.

„Pagal dabartinį Ekonominės veiklos rūšių klasifikatorių, slidinėjimo kalvų eksploatavimo veikla įeina į pramogų ir poilsio organizavimo veiklos klasę. Į sporto įrenginių eksploatavimo klasę įeina žiemos sporto arenų ir stadionų eksploatavimo veikla.

Taigi, slidinėjimo centruose ar arenose gali vykti, žinoma, laikantis operacijų vadovo sprendimu nustatytų saugos reikalavimų: aukšto meistriškumo sportininkų pratybos bei individualios treniruotės su treneriu“, – sakė ji.

L. Bušinskiatės teigimu, pagal šiuo metu galiojančias Vyriausybės patvirtintas karantino taisykles, draudžiama teikti laisvalaikio, sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, kūno rengybos centrų, pramogų, poilsio, baseinų, pirčių (išskyrus viešąsias pirtis), diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų paslaugas.

Taip pat draudžiamas laisvalaikio paslaugų įstaigų ir laisvalaikio paslaugoms teikti skirtų patalpų lankymas, fizinis lankytojų aptarnavimas ir šių įstaigų patalpų nuoma, subnuoma ar panauda, skirta privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.

Tiesa, yra taikomos tam tikros išimtys. Tai yra išskyrus aukšto meistriškumo sporto pratybas, individualius fizinio aktyvumo užsiėmimus, teikiamus fizinio aktyvumo ar sporto specialisto, instruktoriaus ar fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugų teikėjo, užtikrinant nustatytus saugumo reikalavimus, valdant srautus, laikantis saugių atstumų ir kitų būtinų sveikatos saugos reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)