„Buvo prognozuotas auksinis (vasaros – ELTA) sezonas, o buvo jis toks pat arba prastesnis negu 2019 metų sezonas. Daugelis didžiųjų sodybų, kurios priima svečius iš užsienio, kurios organizuoja verslo renginius, šeimos šventes, dirbo tik 80 proc. pajėgumu arba dar mažiau. Dėl to kaimo turizme vasaros sezonas nebuvo auksinis“, – Eltai teigė A. Vaitkuvienė.

Anot jos, situaciją gelbėjo dėl priemonės „Atostogos medikams“ prasitęsęs sezonas.

„Visgi sezonas šiemet prasitęsė programos medikams pagalba. Dabar ir ne sezono metu sodybos dirba, priima dažniausiai medikus arba draugų kompanijas, nes žmonės nori pabūti gamtoje“, – tikino ji.

A. Vaitkuvienė taip pat teigė, kad paskelbus antrąjį visuotinį karantiną, pasipylė užklausos norinčiųjų praleisti karantiną kaimo sodybose.

„Paskelbus karantiną mes pradėjome gauti užklausas dėl namelių šeimai savaitgaliui ar keturioms dienoms. Žmonės supranta, kad reikės užsidaryti, ir bent kurį laiką geriau užsidaryti namelyje miške, kaimo turizmo sodyboje.

(Užsakymų smukimo – ELTA) nėra, nes prisidėjo papildomos priemonės, prisidėjo tai, kad vis tik žmonės nori pabėgti iš miesto. Kol dar nebuvo paskelbtas karantinas, pagrinde atostogavo tik medikai, paskelbus pasipylė užklausos žmonių, ieškančių kur praleisti karantino laiką. Tai labai susiję su tuo, kad vaikai neina į mokyklą, nes kai jie eina, visi būna mieste, o kai prasideda nuotolinis mokymas – tada galima savaitę praleisti ir kaime“, – tikino ji, pridurdama, kad situacija lapkričio mėnesį labai panaši į tą patį laikotarpį pernai.

Kalbėdama apie kaimo sodybų užsakymus Naujųjų metų šventei, A. Vaitkuvienė sakė, kad daugelis sodybų jau užsakytos.

„Iki karantino paskelbimo žmonės aktyviai ieškojo sodybų naujiems metams. Labai daug sodybų jau užsakyta, pasirašytos sutartys. Nors nėra aiškumo, visi vis tiek žmonės nori susirinkti. Juolab, kad visos sutartys yra kliento labui – jei jau bus visiškai negalima (susiburti – ELTA), tai bus grąžinami rezervacijos mokesčiai“, – Eltai kalbėjo ji.

Visgi LKTA vadovė pabrėžė, kad finansiškai šiuo metu kenčia didelės sodybos ir kad šioms ypač reikalinga darbuotojų išlaikymo subsidija, kadangi šios sodybos dažnai yra vienintelis darbdavys kaimo regione

„Reikia atskirti du dalykus. Yra mažos sodybėlės ramiam poilsiui, kur dažniausiai dirba tik patys šeimininkai, ir yra didelės sodybos, kompleksai, kurie turi keletą namelių, veikiančią kavinę, dar kitų paslaugų. Pastarosios sodybos turi daug darbuotojų ir veikia visą laiką. Tai šios didelės sodybos tikrai susiduria su lėšų trūkumu, jos nesukaupia pinigų, kuriuos sukaupdavo ne sezono laikui. Tad darbuotojų išlaikymo subsidija tikrai labai reikalinga, nes sodybos dažnai yra vienintelis darbdavys kaimo regione“, – tikino A. Vaitkuvienė.

ELTA primena, kad Vyriausybė šalyje nuo šeštadienio įveda visuotinį karantiną. Taip pat apsispręsta dėl papildomų ribojimų jo metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)