10 proc. įmonių šiemet nešvęs

Personalo valdymo profesionalų asociacija prieš savaitę savo narių paprašė pasidalinti idėjomis, kaip kitos įmonės šiemet per karantiną galėtų švęsti Kalėdas. Tarp pasiūlymų dominuoja virtualūs protmūšiai, susibūrimai ir šventinės vakarienės ir degustacijos, koncertai ar magų pasirodymai už ekranų. Įmonės savo darbuotojams ruošiasi organizuoti įvairių virtualių veiklų: gaminimo pamokas, pyragų kepimą, kalėdinių vainikų pynimą ir pan.

Tarp pasiūlymų nuskambėjo ir gyvi susitikimai lauke, jei tam leis aplinkybės: kai kurios organizacijos ruošiasi organizuoti pikniką ir komandinį žygį pažintiniu taku arba savo darbuotojams kalėdines dovanas išdalyti lauke.

Anot personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorės Aušros Bytautienės, iki pandemijos paprastai dauguma įmonių savo darbuotojams šventę organizuodavo sausį, ne gruodį: „Šiemet jos bijo atidėti sausiui, nes nebemato prasmės. Nori pasidaryti smagų švenčių laukimą ir neatidėlioti.“

Vis dėlto yra ir tokių organizatorių, kurios šiemet apskritai nešvęs. Asociacijos apklausos duomenimis, dar net neprasidėjus antrajam karantinui apie 10 proc. įmonių nutarė visai nerengti šventės savo darbuotojams ir nieko nesiūlyti jokios alternatyvos. Tokį sprendimą, pasak pašnekovės, priėmė įvairios įmonės, nepriklausomai nuo pandemijos labiausiai paveiktų sektorių.

„Kai kurioms pandemija tapo priežastimi pasakyti, kad šiemet šventes praleis. Nebūtinai tai organizacija, kuri nesirūpina darbuotojais, nes gali susidėti krūva faktorių. Gali būti labai įvairios organizacijos, kurios šiemet nešvęs. Turbūt didžiosios organizacijos negali sau leisti nieko nedaryti, mažesnėms paprasčiau taip pasielgti“, – svarsto A. Bytautienė.

Aušra Bytautienė

Įmonės sukruto paskutinę minutę

Renginių organizavimo ir vadybos agentūros „1 Vienintelis“ įkūrėjas renginių organizatorius Mantas Kazlauskas Delfi pasakoja, kad ilgai delsusios pastarosiomis savaitėmis įmonės sukruto ruoštis Kalėdoms. Daugelis įmonių iki gruodžio rimtai nesvarstė galimybių švęsti virtualioje erdvėje, tačiau savo vakarėlius esą nusprendė perkelti į ją. Šiuo metu, anot M. Kazlausko, vyksta paskutinės minutės planavimas.

„Jei prieš porą savaičių būtumėte paklausę, kaip sekasi renginių organizatoriams, būtume atsakę, kad verksime, nes renginių nėra. Dabar pastarosiomis savaitėmis jaučiamas suaktyvėjimas.

Pernai, kalbant apie laikotarpį nuo lapkričio vidurio iki vasario, didžioji dalis pagrindinių datų buvo suplanuota. Šiuo metu intensyviai pildomos pirmosios gruodžio savaitės, didžiausias aktyvumas bus nuo gruodžio 10 iki 18 dienos. Šiuo laikotarpiu suplanuota daugiausiai renginių“, – pasakoja M. Kazlauskas.

Tiesa, jis teigia pastebintis tendenciją, kad dauguma renginių suplanuoti dienos metu. Jei įprastai gyvi renginiai buvo planuojami po darbo valandų ketvirtadienį arba penktadienį, šiemet įmonės šventes organizuoja darbo metu 13-15 val., mat, kaip pastebi, įmonės nenori iš darbuotojų atimti laiko su šeima.

Kaip atrodo virtualūs šventiniai vakarėliai

Renginių organizatorius pasakoja nesulaukiantis užklausų iš įmonių apie gyvus susibūrimus. Tačiau kai kurių įmonių, kurios gali skirti didesnius biudžetus renginiams, švenčių metu gyvų kontaktų su žmonėmis gali pasitaikyti.

