Buitinės technikos remonto meistro Rolando Neimano kieme nebepataisomų prietaisų krūva susikaupė per du mėnesius. Pasak jo, kai kurie gamintojai patys pasistengė, kad įrenginys sugestų.

„Suplanuoti gedimai, ir nuo to niekur nepabėgsi. Tam tikri gamintojai kas 5-erius metus pakoreguoja vietas, tenka vėl iš naujo gilintis. Kai pamatai, kad ta pati tendencija išlieka ne vieną ir net ne dešimt kartų, supranti, kad tai – kryptingas gaminimas ir brokas“, – pasakoja R. Neimanas.

Anot meistro, dažniausiai suplanuotas gedimas išlenda po 3 ar net dvejų metų, vos pasibaigus garantijai.

„Indaplovėse ištirpsta tam tikros detalės. Kai kurie gamintojai įsigudrina pagaminti taip, kad detalės taptų tirpios, trapios, lūžtančios. Viskas išeina gabalais“, – tikina jis.

Kaip pastebi meistras, sugedus prietaisui, neretai pirkėją bandoma įtikinti, kad jis pats kaltas dėl gedimo.

„Meistrai, atstovaujantys gamintojus, neprisipažįsta, meluoja, sako, kad čia jūs blogai naudojat, o realiai žinau, kad technika sugenda visiems vienodai“, – pažymi meistras.

Nelegalūs atliekų ardytojai netinkamą naudoti elektroniką ir buitinius prietaisus surenka lankydami gyventojus

Patys gyventojai taip pat pastebi, kad šiuolaikiniai buitinės technikos ir elektronikos prietaisai tarnauja tik itin trumpą laiką.

„Kiek yra garantijos, tiek maždaug ir tarnauja, o paskui sugenda. Tada perkam naują. Neapsimoka taisyti, nes detalės kainuoja maždaug kaip naują nusipirkti“, – pasakoja gatvėje sutiktas vyriškis.

„Mikrobangų krosnelės genda, džiovintuvai ir plaukų tiesintuvai. Duok Dieve, kad laikys pusę metų“, – sako kitas jaunuolis.

Tuo metu kai kurie gyventojai vis dar naudoja seną keliolikos metų techniką, kuri esą gerai tarnauja.

„Mano visa buitinė technika laiko dar iš sovietinių laikų“, – sako moteris. Kita pašnekovė priduria, kad prieš 12 metų įsigyti prietaisai vis dar gerai veikia.

Meistro teigimu, nėra ko stebėtis, kad anksčiau gaminta technika tarnauja ilgiau.

„Žmonės taupydavo kelis mėnesius, kad nusipirktų buitinę techniką, o dabar vieną dieną padirbo ir kažką nusipirko. Koks gamintojas gamins normaliai už tokią juokingą kainą“, – svarsto Rolandas.

Buitinė technika

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VTAT) kasmet sulaukia apie tūkstantį skundų dėl elektros technikos įrenginių.

„Iš tūkstančio, kuriuos per metus išnagrinėjame dėl elektros technikos duomenų, apie pusė jų yra dėl išmaniosios technikos, ši prekių grupė auga greičiausiai“, – pažymi tarnybos atstovė Vita Šarmavičienė.

Pardavėjas už prekės kokybę yra atsakingas dvejus metus, tačiau, kaip rodo VTAT praktika, nemažai įrenginių sugenda per pirmą pusmetį arba pasibaigus garantijai.

Europos Parlamentas ieško būdų, kaip gamintojus paskatinti gaminti prietaisus, kad jie tarnautų ilgiau, o jų remontas taptų prieinamesnis.

„Gamintojai iki šiol buvo suinteresuoti ir specialiai gamina skirtingas detales ir varžtus, kad atsuktuvą kitokį pirktum, kad nesuremontuotum, visokius neišrenkamus modelius gamina“, – teigia europarlamentaras Bronis Ropė.

Įmontuojama buitinė technika

Kaip paskatinti gamintojus kurti ilgiau tarnaujančius prietaisus, EP turės siūlyti Europos Komisija (EK). Viena iš išeičių – mokesčių lengvatomis skatinti gamintojus kurti savo produkcijos aptarnavimo tinklus.

Europarlamentarai siūlo įpareigoti žymėti prekių ilgaamžiškumą bei teikti aiškesnę informaciją apie jų tarnavimo laiką. Taip pat siūlo gamintojams tyčia trumpinti gaminių tarnavimo laiką.

EP įsitikinimu, daugelis skaitmeninių prietaisų turi būti nuolat atnaujinami ir dėl to neturėtų lėtėti jų veikimas. Dėl rezoliucijos, įpareigojančios EK siūlyti teisės aktus, kurie skatintų gamintojus kurti ilgaamžiškesnius įrenginius ir sudaryti sąlygas juos remontuoti, EP ketina balsuoti lapkričio viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (575)