Pažymėtina ir tai, kad visi iš Lietuvos į Alžyrą eksportuoti kviečiai buvo tikrinami pagal Alžyro fitosanitarinius reikalavimus, kaip numato Tarptautinė augalų apsaugos konvencija. Augalininkystės tarnybos laboratorijoje tirtuose kviečių mėginiuose iš Alžyrui skirtų siuntų neatitikimų Alžyro reikalavimams aptikta nebuvo.

Pažymėtina, kad lietuviški grūdai (kviečiai, miežiai, rugiai, rapsai, žirniai, pupos ir kt.) išvežami į daugelį Europos Sąjungos šalių narių ar eksportuojami į kitas ne ES šalis. Tokių šalių sąraše yra nemažai Afrikos bei Azijos valstybių. Daugumos šalių importuotojai yra suinteresuoti pirkti lietuviškus grūdus kaip aukštus kokybės standartus atitinkančią produkciją.

Pirmadienį buvo skelbta, kad Alžyras Lietuvai ketina grąžinti 30 tūkstančių tonų importuotų minkštųjų kviečių, kurie pripažinti netinkamais vartoti maistui, praneša Alžyro žiniasklaida. Tai šalyje pareikalavo už grūdų importą atsakingos agentūros vadovo galvos. Tačiau nei Užsienio reikalų ministerija, nei šalyje veikiančios įmonės ir asociacijos neturėjo jokių oficialių duomenų

Alžyro javų biuro OAIC generalinis direktorius Abderrahmane Bouchahda buvo atleistas dėl skandalo, kad importuotas didelis kviečių krovinys iš Lietuvos pasirodę esąs netinkamas vartoti maistui, pranešė liberte-algerie.com ir kitos šalies žiniasklaidos priemonės. Pranešama, kad sprendimą jį atleisti priėmė pats ministras pirmininkas Abdelazizas Djeradas.

Ši įstaiga vienintelė šalyje turi leidimą importuoti grūdus. Nurodoma, kad 30 tūkst. tonų minkštųjų kviečių iš Lietuvos buvo importuota per Šveicarijos tiekėją, sandoris yra komercinis. OAIC nurodė, kad kaltė tenka tiekėjams.

Neįvardyti šaltiniai „Liberte“ teigė, kad produkcija bus grąžinta, o išlaidas turės padengti tiekėjas, atsižvelgiant į tai, kad grūdai neatitinka dviejų šalių pasirašytos sutarties sąlygų. Taip pat ketinama skrupulingai peržiūrėti kontrolės procedūras.

Laivas į Alžyro uostą įplaukė lapkričio 9 dieną, kur prekės buvo patikrintos. Analizė parodė, kad „grūdai iš tikrųjų buvo toksiški“, rašo „Liberte“. Nurodoma, kad mėginį analizavo Teisinės medicinos ir kriminologijos institutas. Nurodoma, kad mėginiai imami iš kiekvienos 500 tonų krovinio dalies, kontrolieriai pastebėjo „spalvotas sėklas“.

„Mes iš karto sustabdėme krovą, kad išanalizuotume mėginius akredituotoje laboratorijoje“, – teigia leidinio šaltinis, jis nurodė, kad neleistinų medžiagų krovinyje „buvo minimaliai“.

OAIC Alžyre kasmet importuoja grūdų už 3 milijardus dolerių, nurodo algeriepartplus.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)