„Pasibaigus pirmam karantinui, atrodė, kad gyvenimas beveik grįžo į savo vėžes, optimistinių ženklų matome dar ir dabar, kai jau trečią savaitę sėdime karantine Nr. 2, – pastebi „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – mūsų specialistai išanalizavo lapkričio 17 d. Lietuvos įmonių skolą „Sodrai“. Būtent šiuo laikotarpiu ji būna bene didžiausia, nes yra ką tik baigęs terminas, iki kurio privalu sumokėti socialinio draudimo mokesčius.

Kaip rodo „Sodros“ pateikiama statistika, rugsėjo 17 d. visų Lietuvos įmonių ir organizacijų įsiskolinimai socialinio draudimo fondui siekė 203,7 mln. eurų, o po dviejų mėnesių, lapkričio 17 d., ši suma sutirpo iki 187,8 mln. eurų.

Sumažėjo ir skolininkių – nuo 44 488 iki 38 573. Tapo mažiau ir tų, kieno skolos viršijo bent 10 eurų (nuo 35 740 iki 30 457). Tačiau pastebimos ir negeros tendencijos. Ūgtelėjo vienam juridiniam subjektui tenkanti suma (nuo 4579,14 iki 4870,40 eurų), o taip pat į viršų pasistiebė didžiausia skola (nuo 2,7 iki 2,9 mln. eurų.).

Tačiau traukėsi ir atidėtų skolų sumos (nuo 125,6 iki 121,4 mln. Eur), mažėjo ir įmonių, kurių įsipareigojimai Sodrai atidėti (nuo 6135 iki 6077). Tačiau ir čia stebime šoktelėjusią vidutinę skolą (nuo 2822,36 iki 3148,57 Eur). Pasikeitė ir didžiausia vieno subjekto įsiskolinta suma. Ji taipogi ūgtelėjo, tiesa, tik kiek daugiau nei tūkstančiu eurų.

Kuris sektorius labiausiai mažino skolas

Kaip nagrinėjama pranešime, jei atmesime skolas tų įmonių, kurios jau nebeveikia ir tikriausiai niekada šių skolų negrąžins, o skaičiuosime tik tuos ūkio subjektus, kurie turi bent vieną darbuotoją ir yra registruoti Lietuvoje, vienai tokiam subjektui tenka 1518 eurų bendros skolos. Svarbu pastebėti, kad lyginant su rugsėju, vidutinė skola Sodrai spalį mažėjo 7,7 proc., o štai spalį, lyginant su lapkričiu, mažėjimas jau sulėtėjo iki 1,6 proc. Panašu, kad ir toliau matysime stojantį skolos „Sodrai“ dengimą.

Štai statybų sektoriuje skolos dengimo tempai lėtėjo nuo 5,8 proc. iki 3,6 proc., pramonėje – nuo 8,8 iki 1,2 proc., lengvojoje pramonėje – nuo 3 iki 2,9 proc., didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – nuo 6 iki 4 proc. Transporto ir saugojimo sektoriaus atstovai įsiskolinimus „Sodrai“ mažinę greičiausiai (-9,8 proc.), lapkritį teįstengė išspausti -1,5 proc.

Mažino atidėtas skolas

Bendra visų Lietuvoje veikiančių ir personalą turinčių įmonių skola Sodrai šių metų lapkričio 17 d. siekė 121 mln. eurų, arba 3,3 proc. mažiau nei prieš du mėnesius. Skolingų įmonių skaičius susitraukė 1 proc.

Didžiausią dalį atidėtoje skoloje sudarė pramonės skolos (23 proc. ), kiek mažesnė dalis (21 proc.) atidėjimų teko didmeninei ir mažmeninei prekybai (21 proc.). Transportininkų dalis bendroje atidėtų skolų sumoje sudarė 13 proc., apgyvendintojų ir maitintojų – 11 proc.

Beveik visuose sektoriuose atidėtų skolų sumos per du mėnesius mažėjo. Tačiau atokvėpis tarp karantinų nepadėjo sumažinti atidėtų skolų apgyvendinimo ir paslaugų sektoriaus atstovams. Čia atidėtos įsiskolinimų sumos, lyginant lapkričio ir rugsėjo 17 d., paaugo 1 proc.

Skolų ir atidėjimų čempionai

Didžiausią skolą Sodrai lapkričio 17 d. duomenimis turėjo orlaivių remonto bendrovė „FL Technics“ (skola – 2,89 mln. eurų, atidėta skola – 2,52 mln. Eurų). Antroje vietoje atsidūrė baldų gamintoja „Metalas ir mediena“ (skola 1,58 mln. eurų, atidėta skola – 1,58 mln. eurų), trečioje – personalo nuoma užsiimanti „Biuro“ (1,37 mln. eurų, 1,37 mln. eurų), ketvirtoje – žemės ūkio technika prekiaujanti AB „Lytagra“ (0,99 mln. eurų, 0,99 mln. eurų), penkta liko drabužius siuvanti AB „Lelija“ (0,96 mln. eurų, 0 eurų).

Į stambiausių skolininkų dešimtuką dar pateko drabužių parduotuvių tinklą valdanti „Apranga“, „Utenos trikotažas“, statybinių medžiagų prekiautoja „Makveža“ ir naudotus drabužius parduodanti „Humana Lt“. Daugumas jų pirmauja ir įmonių, kurioms atidėta daugiausiai skolų, tope. Be jų čia dar randame ir kosmetika prekiaujančią „Kosmelita“, ir visuomeninio maitinimo paslaugas teikiančią bendrovę „Delano“.

„Sėkmingai ir beveik neskausmingai „prašokę“ pirmąjį karantiną, panašu, kad antrąjį „sustabdymą“ pajausime daug stipriau, – sako Saulius Žilinskas, – įsiskolinimų „Sodrai“ dengimas pradėjo lėtėti dar antrojo karantino išvakarėse, todėl visai realu netrukus sulaukti skolų „Sodrai“ augimo. Tačiau šalia vis labiau įsiskolinančių sektorių turėsime ir tokių, kurie skolas mažins ar bent išlaikys stabilų jų lygį ir tokiomis sunkioms sąlygomis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)