Jo steigimu, tokią sumą priteisė Vilniaus apygardos teismas, lapkričio 5 dieną tenkinęs ieškovų skundą ir pakeitęs 2019 metais priimtą Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą.

„Dėl šios akcijų emisijos lėšų teko nueiti kryžiaus kelius ir byla dėl draudimo išmokų truko net šešerius metus ir Lietuvoje pozityviai buvo išspręsta tik įsikišus Europos Sąjungos Teisingumo Teismui. Nenorime bylinėtis su valstybe, tačiau delsimas išmokėti draudimo išmokas turi savo kainą”, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

Pasak jo, valstybės įmonė Indėlių ir investicijų draudimas byloje bandė įrodyti, jog ieškovai praleido 5 metų senaties terminą kreiptis dėl palūkanų už per vėlai išmokėtas draudimo išmokas, tačiau teismas nusprendė kitaip.

Neužregistruotų akcijų emisijos byloje Investuotojų asociacijos suburtus investuotojus atstovavo advokatai Aistė Samuilytė ir Andrius Mamontovas, besispecializuojantys su Europos Sąjungos (ES) teise susijusiose bylose.

„Dėl netinkamo Europos Sąjungos teisės įgyvendinimo ir taikymo investuotojai beveik septynerius metus negalėjo disponuoti jiems priklausančiais pinigais, sumokėtais už neišleistas „Snoro“ akcijas ir obligacijas. Priteistomis palūkanomis kompensuojami ieškovų bent minimalūs nuostoliai už „Indėlių ir investicijų draudimo“ delsimą išmokėti draudimo išmokas ir užtikrinamas Europos Sąjungos teisės veiksmingumas“, – tvirtino A. Samuilytė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2018 metais nusprendė, kad už neišleistą „Snoro” akcijų emisiją įmokėtos lėšos gali būti laikomos indėliu. Po tokio sprendimo išmokėtos iki 100 tūkst. eurų siekiančios draudimo išmokos. Investuotojų asociacijos suburta grupė naujos emisijos akcijų buvo įsigijusi už 1,6 mln. eurų.

„Snoro“ akcininkai sprendimą platinti naują 110 mln. eurų akcijų emisiją priėmė 2010 metų gruodžio 21 dieną. Smulkieji investuotojai naujosios akcijų emisijos galėjo įsigyti už maždaug 7,3 mln. eurų.

2011-ųjų lapkričio 16 dieną Vyriausybė nacionalizavo „Snoro“ akcijas, o lapkričio 22 dieną Lietuvos bankas atsisakė išduoti leidimą registruoti „Snoro“ įstatų pakeitimus dėl kapitalo didinimo. Tų pačių metų gruodžio 7 dieną „Snorui“ iškelta bankroto byla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)