Vilniaus apygardos teismas (VAT) lapkričio 3 dieną atmetė „Belor“ ieškinį, kuriuo bendrovė prašė pripažinti negaliojančia dovanojimo sutartį bei taikyti restituciją ir šiomis lėšomis grąžinti verslininko skolą.

Anot teismo, Kučinskai dovanojimo sutartį pasirašė 2017 metų liepą, tačiau pinigai dalimis buvo perduoti 2013-2015 metais. VAT taip pat pažymėjo, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad kreditoriaus interesus gali pažeisti tik sandoriai, sudaryti tik atsiradus kreditoriaus reikalavimo teisei.

„Belor“ savo reikalavimo teisę į V. Kučinsko skolas kildina iš jo laiduoto vekselio, kurį „Arvi“ išdavė 2016-ųjų sausį.

„Šis faktas patvirtina, kad visi atsakovų dovanojimo sandoriai (2013–2015 metais) buvo sudaryti ženkliai anksčiau, negu atsirado „Belor“ tariama reikalavimo teisė į V. Kučinską. Aplinkybė, kad minėti pinigų pervedimai įforminti dovanojimo sandoriu 2017 metų liepos 26 dieną ginčo kontekste nekeičia tikrosios šalių valios ir fakto, kad piniginės lėšos buvo perduotos iki atsirandant kreditoriniams „Belor“ reikalavimams“, – rašoma VAT nutartyje.

Joje pažymima, kad dovanojimo sandoriai yra realūs ir laikomi įvykdytais nuo turto perdavimo, o ne nuo įforminimo momento.

VAT sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Belor“ yra viena iš bendrovių, siekiančių atgauti milijonines skolas iš šiuo metu Slovėnijoje sulaikyto V. Kučinsko. „Belor“ ieškinyje teismui nurodė, kad V. Kučinsko įsipareigojimų pagal vekselį dydis sudaro 7 mln. eurų, o vykdomoje byloje jos reikalavimo teisė be palūkanų ir vykdymo išlaidų siekia 3,15 mln. eurų.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos bankas „Alfa Bank“ iš V. Kučinsko per teismus bando atgauti maždaug 20 mln. eurų skolą. Banko advokatas, „Sorainen“ partneris Laurynas Lukošiūnas yra teigęs, kad bendra „Arvi“ grupės įsiskolinimų suma tarptautiniams kreditoriams gali siekti daugiau kaip 40 mln. eurų.

V. Kučinskas liepos mėnesį sulaikytas Slovėnijoje Rusijos, kurioje yra kaltinamas sukčiavimu, prašymu. Rugpjūčio pradžioje Lietuvos generalinė prokuratūra kreipėsi į Slovėniją dėl V. Kučinsko perdavimo Lietuvai, nes Kauno apygardos prokuratūra vykdo ikiteisminį tyrimą, kuriame V. Kučinskas turi įtariamojo statusą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)