Iš JK grįš tiek lėktuvais, tiek automobiliais

Laikinai Jungtinės Karalystės (JK) lietuvių bendruomenės pirmininkės pareigas einanti A. Černiauskaitė teigė, kad nors šiuo metu nemaža dalis lietuvių vis dar laukia gruodžio pradžios ir aiškumo, ar bus pratęstas karantinas tiek Lietuvoje, tiek Jungtinėje Karalystėje, kai kurie šiandien jau ruošiasi grįžimui.

„Kai kurie lietuviai jau ir lapkričio pabaigai turi bilietus skristi lėktuvu, tačiau pigių skrydžių bendrovei „Ryanair“ atšaukus keletą skrydžių ir palikus tik minimalų jų skaičių, kai kurių tautiečių planai pasikoregavo.

Šiuo metu tiek keltai, tiek Eurotunelis veikia puikiai, tad kelionės automobiliu taip pat planuojamos šventėms. Londone esant panašiai koronaviruso situacijai kaip ir Lietuvoje ir nereikalingai saviizoliacijai iš JK, dar daugiau lietuvaičių svarsto parvykti pas artimuosius“, – sakė ji ir pridūrė, kad nors šiemet grįžtančiųjų į tėvynę šventėms skaičius nebus toks didelis, kaip kasmet, tokių tikrai bus, o grįžtama bus tiek lėktuvais, tiek automobiliais.

„Kai kurių apsisprendimas paaiškės vėliau, nes vis dar atvykus iš Lietuvos į JK reikia saviizoliuotis 14 dienų, tačiau per mėnesį viskas gali pasikeisti“, – svarstė ji.

Kiek kitokias kalbas pasakojo girdėjusi Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henke. Ji „Delfi“ kalbėjo, kad įprastai Kalėdų šventės svetur išvykusius lietuvius bent kartą per metus grąžindavo namo, tačiau šiandien pasaulinė pandemija daugumą verčia pergalvoti savo planus.

„Dėl pastarųjų įvykių daug lietuvių, kurie gyvena išsibarstę po pasaulį, yra priversti pergalvoti šių metų planus. Šios Kalėdos visiems bus kitokios. <...>

Bendraujant su iš įvairių šalių lietuviais, man asmeniškai teko dažnai girdėti, kad šiais metais dėl išvardintų priežasčių daugelis jų neplanuoja Kalėdoms grįžti į Lietuvą“, – sakė ji.

Tiesa, pasak D. Henke, ar lietuviai šiemet šventėms sugrįš, daugiausia įtakos turės tam tikri keliavimo bei karantinavimosi ribojimai.

„Taip pat reikia pažymėti, kad keliaujant Europoje ženkliai sumažėjo skrydžių. O jeigu dar ir yra siūlomi, tai kainos ne kiekvieno kišenei. Tarkime, „Lufthansa“ sumažino savo skrydžius apie 70-80 proc., lyginant su prieš pandemijos laikotarpiu“, – sakė ji.

Šventėms – daugiau reisų ir papildomi užsakomieji skrydžiai

Lietuvos oro uostų aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas pasakojo, kad įprastai prieš Kalėdas ir Naujuosius oro uostuose būna tikras darbymetis, tačiau kaip bus šiemet, priklausys nuo paskelbtų ribojimų, nors, kaip prasitarė, avialinijos šventiniam periodui planų tikrai turi.

„Kol kas situaciją stebi tiek oro uostai, tiek aviakompanijos. Viskas priklausys nuo ribojimų šalyse, kokie jie bus šventiniu laikotarpiu.

Kalbant apie pačias aviakompanijas, taip, jos šiuo metu yra sumažinusios skrydžių apimtis, nes yra ženkliai sumažėjusi paklausa dėl ribojimų atskirose šalyse. Tie sumažinimai kol kas yra planuojami iki gruodžio pradžios.

Aurimas Stikliūnas

Kas liečia šventinį periodą, pastebime, kad aviakompanijos planuoja arba vėl atnaujinti, arba padidinti skrydžių dažnumą, ypač į tas kryptis, kurios yra labai populiarios šventiniam periodui, yra emigrantinės: JK, Norvegija, Vokietija, Airija. Taip pat yra ir imigrantinių krypčių, tokios, kaip Ukraina, kur čia turime nemažai jų darbuotojų, nes žmonės nori šventėms grįžti namo“, – komentavo jis.