„Patys renginių organizatoriai jaučiame atsakomybę, kad pandemija labiau nesiplėstų, tad į savo pasiūlymus šį sezoną nebeįtraukiame gyvų renginių. Tačiau tam tikrų gyvų kontaktų gali būti, pavyzdžiui, kai ruošiami specialūs pasirodymai su darbuotojais, laikantis visų saugumo priemonių“, – pasakoja M. Kazlauskas.

Mantas Kazlauskas (“Drama queen” nuotrauka)

Tiesa, apie iš dalies gyvus susitikimus su darbuotojais kai kurios įmonės visgi svarsto: „Klientas norėjo nominacijas įteikti žmonėms. Buvo minčių, kad 7 asistentai, turėdami darbuotojų adresus, sutartu metu vyktų į jų namus ir tada nuotoliniu būdu, palikę laiptinėje ar kieme apdovanojimą, paskambintų į duris, su mobiliuoju telefonu transliuotų kaip jie atsiima apdovanojimą. Būtų naudojami vadinamieji teletiltai, kurie šiuo metu bus labai plačiai naudojami.“

Kitos įmonės, kurios nori tęsti tradicijas su apdovanojimais, renkasi juos įteikti virtualiai. Kaip pasakoja pašnekovas, specialiai įrengtoje studijoje dirbs renginių vedėjas, o teletiltu bus sujungiami įmonės biurai iš visos Lietuvos.

Organizacijos, kurios nenori ir negali skirti didelių biudžetų šventei, kaip pažymi M. Kazlauskas, renkasi virtualius protmūšius. Jie gali būti integruoti į šou programą, kai į virtualų renginį iš savo namų jungiasi įvairūs atlikėjai, dainininkai ar net magai.

„Lietuvos iliuzionistai ir magai tam pasiruošę – stengiasi integruoti dalyvius kitapus ekranų, kad jie jaustųsi to dalimi, išmoktų atlikti kokį nors triuką. (...) Su kai kuriais įmonių darbuotojais turime virtualius mokymus – magai juos ruošia virtualiai, kad išmoktų triuką, tada darbuotojai tarpusavyje varžysis“, – pasakoja renginių organizatorius.

Dar vienas iš įdomesnių virtualių užsiėmimų – vakarienės gaminimas: „Virtuvės šefai ruošia paruoštukus, kuriuose sudėti ingredientai. Kalbamės su kai kuriais klientais, kad prasidėjus renginiui, virtuvės šefas pasakoja, kaip iš tų produktų pasigaminti patiekalą. Stebintys darbuotojai keliauja su kompiuterio ekranu ar telefonu į virtuvę ir gaminasi patiekalą.“

Virtualus vakarėlis

Virtualus renginys gali atsieiti brangiau nei gyvas

Anot A. Bytautienės tai, kad šventės persikelia į virtualią erdvę, dar nereiškia, kad jos atsieis pigiau. Vis dėlto šiemet šventės organizavimo kaštai gali būti tokie patys ar net didesni.

„Atrodo, šventinio didelio renginio biudžetas – didelis, o jei jis bus nuotoliniu būdu, tai įmonė taupo. Jeigu nieko nedaro įmonė, žinoma, sutaupo. Tačiau jeigu kiekvienam žmogui bus kas nors pristatoma į namus – degustacija, vakarienė, tai yra pakankamai nemaži kaštai kiekvienam žmogui, nes tai yra individualizuojama, atitinkamai organizuojamas pristatymas.

Kitos įmonės kalba, kad jos yra labiau orientuotos į individualizuotas didesnes dovanas, todėl kaštai nebus labai maži. Yra daug paslėptų kaštų, jei, pavyzdžiui, organizuojamas virtualus koncertas, reikės mokėti atlikėjams, dovanų pristatymo kaštai ir pan.“, – komentuoja Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė.

Anot M. Kazlausko, didžioji dalis įmonių šiemet stengiasi sutaupyti ir renkasi pigesnius paketus. Tuo metu tos, kurios turi didesnių biudžetų, sako, kad virtualus renginys atsieis brangiau nei gyvas, jeigu jis bus itin kokybiškas – su tiesioginiais pasirodymais, teletiltais, filmavimu, studijos įrengimu. Pasak pašnekovo, yra ir tokių įmonių, kurios tokiam renginiui yra pasiryžusios sumokėti ir apie 20 tūkst. Eur.

