Krizė bus pavojingesnė

Paklausus, kuriems sektoriams galbūt yra sunkiausia, pašnekovė tikino, kad būtent ši antroji pandemijos banga tikrai yra ne tik gilesnė, bet ir pavojingesnė.

„Turbūt būtų sunku paneigti, kad šiandien smulkus verslas, nepriklausomai nuo veiklos, nuo verslo organizavimo, jis neturi problemų. Krizė sukėlė didžiules problemas tiek per pirmąjį, tiek per šį karantiną, kadangi dabar krizė yra daug gilesnė ir pavojingesnė smulkiam verslui, savarankiškai dirbantiems.

Zita Sorokienė

Būtent žmonės pajuto grėsmes, nes yra labai daug koronaviruso atvejų, žmonės išsigandę, tiesiog sumažėjo vartojimas, keitėsi poreikiai. Karantinas turėjo įtakos žmonių poreikiams. Žmonės lankosi parduotuvėse ir viešose vietose daug mažiau. Šiuo laikotarpiu sakyti, kad kažkuriai gamybos įmonei šiuo metu yra lengva – būtų neteisinga, nes visos veiklos yra paveiktos karantino, tiesiogiai arba netiesiogiai susietos“, – sako pašnekovė.

Nesulaukia paramos

Anot jos, per pirmą karantiną daugelį savarankiškai dirbančių žmonių išgelbėjo parama iš valstybės, tuo tarpu dabar apie jokią paramą savarankiškai dirbantiems asmenims nekalbama.

„Mes, kaip asociacija, pateikėme bent du prašymus, turėjome konferenciją su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, pateikėme argumentus dėl skubios paramos savarankiškai dirbantiems. Dirbantys paslaugų sektoriuje, kaip ir sakiau, užsakymų turi 50-60 procentų mažiau. Gamybininkai negali gaminti, gaminti galima, bet kur parduoti gerai pagamintą produkciją? Mažųjų verslininkų pagaminta produkcija nepasiekia jokių prekybos tinklų ir panašiai, yra parduodama mažose parduotuvėse ar turgavietėse“, – tikino ji.

„Galbūt šiek tiek lengviau yra prekiaujantiems maistu, bet nėra tokia situacija, kokia yra ne karantino metu. Žmonės skuba, eina į prekybos centrus, nes nori viską nusipirkti vienoje vietoje, o mažose parduotuvėlėse dažnai nebūna toks platus asortimentas. Tikrai sumažėjusi prekyba yra visur. Mes praėjusią savaitę važiavome per Lietuvos turgavietes ir žinokite mes nevažiavome į Vilniaus ar Kauno, bet važiavome po regionus – visos turgavietės tuščios, žmonės išsigandę ir nežino, kaip reikės išsilaikyti“, – sako Z. Sorokienė.

Prekybos centras „Mere“

Pašnekovė sako, kad šiuo metu prašo valdžios suteikti 257 eurus dirbantiems savarankiškai bei pagalvoti apie lengvatas dėl nuomos.

„Noriu pabrėžti, kad šiandien neturime jokių veiklų, kurių nebūtų palietęs karantinas“, – sako Z. Sorokienė.

„Per dieną į turgavietes ateina vos penki ar šeši žmonės, o prekiautojų yra 15-20. Jie nebeturi, kur realizuoti prekių. Todėl mes laukiame Vyriausybės sprendimo, taip pat Seimo, kad būtų mokamos savarankiškai dirbantiems žmonėms išmokas“, – sako Z. Sorokienė.

„Jeigu nesulauksime paramos, Lietuvoje bus didelė tragedija“, – priduria pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)