Duomenis iš įvairių pasaulio šalių per pirmąjį tokio pobūdžio pasaulinį tyrimą išanalizavęs TJN paragino visame pasaulyje imtis veiksmų dėl neskaidrių mokesčių rojų, kurie iš valstybių, šiuo metu kovojančių su COVID-19 pandemija, nukreipia milijardus JAV dolerių.

Nevyriausybines organizacijas vienijantis tinklas išnagrinėjo tarptautinių bendrovių mokesčių deklaracijas ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nuo 2016 metų surinktus duomenis.

TJN taip pat įvertino fizinių asmenų 2018 duomenis, kuriuos gavo iš Tarptautinių atsiskaitymų banko (TAB).

„Šalys dėl tarptautinių bendrovių mokestinio piktnaudžiavimo ir privačių asmenų mokesčių vengimo kasmet praranda iš viso daugiau kaip 427 mlrd. JAV dolerių“, – nurodė tinklas savo tyrimo ataskaitoje.

Tai prilygsta bendrai beveik 34 mln. slaugytojų metinio darbo užmokesčio sumai.

TJN taip pat apskaičiavo, jog iš bendros išvengiamų mokesčių sumos 245 mlrd. JAV dolerių tenka įmonėms, o 182 mlrd. JAV dolerių – fiziniams asmenims.

Didžiausias finansinis smūgis dėl mokesčių vengimo teka turtingiausiems pasaulio regionams, įskaitant Europą ir Šiaurės Ameriką.

Tyrimo ataskaitoje nurodyta, jog už didžiausią pasaulyje prarandamų mokesčių sumą yra atsakingos Kaimanų Salos – Jungtinės Karalystės (JK) užjūrio teritorija.

Prie „pirmaujančių“ mokesčių rojų taip pat buvo priskirtos kitos JK užjūrio teritorijos, Nyderlandai, Liuksemburgas, mažus mokesčius taikančios JAV valstijos, kaip antai Delaveras, ir Honkongas.

„Spaudžiamos verslo milžinų ir galingų mokesčių rojų, tokių kaip Nyderlandai ir JK tinklas, mūsų vyriausybės pasaulinę mokesčių sistemą suprogramavo taip, kad pirmenybė būtų teikiama turtingiausių korporacijų ir asmenų norams, o ne visų kitų poreikiams“, – pareiškė TJN vadovas Alexas Cobhamas (Aleksas Kobhemas).

„Pandemija parodė, kokią didžiulę kainą tenka mokėti už tai, kad mokesčių politika buvo paversta piktnaudžiaujančiųjų mokesčiais lepinimo priemone, nors tai turėtų būti žmonių gerovės apsaugos priemonė.“

„Dabar labiau nei bet kada būtina pertvarkyti mūsų pasaulinę mokesčių sistemą, kad pirmenybė būtų teikiama žmonių sveikatai ir pragyvenimo šaltiniams, o ne tų, kas siekia nemokėti mokesčių, norams.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)