„Nors klientai ir sutaupo, neužsakydami maisto ir gėrimų, nes juos atsineša patys žiūrovai, kaštai nesumažėja, nes atsiranda tiesioginės transliacijos kaštai“, – sako M. Kazlauskas.

Jis įvardija, kad pigiausias variantas – protmūšis ir jo vedėjas – gali kainuoti apie 500 Eur, o protmūšio su specialia programa, pavyzdžiui, mago pasirodymu, kaina gali išaugti ir iki 1000 Eur.

1400 darbuotojams organizuoja virtualų vakarėlį

Informacinių technologijų įmonė „Tesonet“ šiemet fizinio renginio biudžetą investuos į kokybišką virtualų renginį, kuriame taikys pažangiausias šiuolaikines technologijas, netrūks įtraukiančių pramogų, vaišių į namus. Tiesa, kasmet didžiausią dėmesį įmonė skiria metinių rezultatų renginiui, kuris paprastai vykdavo sausio mėnesį.

„Kasmet po Naujųjų metų, sausio mėnesį rengiame didelį vakarėlį, kuriame aptariame metinius rezultatus bei kartu su kolektyvu juos atšvenčiame. Kalbant apie Kalėdas, jas taip pat sutikdavome šiltai ir jaukiai. Iki pandemijos kartu su kolektyvu organizuodavome šventinius susibūrimus: praėjusiais metais kartu kino teatre žiūrėjome Kalėdinius filmus, mėgavomės tradiciniais gėrimais ir skanėstais. Taip pat puošdavome biurus, dalindavomės dovanomis, sveikindavome ne tik darbuotojus, bet ir jų vaikus, kuriems surengdavome atskirą šventę“, – apie praėjusių metų šventes pasakoja „Tesonet“ personalo vadovė Monika Okmanė.

Metinių rezultatų vakarėlio alternatyva šiemet bus nauja patirtis „Tesonet“ darbuotojams – visam 1400 žmonių kolektyvui organizuojamas virtualus vakarėlis.

„Nors mūsų kultūroje gyvas bendravimas itin svarbus, šiam internetiniam renginiui keliame aukščiausius standartus, ieškome įdomiausių interaktyvių sprendimų, įgalinančių žmones dalyvauti renginyje, įsijauti į jo atmosferą ir išlaikyti bendrystę. Taip pat stengiamės užtikrinti, kad net ir virtualaus renginio metu netrūktų darbuotojus džiuginančių siurprizų, vaišių ar kitų dovanų.

Per Kalėdas taip pat žadame išlaikyti jaukių dovanų tradicijas tiek darbuotojams, tiek jų vaikams, tik keičiame jų įteikimo būdus į saugius, o gyvus šventinius sveikinimus – į internetines transliacijas“, – sako M. Okmanė.

Darius Dužinskas, „Baltic Amadeus“ personalo ir rinkodaros vadovas

Dalį šventinio biudžeto investuos į didesnes dovanas

Kitos IT įmonės „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas Darius Dužinskas pasakoja, kad Kalėdos iki pandemijos būdavo ypatinga šventė savo tradicijomis: darbuotojų vaikai gaudavo Kalėdų senelio laiškus ir turėdavo su juo gražų susitikimą, Kūčių išvakarėse dovanų sulaukdavo darbuotojai, o iš karto po Naujųjų metų visi laukdavo šventinio įmonės renginio. Taip pat visada su šventėmis įmonė sveikindavo ir savo klientus. D. Dužinskas pripažįsta – pandemija iš tiesų šias tradicijas sujaukė.

