Laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėtasi apie įmones, kurioms karantinas kojos nepakišo – toliau planuojamos investicijos ir naujų darbo vietų kūrimas. Viena tokių įmonių – „Hella Lithuania“, kuri planuoja per artimiausius kelerius metus ruošiasi investuoti kelias dešimtis milijonų eurų į plėtrą ir sukurti apie 250 naujų darbo vietų.

Pirmasis karantinas išvarė į prastovas

„Hella Lithuania“ Projektų diegimo ir pokyčių valdymo vadovas Mantas Skinderis laidoje pasakojo, kad įmonė yra priklausoma nuo didžiųjų automobilių gamintojų. Tvyravusi nežinomybė ir automobilių gamyklų uždarymas pakoregavo ir „Hella Lithuania“ darbą.

„Vieni užsidarė dviem savaitėms, kiti užsidarė net iki šešių savaičių. To pasekoje iš tikrųjų teko laikinai veiklą stabdyti ir mums. Dėl to, kad visi užsakymai, kurie buvo gauti, jie buvo ant tiek maži, kad įmonei veikti būtų buvę nuostolinga.

Turėjome situaciją, kada tam tikrų elektronikos komponentų gamintojai, įsikūrę Šiaurės Italijoje, susidūrė su didžiausia pandemija. Jie buvo priversti lygiai taip pat užsidaryti. Tai pakoregavo daugelio didžiųjų gamintojų veiklą, ne tik automobilių pramonės, bet ir visą elektroniką, nes rinkoje pradėjo trūkti komponentų. Todėl mūsų įmonė „Hella Lietuva“ skelbė tiek dalines, tiek visiškas prastovas, priklausomai nuo departamento, kuriame dirba žmonės“, – pasakojo M. Skinderis.

Anot jo, nors šiuo metu yra įvestas antrasis karantinas, aiškumo yra daugiau nei pavasarį.

„Pirmoji banga tiek mums, tiek kitiems gamintojams, visai automobilių pramonei buvo tikra nežinomybė , niekas nežinojo, kaip čia reikia elgtis, kas bus po savaitės, kas – po dviejų. Šiuo atveju, ties antruoju karantinu, turime priešinga situaciją.

Pradedant nuo antrosios liepos pusės, rugpjūčio mėnesio, mes turime ženkliai atsigaunančius skaičius iš automobilių pramonės, ypač rugsėjis, kuris daugeliui automobilių gamintojų, taip pat elektronikos komponentų gamintojų, buvo beveik lygus ar net didesnis nei rekordiniai mėnesiai. Tai situacija yra kiek kitokia. (…) Galbūt situacija gerėja ne tiek, kad spėtume atsigriebti už tuos prarastus praradimus pavasarį, bet rinka tendencingai rodo, kad situacija gerėja ir yra priešinga pirmajam karantinui“, – sako M. Skinderis.

"Hella" gamyklos atidarymas

Vis dėlto priduriama, kad atsilaiduoti ir džiaugtis – dar ne laikas.

„Tos nežinomybės vis daugiau atsiranda, nes karantinas grįžo ne tik į Lietuvą, bet ir didžiąsias Europos valstybes, į valstybes, kuriose lygiai taip pat yra automobilių gamintojai, kuriose yra komponentų gamintojai. Tai vėlgi kelia tam tikrą nerimą, kad situacija gali ženkliai pablogėti per ateinančias savaites“, – nurodė jis.

Įgyvendinti projektai ir sudarytos sutartys paskatino plėtrą

Pasak M. Skinderio, plėtra toliau vykdoma dėl kelių priežasčių. Pirmiausia tai leidžia daryti užsibrėžta ilgalaikė veiklos strategija. Dar 2018 m. liepą, pradedant veiklą Lietuvoje, buvo nuspręsta, kad įmonė turi potencialo augti.

„Per tuos du metus „Hella Lietuva“ įmonės darbuotojai įrodė, kad Lietuvoje „Hellai“ potencialo yra tikrai daug. Mes labai greitai įsisavinome ne vieną strateginį projektą su pakankamai sudėtingais gaminiais, pradėjome jų serijinę gamybą, mus patvirtino kaip oficialų tiekėją ne vienas didysis automobilių gamintojas.

Tai leidžia daryti prielaidą įmonių grupei, kad mes turime potencialo augti ir, norint suspėti su tais augimo tempais, kurie planuojami, mums jau dabar reikia pradėti papildomų gamybinių patalpų statybas. Mums reikia pradėti su naujomis biuro patalpomis, kad iš tikrųjų tas augimas tiek mūsų pardavimų, tiek mūsų komandos būtų užtikrintas. Kiekvienas žmogus turi savo vietą turėti ir, jei biure jau tampa ankšta, o ateitis rodo, kad darysis ankšta dar labiau, tai buvo priimta sprendimas, kad jau dabar yra laikas investuoti, pradėti statybas, padvigubinti turimas patalpas nuo 11 tūkst. kv. metrų iki 22 tūkst. kv. metrų.“, – pasakojo M. Skinderis.

