Trečiadienį Vyriausybė kiek pakoregavo nutarimą dėl paramos skyrimo verslui ir pritarė visuotinio karantino įvedimui.

Įvedamas nuotolinis darbas

Kaip rašoma nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ projekte, valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Ribojami srautai parduotuvėse, grožio salonuose

Grožio salonai, ne maisto prekių parduotuvės galės ir toliau veikti, tačiau reikės riboti lankytojų srautą.

„Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 10 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – rašoma nutarimo projekte.

Taip pat įvardijama, kad ir paslaugų teikimo vietose (išskyrus apgyvendinimo paslaugų teikimo vietas) turi būti užtikrinamas 10 kv. m. paslaugos teikimo plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos apsaugos priemonės.

Ribojimai teikiant apgyvendinimo paslaugas

Nutarimo projekte nurodoma, kad apgyvendinimo paslaugos teikiamos apgyvendinant viename kambaryje ne daugiau nei po 2 asmenis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

Bendro naudojimo patalpose turi būti užtikrinta, kad visų asmenys dėvi kaukes ir laikosi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 5 asmenų ar šeimos narių).

Draudžiama SPA, sporto klubų veikla

Nutarimo projekte numatoma drausti sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veiklą.

„Draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, išskyrus aukšto meistriškumo sporto pratybas, individualius (vienam lankytojui) fizinio aktyvumo užsiėmimus, teikiamus fizinio aktyvumo ar sporto specialisto, instruktoriaus ar fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugų teikėjo, fizinį aptarnavimą bibliotekose, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – rašoma nutarime.

Maistas tiekiamas tik išsinešimui

„Draudžiama viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla, išskyrus: maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas fiziniams ir juridiniams asmenims kitais būdais;

viešojo maitinimo paslaugos teikiamos įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose ir (ar) patalpose“, – nurodoma projekte.

Draudžiami renginiai

Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešojoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, išskyrus:

  • aukšto meistriškumo sporto varžybas, kai jos vyksta be žiūrovų;
  • laidotuves, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 asmenų.


Nurodyta, kada skiriama parama

Po posėdžio patikslinta, kad dėl LR taikomo karantino metu ribojamų veiklų teisiogiai ir netiesiogiai nukentėjusiems ūkinių veiklų vykdytojams gali būti taikomos paramos priemonės Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro valdymo srityse atsižvelgiant į šias sąlygas

  • ekonominės veiklos vykdytojo apyvarta per paskutinius šešis mėnesius palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu pagal VMI teikiamus duomenis sumažėjo ne mažiau nei 30 procentų;
  • ne mažiau nei 40 procentų ekonominės veiklos vykdytojų atitinkamoje ekonominėje veikloje taip pat patyrė apyvartos sumažėjimą per paskutinius šešis mėnesius palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, pagal VMI teikiamus duomenis.

Nurodoma, kad karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. lapkričio 7 d. 00:00 val. iki 2020 m. lapkričio 29 d. 24:00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)