Antradienį dalyvaudamas nuotolinėje konferencijoje, skirtoje pasirengti Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimui Briuselyje, G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad nesaugiose, aplinkos ir branduolinės saugos reikalavimų neatitinkančiose elektrinėse pagaminta elektros energija neturi patekti į ES rinką, praneša Prezidentūra.

Pranešime nėra konkrečiai įvardyta Lietuvos kritikuojama Astravo atominė elektrinė (AE) Baltarusijoje.

Prezidentas su Europos valstybių vadovais taip pat tarėsi dėl kovos su klimato kaita sprendimų. G. Nausėda dar kartą patvirtino Lietuvos įsipareigojimą siekti klimatui neutralios ekonomikos 2050 metais bei tarpinių 2030 metų tikslų, sumažinant anglies dvideginio emisijų lygį šalyje 55 proc.

Prezidento nuomone, šiems tikslams pasiekti būtinas aiškus ES veiklos planas, naštos pasidalijimo kriterijų patvirtinimas ir adekvačios investicijos, atliepiančios šalių nacionalinę specifiką.

Konferencijoje aptartos ir priemonės kovai su koronaviruso pandemijos plitimu, testavimo, vakcinavimo strategijos, sveikatos sistemų atsparumas bei ES tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimas.

Lietuvos, Čekijos, Danijos, Bulgarijos lyderiai taip pat pasidalijo nuomonėmis dėl ES santykių su JAV. Prezidentas pasisakė už glaudesnį dialogą su naująja JAV administracija, stiprinant ES ir Amerikos transatlantinį ryšį.

Baltarusijos klausimu G. Nausėda pabrėžė, kad, žmogaus teisių pažeidimams nesibaigiant, būtina ir toliau imtis priemonių prieš režimą – dar iki metų pabaigos įgyvendinti priimtus sprendimus dėl naujų ES sankcijų įvedimo.

Šalių vadovai taip pat aptarė ES santykius su Turkija ir padėtį ES Pietų kaimynystėje.

EVT pirmininko Charleso Michelio vadovaujamame nuotoliniame posėdyje kartu su Lietuvos prezidentu dalyvavo Čekijos, Danijos, Bulgarijos lyderiai.

Lyderių susitikimas organizuojamas siekiant deramai pasiruošti gruodžio 10–11 dienomis vyksiančiai Europos Vadovų Tarybos sesijai Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)