Jis pabrėžia, kad skaičiuojamas investicijas reikia atskirti – dalis skiriama statyboms, dalis įrangai, biuro ir laboratorijų įrengimui,

„Hella“

„Tai kalbame apie dviženklę milijoninę investiciją. Kol kas negaliu tiksliai įvardyti skaičių. Ši investicija leis ne tik padvigubinti mūsų jau turimas gamybines patalpas ir visą mūsų gamyklos plotą dvigubai, bet, ir kaip turbūt teko girdėti, padidins ir darbuotojų skaičių“, – sako M. Skinderis.

Pandemija ir karantinas gamintojus privertė peržvelgti savo struktūrą, ar nekyla problemų logistikos grandinėje. Netgi pasigirsta įžvalgų, kad Europos gamintojai stengsis savo gamybą perkelti iš Azijos atgal į Europą, kad viskas būtų arčiau. Tačiau „Hella Lithuania“ Projektų diegimo ir pokyčių valdymo vadovas patikina, kad ši plėtra nesusijusi su tuo, kad kur nors kitur įmonių grupėje būtų uždaroma gamykla.

„Tikrai yra stengiamasi kuo labiau lokalizuoti tas tiekimo grandines, kad komponentų gamintojai tiektų tame pačiame regione, komponentai Europai būtų gaminami Europoje, Azijai – Azijoje. Tendencingai pačios „Hella“ įmonių grupės elektronikos verslo padalinys augo, tai tas augimas matomas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose lokacijose. „Hella“ jų turi daugiau nei 120 visame pasaulyje ir dirba daugiau nei 36 tūkst. darbuotojai šiuo metu, bet tas augimas Lietuvoje nėra susijęs su atsisakymu kažko, kas jau egzistuoja. Tiesiog stengiamasi yra aprūpinti rinką naujais inovatyviais komponentais, kurie bus gaminami Lietuvoje ir tam reikia naujų investicijų“, – patikslino jis.

Surasti darbuotojų sunku nėra

M. Skinderio teigimu, didelių problemų ieškant darbuotojų kol kas nėra. Įdarbinimas nebuvo sustojęs ir šiais metais.

„Įmonė niekada ir nesustojo tų žmonių ieškoti, peržvelgiant tą istoriją nuo pat 2017 metų, kada mūsų įmonė buvo įkurta, tai kiekvieną mėnesį prie mūsų prisijungė bent po vieną naują darbuotoją. Aišku, turėjome šiokį tokį sustojimą karantino metu, susijusį su tam tikra įmonės pristabdyta veikla, bet nepaisant to karantino laikotarpio, kiekvieną mėnesį bent vienas žmogus prisijungė. Turėjome net tokių mėnesių, kada 12 naujų žmonių per vieną mėnesį prisijungė. Net dabar peržvelgus atviras pozicijas „Hella Lietuva“ įmonėse pamatysite, kad jų bent jau 8 ar net daugiau yra. Tai tendencingas įmonės augimas visada nuo pat pradžių buvo matomas“, – teigė pašnekovas.

Jis vardijo, kad ieškoma plataus profilio specialistų: nuo inžinierių, kurie rūpinasi gamybos procesais iki darbuotojų, kurie rūpinsis tiekimo grandine.

"Hella" gamyklos atidarymas

„Tai iš tikrųjų kol kas nesusiduriame su labai dideliais iššūkiais. Tam tikrose pozicijose jų, aišku, daugiau ar mažiau, bet visada randame tinkamus darbuotojus, atitinkančius mūsų komandai keliamus reklamavimus, profesines kompetencijas. Teikiame prioritetą darbuotojams iš Lietuvos, bet niekada nesakome užsienio darbuotojams ne. Dabar mūsų komandoje apie 4 proc. iš beveik 200 darbuotojų sudaro užsieniečiai. Mūsų įmonės amžiaus vidurkis yra pakankamai jaunas, amžiaus vidurkis apie 33 metus. 60 proc. įmonės darbuotojų sudaro vyrai, 40 proc. moterys, kas inžinerinėje gamybinėje įmonėje, mano manymu, yra beprotiškai geras skaičius“, – apie darbuotojus pasakojo „Hella Lithuania“ Projektų diegimo ir pokyčių valdymo vadovas.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 173 darbuotojai, vidutinis atlyginimas spalį „ant popieriaus“ siekė 3 563 eurus, rugsėjį – 2120 eurų.

M. Skinderis pridūrė, kad statybos taip pat jau prasidėjusios. Jas planuojama užbaigti kitų metų vasarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)