„Sveikatos dalykai yra kaip religijos klausimas – čia nėra vietos diskusijoms. Mane labiau domina ir jaudina Vyriausybės pasirinkimas padėti verslui arba minimalizuoti nuostolius, kuriuos verslas patirs dėl paskelbtų ribojimų“, – Eltai sakė jis.

A. Romanovskis teigė, kad tam tikri trečiadienį Vyriausybės priimti pagalbos verslui kriterijai yra verti kritikos.

„Vyriausybė šiandien priėmė kriterijus, kurie, mano manymu, yra labai kritikuotini. Akivaizdžiai matosi, kad mes ir vėl ekonominius dalykus nustumiame truputį į šoną (...). Dar kartą yra nustatoma daugybė visokiausių kriterijų, pavyzdžiui, kad (norint gauti paramą – ELTA) 30 proc. turi sumažėti tavo apyvarta, tuo metu rinka, kurioje dirbi, turi susitraukti 40 proc., kurie iš karto apriboja galimybę tiek valstybei suteikti paramą, tiek verslui ją gauti ar jos prašyti“, – sakė A. Romanovskis.

„Ta pati klaida buvo daroma pirmojo karantino metu (...). Ko gero, šie kriterijai turėtų pasakyti, kas nukenčia, kas nenukenčia. (...) Tačiau beprasmiška per du skaičius iškart apibrėžti, kas nukentės, kas nenukentės – taip gyvenime nebūna“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie šiuo metu galiojančią prastovų karantino metu mokėjimo tvarką, A. Romanovskis tikino, kad, nors ji iš esmės yra gera, neteisinga yra rizika dalintis tiek valstybei, tiek verslui.

„Prastovų schema yra gerai, vienintelė problema, dėl kurios mes ją ir anksčiau, ir dabar kritikuojame, yra tai, kad ji susijusi su rizikos dalijimusi. Pasakoma – karantinas, negalima dirbti, galima išleisti žmones į prastovas, bet darbdavys vis tiek turi jiems mokėti nuo 10 iki 30 proc., o tai, manyčiau, yra nesąžininga“, – Eltai teigė jis.

A. Romanovskis taip pat pridūrė, kad, valstybei priverstinai sustabdžius verslų veiklą, valstybė turėtų užtikrinti ir visavertę kompensaciją.

„Jei valstybė priverčia sustoti, tai valstybė tokiais atvejais turėtų iki tam tikros sumos 100 proc. kompensuoti minimalios mėnesinės algos (MMA) išmoką. O dabar verslininkai turi primokėti kad ir tuos 10 proc., bet prisideda komunaliniai (mokesčiai – ELTA), nuompinigiai, ir galiausiai išeina taip, kad tu nedirbi, bet vis tiek turi išlaidų. Tai nėra sąžininga“, – teigė A. Romanovskis.

Vyriausybė šalyje nuo šeštadienio įveda visuotinį karantiną. Taip pat apsispręsta dėl papildomų ribojimų jo metu.

Pagal trečiadienį Vyriausybėje pasiūlytą tvarką, priemonės verslui gali būti taikomos, kai ūkinės veiklos vykdytojo apyvarta sumažėjo ne mažiau nei 30 proc. ir ne mažiau nei 40 proc. ūkinės veiklos vykdytojų atitinkamame ekonominės veiklos sektoriuje taip pat patyrė apyvartos sumažėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)