Verslininkų restoranėlis yra įsikūręs pačioje Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte. Viena jo įkūrėjų, Dovilė, pasakoja, kad įmonės idėja galvoje gimusi dar praėjusių metų vasarą.

„Mes svarstėme apie vieną iš galimybių dirbti „Gastronomas Food Hall“, o kada jau turėjome tikslą ten būti, tik tada pradėjome galvoti, ką galėtume ten pardavinėti“, – sako ji, o Edgaras priduria, kad jie su Dovile pažįstami jau seniai ir barų bei restoranų veikloje sukasi jau apie dešimtmetį.

Šiuo metu restoranėlis „2buo“ „Gastronomas Food Hall“ įsikūręs 7,5 kv.m. patalpose, tad abu juokiasi, kad kai nusprendi įsikurti tokioje mažoje erdvėje, į maitinimo vietą turi pasižiūrėti visai kitu kampu – kurti tokį produktą, kuris būtų ne tik lengvai gaminamas, nereikalautų didelės erdvės, bet ir būtų išskirtinis.

Paklausus apie investicijas, kurių tada prireikė verslo pradžiai, Dovilė pataria įsivaizduoti erdves, kuriose nėra nieko.

„Reikėjo koncepto, marketingo. Tu viską statai nuo nulio, kad ir koks mažas restoranėlis būtų, jis reikalauja investicijų nuo indų iki darbuotojų“, – sako ji, o Edgaras papildo, kad pradėti šį projektą vystyti nuo idėjos iki 2019 spalio 23 dienos, kai įmonė pradėjo veiklą, jiems kainavo apie 25-30 tūkst. Eur.

Edgaras Averbuchas

Iš pat pradžių, kaip sako, dar iki pandemijos, virtuvėje dirbo 4 žmonės, tačiau verslo pradžia lengva nebuvo.

„Pradėjus veiklą, mums, kaip įmonei, sekėsi neblogai, tačiau prastai sekėsi pačiai patalpų, kurias nuomojomės, vietai.

Kada tu esi nelabai tinkamoje vietoje, tu iš savęs pats negali pritraukti labai daug žmonių. Kadangi mes esame priklausomi nuo šių patalpų, tas jausmas ir erdvės realizavimas buvo prastas“, – apie pačią pradžią aiškina Dovilė ir sako, kad klientai ten paprasčiausiai neužsukdavę.

Pasak jų, dėl to ne kartą buvo svarstyta ne tik pasitraukti iš šių patalpų, tačiau ir visiškai nutraukti įmonės veiklą.

„Mums buvo labai sunku tiek su komandos, tiek su idėjos vystymu, tiek ir patiekalai buvo keičiami. Tikrai buvo momentų, kai norėjosi viską mesti“, – sako Edgaras.

Laikui bėgant įmonėje susidarė ir skolos, tačiau tiek Dovilė, tiek Edgaras apie tai kalbėti sako nenorintys, nes tai – jau praeitis.

„Mūsų skaičiavimais, pirmasis veiklos pusmetis, nuo spalio iki karantino pradžios, buvo tragiškas, nepelningas, nuostolingas, buvo tikrai svarstyta mesti viską, trauktis iš projekto, tačiau karantinas ir mūsų marketingas, virtuvė, susibūrėme kaip kamštis, įdėjome visas pastangas ir jos šiai dienai pasiteisino“, – aiškino vadovas.

Pandemija ir pirmasis karantinas, padidėjus maisto paklausai, įmonės apyvartą pakėlė į visai kitą lygį. Ji, kaip aiškina, didėjo 3-4 kartus.

„Mums padėjo marketingo planas, reklama, nuomonės formuotojai“, – atvirai dėsto Edgaras ir tikina, kad tada žmonės juos atrado ir ėmė pirkti maistą išsinešimui.

„Mes kalbame, kad karantinas mus išgelbėjo, bet šiai dienai vis tiek negalime teigti, kad dirbame labai pelningai.

Šiais metais dar neturime pasiskaičiavę balanso, bet mes toliau investuojame. Nepasakyčiau, kad pajautėme, kad pelnas būtų, tiesiog jis padėjo mums toliau išsilaikyti, investuoti į projektą“, – sako Edgaras.

Šiandien įmonė turi 9 darbuotojus, o abu verslininkai neslepia planuojantys ir tolimesnę verslo plėtrą.

„Planų yra, bet šis antras karantinas parodė, kaip nuomotojui yra sunku išnuomoti patalpas maitinimo vietai dėl baimės. Visi, su kuriais mes dabar deramės dėl patalpų nuomos, patys laukia, kada viskas baigsis“, – sako Dovilė.

„2buo“

Šiuo metu jie teigia svarstantys, kurias tiksliai vietas verslo plėtrai būtų galima pasirinkti, tačiau planuojantys, kad vien Vilniuje dar galėtų atsirasti dar dvi tokios maitinimo vietos.

Paklausti, ar pandemija naujos maitinimo vietos atidarymui daugiau yra pliusas, ar minusas, abu teigia, kad viskas priklauso nuo nuomotojo požiūrio.

„Susitarimas dėl mažesnės kainos ne visiems nuomotojams yra tikslingas dalykas.

Yra manančių, kad jie geriau palauks mėnesį ar du ir patalpas išnuomos už didesnę kainą. Yra tokių, kurie žiūri ne taip draugiškai, o yra tokių, su kuriais galima kalbėtis“, – sako Dovilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)