Pasak A. Stikliūno, kai kurios aviakompanijos šventiniu periodu planuoja vykdyti ir papildomus užsakomuosius skrydžius.

„Oro bendrovė „SAS“ natūraliai nevykdo tiesioginių skrydžių į Oslą, bet šventiniu periodu, jie planuoja papildomus skrydžius į Oslą tam, kad galėtų patenkinti paklausą. Iš keleivių mes matome indikaciją ir jau pastebime, kad sulaukiame vis daugiau klausimų apie šventinį periodą, ar žmonės galės grįžti į Lietuvą.

Kalbamės su aviabendrovėmis, jos pradeda planuotis, turime indikacijų, kad skrydžių šventiniu periodu daugės, bet kiek jų daugės, priklausys nuo galutinės situacijos, kokie tuo metu bus ribojimai. Tikslesnė informacija aiškės gruodžio pradžioje, o šiaip tendencija tokia, kad emigrantams pas mus grįžti į šalį, jeigu yra paklausa, tai bus užtikrinta ir pasiūla grįžti“, – sakė A. Stikliūnas.

Pastebi išaugusią paklausą, vietos „tirpsta“ ir keltuose

„Delfi“ teiravosi ir kokias tendencijas artėjančioms šventėms pastebi skrydžių bendrovės „Wizz Air“ atstovai.

Pateiktame komentare teigiama, kad įmonė išties pastebi išaugusią paklausą šventiniam laikotarpiui, tačiau buvo pridurta, kad skrydžiai priklauso nuo vietos ir tarptautinių draudimų bei atvykimo reguliavimo.

Wizz Air

„Bilietų paklausa švenčių sezonui yra išaugusi, tačiau bendrovė vykdys mažiau skrydžių, nei buvo planuota. „Wiz Air“ bendradarbiauja su vietos ir tarptautinėmis sveikatos organizacijomis, griežtai seka jų rekomendacijas ir nurodymus.

Bendrovės apkrovos rodiklis yra aukštas (2020 fiskaliniais metais – 94 proc.) ir nors bilietų paklausa gruodžiui yra išaugusi, per anksti spręsti, kokios bus apkrovos ir keleivių skaičiai šį švenčių sezoną“, – buvo teigiama jų atsakyme.

„DFDS Seaways“ atstovas Vaidas Klumbys taip pat teigė, kad kalėdinis laikotarpis įprastai jų įmonės keltams būna pikinis, o bilietai šiam laikotarpiui pradedami pirkti dar rugsėjo mėnesį. Tiesa, anot jo, šiuo metu kai kurie bilietai šventėms taip pat beveik išparduoti, tačiau, kaip pabrėžia, karantino metu keltuose buvo mažinamas ir parduodamų vietų skaičius.

„Tad suprantama, vietos laivuose „tirpsta“ greitai. Štai keltuose iš Švedijos į Lietuvą laisvų vietų nuo gruodžio 7 dienos belikę viena kita, iš Vokietijos – vietų dar turime.

Dėl Vokietijos linijos specifikos – ja, lyginant su Švedijos maršrutu, naudojasi daugiau poilsio, apsipirkimo tikslais vykstantys Lietuvos piliečiai, kurie šiemet dėl pandemijos atsisakė trumpųjų atostogų į garsiąsias Vokietijos kalėdines muges. Be to, dėl JK taikomų griežtų kovos su pandemija priemonių, Vokietijos maršrute taip pat reikšmingai sumažėjo lietuvių, grįžtančių iš Didžiosios Britanijos. Taigi, iš Kylio plaukiančiuose keltuose gruodžio mėnesį keleivių turime mažiau nei praeitais metais.

Kita vertus, srautams iš Vokietijos neigiamos įtakos turi ir šioje šalyje taikomi karantinavimosi reikalavimai, kurie gana dažnai keičiasi. Taip pat reikia nepamiršti keliautojų, kurie siekdami apriboti kontaktų skaičių, į Lietuvą nusprendžia grįžti savo automobiliais per Lenkiją. Didžiąją keleivių dalį grįžtančių į Lietuvą šventinių atostogų pirmiausia sudaro emigrantai ar dirbantys Norvegijoje, Švedijoje ir Danijoje“, – komentavo „DFDS Seaways“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)