„Dalį tradicijų tikrai stengsimės išlaikyti, net ir dirbdami iš namų. Prieš pat Kalėdas, Kalėdų senelis tikrai aplankys ir darbuotojus, ir jų vaikus, tačiau jau ne biure, o kiekvieno namuose. Labai tikimės, kad šių metų dovanos juos maloniai nustebins, skiriame tam daug dėmesio ir daugiau lėšų negu įprastai. O tam, kad laukimas būtų smagus, planuojame visą gruodžio mėnesį švęsti – turėsime keturių savaičių šventinį laikotarpį. Darbuotojams paruošėme tikrą šventinį maratoną nuo sneak peak į Kalėdų senelio maišą, bendrų kino filmų peržiūrų, iki šventinio stalo meniu, konkursų ir staigmenų.

Deja, bet šiais metais tikrai neturėsime gyvos Naujametinės šventės. Nesitikime esminių pokyčių dėl pandemijos iki šventinio sezono pradžios, tad manome, kad organizuoti tokius susibūrimus būtų itin neatsakinga savo darbuotojų atžvilgiu“, – pasakoja „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas.

Anot jo, šiais metais dalį šventinio biudžeto įmonė investuos į darbuotojų kalėdines dovanas, kurios bus kitokios ir gerokai didesnės, nei buvo iki šiol. Pašnekovas viliasi, kad jos bus ypač naudingos, dirbant iš namų.

Petras Masiulis

Vaišins virtualiomis vakarienėmis

Telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ tradiciškai šiemet dalins Kalėdų dovanas darbuotojams. Tik šįkart teks atsisakyti įprasto Kalėdų karavano, kai administracijos darbuotojai išvežiodavo dovanas į visus salonus ir pasveikindavo jų darbuotojus. Šiemet įmonė dovanas darbuotojams tiesiog išsiųs per kurjerius į salonus ir darbuotojus vaišins virtualiomis vakarienėmis.

„Taip pat pasirūpinome ir dovanomis darbuotojų vaikams. Šiemet, žinoma, atsisakom įprasto susitikimo filme. Bet dovanėles nuo „Tele2“ Kalėdų senelio vaikai gaus. Be to, vaikams parengėme ir kitą dovaną – Kalėdų senelio skambutį su sveikinimu.

Rengiame ir pramogą darbuotojams – kalėdines vakarienes su skyriaus kolegomis nuotoliniu būdu. Tokios vakarienės būdavo tradicija ir anksčiau gyvai, dabar tiesiog viskas persikelia į virtualią erdvę“, – pasakoja „Tele2 generalinis direktorius Baltijos šalims ir Vokietijai Petras Masiulis.

Darbuotojai pakuos virtualias staigmenas

Pandemija pakoregavo ir „Ignitis grupės“ šventinius planus. „Kelis metus iš eilės jau buvome atsisakę didelių karnavalų ir šventimų ir kvietėme kolegas gražiąją metų šventę paminėti mažesniuose kolektyvuose, tarsi šeimos rateliuose. Tad švęsdavo kolegos įvairiai: kas didesniame būrelyje ir kūrybiškiau, kas mažame rate kartu pavakarieniaudavo ar apsikeisdavo dovanėlėmis. Įmonė savo ruožtu pasirūpindavo simbolinėmis Kalėdų dovanomis darbuotojams ir jų vaikams.

Taigi tas laikotarpis iki Kalėdų buvo pilnas geros nuotaikos, planavimų, pasibuvimų kartu, palinkėjimų, dovanėlių keitimosi ir naujų iššūkių laukimo“, – pasakoja „Ignitis grupės“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė Renata Augustaitienė.

Anot jos, šiemet laikotarpis sudėtingas ne tik dėl darbų, bet ir dėl socializacijos trūkumo: „Nusprendėme pakviesti darbuotojus į kelionę – kartu nukeliauti iki Kalėdų. Sukūrėme virtualų „Kalėdų laukimo kalendorių“. Kiekvieną dieną mūsų kolegos galės „išsipakuoti“ virtualią staigmeną – palinkėjimą, pasiūlymą, žaidimą, gerą žodį ir daug daug visko. Tuo pačiu girdės ir visų svarbiausių vadovų palinkėjimus. Taip kartu nukeliausime iki kalėdinių dovanų, kurios šiais metais suburs mus visus pabūti kartu, pasidžiaugti tuo, ką nuveikėme, ką planuojame veikti ir truputį atsipūsti su gera nuotaika ir šiltos arbatos puodeliu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)