„Orlen“ persitvarkymas į daugiafunkcinę energetikos grupę bus grindžiamas atsinaujinančios energijos bei dujų generacijos elektros gamyba, angliavandenilių gavyba bei integruotomis mažmeninės prekybos paslaugomis“, – teigiama „Orlen“ pranešime spaudai.

„Orlen“ skelbia daugiausiai materialinių investicijų ketinantis nukreipti į verslo segmentus, kurie geriausiai atitinka jo strateginius užmojus – apie 85 mlrd. zlotų (19 mlrd. eurų) planuojama investuoti į atsinaujinančios energijos sektorių ir perspektyvios naftos chemijos produkcijos gamybą, o 55 mlrd. zlotų (per 12 mlrd. eurų) – į koncerno įmonių veiklos efektyvumo didinimą.

Lenkijos koncerno pranešime pažymima, jog viena pagrindinių jo plėtros per artimiausią dešimtmetį sričių – elektros energijos gamybos didinimas. Jos pajėgumai iš atsinaujinančių šaltinių turėtų išaugti iki 2,5 gigavato (GW) (1,7 GW – jūrinių vėjo jėgainių, 0,8 GW sausumos (vėjo ir saulės) jėgainių), o modernių dujomis kūrenamų elektrinių – nuo dabartinių 1,1 GW iki 2,0 GW.

Anot „Orlen“, iki 2030 metų apie pusė pelno, susijusio su naftos perdirbimu, bus gaunama iš naftos chemijos, tuo tarpu esamo produkcijos asortimento papildymas bei naujų veiklos sričių įsisavinimas padės sustiprinti pozicijas ir tapti naftos chemijos produktų gamybos lyderiu Vidurio Europoje.

Susijungimą su „Lotos“ grupe planuojantis „Orlen“ pabrėžia, jog naftos perdirbimas išliks svarbiu jo veiklos segmentu, o biodegalų ir vandenilinių degalų gamybos plėtra yra dar vienas svarbus augimo veiksnys.

„Orlen“ degalinių tinklą Vidurio Europos planuoja per dešimtmetį išplėsti bent iki 3,5 tūkst., įrengti mažiausiai tūkstantį elektromobilių įkrovimo stotelių, išauginti vandenilio, suskystintų ir suslėgtų gamtinių dujų pardavimus.

Rugsėjį „Orlen“ skelbė planuojantis iki 2050 metų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu, ir šis ryžtas buvo patvirtintas naujausioje strateginėje plėtros vizijoje.

Naujoji „Orlen“ strategija taip pat numato grįžimą prie progresinės dividendų politikos – nuo kitų metų koncernas mokės mažiausiai 3,5 zloto vienai akcijai dividendus.

„Orlen“ tikisi, kad jo metinis EBITDA (pelnas iki mokesčių, palūkanų ir amortizacijos atskaičiavimų) per dešimtmetį ūgtels 2,5 karto iki 26 mlrd. zlotų (5,8 mlrd. eurų pagal dabartinį zloto kursą).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)