Seime svarstomas Alternatyvių degalų įstatymo projektas, kuriame numatoma riboti alyvpalmių aliejų ir iš jų šaltinių gautus produktus ir (ar) jų atliekas biodegalų gamyboje.

Kaip vakarė pranešė BNS, STT Seimui pateikė išvadą, įvertinusi kai kurių parlamentarų pataisas, kuriomis siūloma iš alyvų palmių aliejų, jų šalutinių produktų ar atliekų pagamintų degalų nelaikyti biodegalais.

„Visiškai uždraudus kai kurias žaliavas naudoti biodegalų gamyboje, susidarytų tokios situacijos, kurios leistų riboti iš atskirų žaliavų biodegalus gaminančių įmonių galimybes konkuruoti rinkoje net ir tais atvejais, kai (...) jos turi Europos Sąjungoje galiojančius (...) sertifikatus ir jų naudojamos žaliavos atitinka visus Lietuvoje nustatytus tvarumo reikalavimus, tuo sudarant išskirtines veiklos sąlygas kitas žaliavas biodegalų gamybai naudojančioms įmonėms“, – nurodoma STT išvadoje.

Biodegalų asociacija: išvada neobjektyvi

Biodegalų asociacija išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad STT išplatino pranešimą spaudai „Alternatyvių degalų įstatymo projekte – galimos korupcijos rizikos“. Anot asociacijos, pateikiamas vertinimas, jog siūlymas drausti naudoti alyvpalmių aliejų ir iš jų šaltinių gautus produktus ir (ar) jų atliekas biodegalų gamyboje galėtų sudaryti kliūtis iš tokių žaliavų biodegalus gaminančioms įmonėms konkuruoti rinkoje.

Rašoma, kad pranešimo pavadinimas, bei teiginiai dėl konkurencijos biodegalų rinkoje, ir žiniasklaidoje pasirodę komentarai suponuoja sąsają su pranešimo pavadinime minima korupcija, meta šėšėlį biodegalų rinkoje veikiančioms įmonėms, todėl daro tiesioginę žalą jų reputacijai.

„Viešojoje erdvėje pasirodžiusią STT informaciją vertiname kaip neobjektyvią ir nekorektišką biodegalų įmonių atžvilgiu. Išplatintoje informacijoje remiamasi Suomijos valstybinei bendrovei „Neste“ palankiais argumentais, o Biodegalų asociacijos argumentai ignoruojami. Siekiame konstruktyvaus dialogo, todėl prašome STT leisti pristatyti savo poziciją ir išsklaidyti abejones“, –teigė Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Nurodoma, kad dar 2020 m. balandžio 1 dieną Biodegalų asociacija raštu STT pateikė informaciją apie biodegalų rinką.

„Informavome, kad esame pasirengę pateikti daugiau ir išsamesnės informacijos apie biodegalų gamybą ir prekybą. Prašėme, jog nagrinėjant klausimus, susijusius su biodegalais, būtų sudarytos galimybės asociacijai pateikti informaciją bei pristatyti savo poziciją. Tačiau tokios galimybės Biodegalų asociacija negavo“, – stebėjosi Biodegalų asociacijos prezidentas M. Palijanskas.

Biodegalų asociacijos nuomone, advokato Justino Poderio prašymu STT parengė ir pateikė įmonei „Neste“ naudingą išvadą bei išplatino pranešimą spaudai nekorektišku pavadinimu, kuriuo buvo gąsdinama galima korupcija.

„Pažymėtina, kad minėtas advokatas nors oficialiai ir nedeklaruoja, tačiau faktiškai akivaizdu, jog atstovauja įmonės „Neste“ interesus, nes tiek STT išvadoje tiek pranešime spaudai iš esmės, cituojami minėto advokato raštuose pateikiami teiginiai“, – teigia asociacija.

Biodegalų asociacija pranešime rašo, kad STT užuominos apie korupciją dėl palmių aliejaus ribojimų yra keistos, ypač kai tokios nuostatos yra įtvirtintos ES direktyvoje 2018/2001 ir Komisijos deleguotame reglamente (ES) 2019/807. Panašius sprendimus dėl palmių naudjimo ribojimo yra priėmusios eilė ES valstybių. Be to, susirūpinimą kelianti projekto nuostata įsigaliotų tik ją aprobavus ir jai pritarus Europos Komisijai. Todėl abejonės dėl korupcijos faktiškai yra metamos ne Lietuvos institucijoms, o Europos Parlamentui bei Europos Komisijai.

„Atkreiptinas dėmesys, kad minimas įstatymo projektas buvo viešai nagrinėjamas trijuose Seimo komitetuose bei klausymų metu, kur visos suinteresuotos grupės turėjo galimybę dalyvauti diskusijose ir teikti savo argumentus, tačiau juose STT atstovai jose nedalyvavo. Svarstomam įstatymo projektui dar vasarą pritarė Vyriausybė ir Aplinkos ministerija. Palaikymą išreiškė 14 Lietuvos organizacijų, kurios bendrai atstovauja daugiau nei tūkstantį narių – tai nevyriausybiniai aplinkosaugos judėjimai, Lietuvos ūkininkus ir žemės ūkio bendrovės, vietos verslo įmonės. Pritarimo sulaukta ir iš tarptautinės „Greenpeace“ organizacijos“, – rašoma pranešime.

Biodegalų asociacija nurodo, kad yra pasirengusi diskutuoti dėl situacijos biodegalų rinkoje bei pasidalinti įžvalgomis apie galimą biodegalų indėlį siekiant suvaldyti klimato kaitą bei užtikrinti Lietuvos energetinės nepriklausomybę. Informuojama, kad Biodegalų asociacija pasirengusi pateikti informaciją dėl galimybių įvykdyti įsipareigojimus tiek dėl atsinaujinančių energijos šaltinių transporte, tiek dėl ŠESD emisijų sumažinimo.

Kaip pabrėžiama asociacijos pranešime, dėl palmių aliejaus naudojimo naikinami atogrąžų miškai, tad vis daugiau Europos valstybių sekdamos Žaliuoju kursu apsisprendė riboti palmių aliejaus naudojimą biodegalams. Pirmosios ribojimus įvedė Prancūzija ir Norvegija, artimiausiu metu tai rengiasi padaryti Danija, Italija, Vokietija.

BNS anksčiau rašė, kad Seimas dar šių metų gegužę pradėjo svarstyti pataisas, siūlant apriboti palmių aliejaus naudojimą biokuro gamyboje, keičiant jį rapsų ar saulėgrąžų aliejumi.

Tada kai kurie Seimo nariai įtarė, kad čia kertasi vietinių biokuro žaliavos gamintojų ir ją importuojančių verslininkų interesai, ir prognozavo, kad tokia pataisa Seimas perskirstys prekybos biodegalais rinką. Draudimą palmių aliejų naudoti degaluose remia „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ degalinių tinklai. Tuo tarpu „Neste Lietuva“ sako, kad draudimas apribos pažangių biodegalų pasiūlą, prieštaraus konkurencijai, pabrangins transporto paslaugas bei prekes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)